Πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας, σύμφωνα με το Healthstat.gr. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο, ωστόσο καλό είναι να μην το παραβράζουμε, για να διατηρούμε όσο μπορούμε τις ευεργετικές ουσίες που μπορεί να μας προσφέρει.
Διατροφικά οφέλη του μπρόκολου
Μια μερίδα μπρόκολο (βρασμένο) 80 γρ:
- 22 kcal/96KJ
- 2,6g πρωτεΐνης
- 0,4g λίπους
- 2,2g υδατάνθρακες
- 2,2g φυτικές ίνες
- 478mcg καροτίνη
- 35mg βιταμίνης C
Μια μερίδα 80 γρ. (περίπου δύο κοτσάνια) υπολογίζεται ως ένα από τα πέντε γεύματα της ημέρας.
Μπρόκολο: Ποιοι πρέπει να προσέχουν τις ποσότητες
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να αλληλοεπιδράσει με αντιπηκτικές αγωγές (φάρμακα που αραιώνουν το αίμα) και να επηρεάσει την λειτουργία τους. Σε περίπτωση που λαμβάνετε τέτοια αγωγή είναι καλό να ζητήσετε οδηγίες από το γιατρό σας. Παράλληλα, τα άτομα που έχουν πρόβλημα με το θυροειδή τους, επίσης θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, προτού καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες μπρόκολου.
Top 5 οφέλη του μπρόκολου για την υγεία
1. Καλό για την υγεία της καρδιάς
Μελέτη του Nutrition Research διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση μπρόκολου στον ατμό μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μειώνοντας τη συνολική ποσότητα χοληστερόλης στον οργανισμό. Μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ διαπίστωσε επίσης ότι η αύξηση των λαχανικών στη διατροφή, ιδίως των λαχανικών του μπρόκολου, όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
2. Περιέχει ενώσεις που προστατεύουν από τον καρκίνο
Παρόλο που δεν υπάρχουν μεμονωμένες «υπερτροφές» που μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο και ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δεν σχετίζονται με τη διατροφή, υπάρχουν ενδείξεις ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου. Ένα βασικό συστατικό του μπρόκολου είναι μια φυτοχημική ουσία γνωστή ως σουλφοραφάνη, η οποία είναι επίσης υπεύθυνη για την ελαφρώς πικρή γεύση του μπρόκολου. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σουλφοραφάνη μπορεί να παίζει ρόλο στην ενίσχυση της αποτοξίνωσης των αερομεταφερόμενων τοξινών, όπως ο καπνός του τσιγάρου, και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Περαιτέρω έρευνες έχουν δείξει ότι το μπρόκολο μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.
Τα φύτρα μπρόκολου αποτελούν μια ακόμη πιο συμπυκνωμένη πηγή αυτών των ενώσεων που καταπολεμούν τον καρκίνο. Μπορείτε εύκολα να φυτέψετε σπόρους μπρόκολου στο περβάζι του παραθύρου σας, όπως ακριβώς θα κάνατε με το κάρδαμο.
3. Μπορεί να είναι καλό για την υγεία των ματιών
Το μπρόκολο περιέχει τα καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία, σε μελέτες του 2003 και του 2006, συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο διαταραχών των ματιών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Το μπρόκολο περιέχει επίσης β-καροτένιο, το οποίο ο οργανισμός μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η έλλειψη της οποίας συνδέεται με νυχτερινή τύφλωση.
4. Μπορεί να υποστηρίξει την ορμονική ισορροπία
Τα λαχανικά Brassica, όπως το μπρόκολο, περιέχουν μια φυτική ένωση που ονομάζεται ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), η οποία δρα ως φυτικό οιστρογόνο και μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των ορμονών ρυθμίζοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων. Η I3C έχει επίσης δείξει πολλά υποσχόμενη ως μέσο μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του αναπαραγωγικού συστήματος που προκαλείται από οιστρογόνα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες σε αυτόν τον τομέα.
Οι ορείχαλκες, όπως το μπρόκολο, φαίνεται να επηρεάζουν τον μεταβολισμό των οιστρογόνων μετατοπίζοντας τον ενδεχομένως σε μια πιο ευνοϊκή σύνθεση.
5. Μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα
Όντας πλούσια σε θείο, τα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του εντέρου και, ως εκ τούτου, να βελτιώσουν την άμυνά σας ενάντια στις λοιμώξεις.
Αυτό συμβαίνει επειδή το θείο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία είναι σημαντική για τη διατήρηση της ακεραιότητας του βλεννογόνου του εντέρου, καθώς και για την υποστήριξη της επιδιόρθωσής του. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη λειτουργεί σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες.
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Σύκα: Το superfood των αρχαίων Ελλήνων – Οι ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία
Γεράσιμος Σιάσος: Πώς θα προστατέψετε την καρδιά σας από τον σακχαρώδη διαβήτη
Γνωστά παυσίπονα συνδέονται με καρδιακή ανεπάρκεια σε άτομα με διαβήτη τύπου 2