Η καινοτομία είναι επένδυση, όχι στόχος. Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων σε εκδήλωση ενημέρωσης για τους δημοσιογράφους, η πρόεδρος του PIF (Pharma Innovation Forum), που εκπροσωπεί τις ξένες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες με παραρτήματα στην Ελλάδα, κ. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη.
Οι εταιρίες αυτές έχουν κληθεί από το 2012 και μετά να πληρώνουν μισά- μισά τα φάρμακα των Ελλήνων πολιτών, σαν να έχουν την ίδια υποχρέωση με τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Κι όσο ήμασταν μέσα στα μνημόνια, την ανέχονταν (έστω παραπονούμενοι) την κατάσταση αυτή. Τώρα όμως, δεν υπάρχει καμία λογική «αιτιολογία» για τις μητρικές τους…
«Οι υποχρεωτικές επιστροφές αυξάνονται συνεχώς καθώς η καινοτομία στην Ελλάδα τιμωρείται», σημείωσε η κ. Μπαρμπετάκη και συνέχισε: «Οι εταιρίες μας πληρώνουν το 70% των νοσοκομειακών φαρμάκων και των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. Το 2023 θα είναι η πρώτη χρονιά που η φαρμακοβιομηχανία θα συμμετέχει στη φαρμακευτική δαπάνη με ποσοστό μεγαλύτερο από το …κράτος! Κι αν συνεχίσουμε έτσι, το 2026 θα βάζουμε 27% περισσότερα χρήματα από το κράτος!».
Η λύση που προκρίνεται είναι να υπάρξει σύμπραξη όλων σε 3 πυλώνες: Δικαιοσύνη, προβλεψιμότητα και βιωσιμότητα.
Ο γενικός διευθυντής PIF κ. Γιάννης Κωτσιόπουλος, δήλωσε από την πλευρά του ότι η επένδυση στο φάρμακο είναι συνυφασμένη με την Οικονομία. Και σε ερώτημα που του έθεσε κατ’ ιδίαν το iEidiseis γιατί πιστεύει ότι η Πολιτεία κωφεύει στο γεγονός ότι θα επιτύγχανε μεγαλύτερη οικονομία αν προσέφερε έγκαιρη πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες (γλιτώνοντας νέους ανθρώπους από την αναπηρία και τον πρόωρο θάνατο, μειώνοντας γενικά τις νοσηλείες και άλλες θεραπείες, απάντησε:
«Το κονδύλι το εγκρίνει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Εκεί γνωρίζουν μόνο από ετήσιο προϋπολογισμό. Όχι από μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των οικονομικών του υπουργείου Υγείας».
Τέλος, όπως ανέφερε εκ μέρους των ασθενών ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης, «στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια έρχεται μόνο το 1/3 των εγκεκριμένων στον υπόλοιπο κόσμο καινοτόμων θεραπειών, κι από αυτές, μόνο το 1/3 έρχεται από την κανονική οδό. Οι υπόλοιπες έρχονται ως έκτακτη εισαγωγή μέσω ΙΦΕΤ καθυστερώντας και στοιχίζοντας περισσότερο. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κάνουμε ένα νομικό πλαίσιο για αποζημίωση βιοδεικτών. Επίσης χρειάζεται δημοσιονομικός χώρος… Πρέπει κάποια στιγμή να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το φάρμακο».