Αν υπάρχει μία περιοχή της χώρας που μπορεί να αποτελέσει το «καλό» παράδειγμα της τηλεϊατρικής, με στόχο και όραμα την ισότιμη πρόσβαση σε υψηλές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, αυτή είναι τα νησιά του Αιγαίου.
Από νησάκια χωρίς κανένα σπίτι, νησιά με λίγους γέροντες ή ένα μοναχικό παιδάκι στο σχολείο, ως νησιά με εποχιακά έντονα μεταβαλλόμενο πληθυσμό, η ασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη του οποίου πρέπει να ληφθεί υπόψη, τα νησιά του Αιγαίου μας είναι παράδεισος και δυσκολίες μαζί! Ένας παράδεισος με αγκάθια…
Στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη και την τηλεϊατρική, η πιο απτή ίσως ομιλία, ήταν αυτή που αφορούσε το σήμερα των νησιών μας από το διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου), Χρήστου Ροϊλού. Ενός γνώστη του αντικειμένου, σε πρακτικό κι όχι μόνο θεωρητικό επίπεδο, καθώς έχει διατελέσει στο παρελθόν διοικητής νοσοκομείου (Αττικόν), ενώ είναι εδώ και σειρά ετών διοικητής της ιδιαίτερης και πιο δύσκολης ίσως ΥΠΕ.
Ο κ. Ροϊλός ταξιδεύει ακατάπαυστα όλα αυτά τα χρόνια στα νησιά για να έχει εικόνα των προβλημάτων αλλά κυρίως, έχει επί των ημερών του προωθήσει και δουλέψει σκληρά για την τηλεϊατρική με την ελπίδα ότι αυτή θα δώσει τη λύση στην υποστελέχωση και την υγειονομική μοναξιά των νησιωτών μας!
«Υπάρχουν δυσχέρειες στην πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και δυστοκία στη στελέχωση στη νησιωτική χώρα λόγω διαφόρων αντικειμενικών συνθηκών» σημειώνει, προσθέτοντας ότι σε κάποια νησιά δεν μπορούν να βρουν οι γιατροί ούτε σπίτι για να μείνουν…
«Η Πολιτεία έχει υποχρέωση για την παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω της 2η ΥΠΕ σε περίπου το 15% του πληθυσμού της χώρας, το σύνολο σχεδόν των νησιών του Αιγαίου, πλην Κρήτης και Σποράδων, ενώ το 1/3 του πληθυσμού ευθύνης μένουν μόνιμα σε νησιά», μάς αναφέρει για να καταδείξει το μέγεθος της ευθύνης.
‘Όπως μάς εξηγεί, ο ιατρικός εξοπλισμός τηλεϊατρικής περιλαμβάνει:
- Κάμερα μακροσκοπικής εξέτασης υψηλής ανάλυσης .
- Ψηφιακό στηθοσκόπιο.
- Ρινοσκόπιο.
- Ωτοσκόπιο.
- Καρδιογράφο.
- Δερματοσκόπιο.
- Μόνιτορ Παρακολούθησης ζωτικών σημείων.
- Σπιρόμετρο.
Η δε διαδικασία ραντεβού τηλεϊατρικής είναι η είσοδος στην εφαρμογή, η δήλωση διαθεσιμότητας ιατρού- συμβούλου (σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας), αναζήτηση ραντεβού από τον θεράποντα γιατρό, προγραμματισμός ραντεβού και πραγματοποίηση του ραντεβού.
Μέσω της παραπάνω οργάνωσης, τα τακτικά (κατόπιν ραντεβού) τηλε-ιατρεία που υλοποιούνται στη 2η ΥΠΕ τα τελευταία 3 χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί!
Ωστόσο, προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της τηλεϊατρικής στη 2 ΥΠΕ είναι σύμφωνα με τον κ. Ροϊλό:
- Επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρχει πλήρης κάλυψη των συμμετεχόντων ιατρών.
- Θεσμοθέτηση ειδικής αμοιβής για τους συμβούλους ιατρούς που συμμετέχουν. Τώρα όλοι συμμετέχουν στο εγχείρημα εντελώς δωρεάν.
- Ξεχωριστός οργανισμός / δομή / διεύθυνση για τον συντονισμό της τηλεϊατρικής πανελλαδικά.
Όλα αυτά οδηγούν σε ένα όραμα: «Ο μεγάλος μας στρατηγικός στόχος είναι η 24ωρη τηλεφημέρευση από δευτεροβάθμιο η τριτοβάθμιο νοσοκομείο ανά ΥΠΕ για όλες τις ιατρικές ειδικότητες που μπορούν να εμπλακούν», αναφέρει και ελπίζει πραγματικά να το δει να συμβαίνει.
Ρωτήσαμε το διοικητή της 2ης ΥΠΕ να μάς θυμίσει το ιστορικό του όλου εγχειρήματος:
«Το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής ξεκίνησε το 2016. Με το ΕΣΠΑ αργότερα χωρίστηκε σε βόρειο και νότιο Αιγαίο και προστέθηκε το ΕΚΑΒ και το κατάστημα φυλακών στη Κω. Και στην τρίτη φάση κάναμε σημαντικές προγραμματικές συμφωνίες… Στο Κερατσίνι δημιουργήσαμε Σταθμό Εκπαίδευσης για τους γιατρούς που ζουν στα νησιά και θέλουν να εκπαιδεύονται μαζί με τους συμβούλους που θα εργάζονται μαζί τους εξ αποστάσεως.
- Κάναμε επίσης συμφωνία με τη Διεύθυνση Υγειονομικού της ΕΛΑΣ. Μαζί με τους αστυνομικούς ζητήσαμε να μας βοηθήσουν με κάποιες ειδικότητές τους, για τους μη ένστολους πολίτες. Και συμφώνησαν.
- Κάναμε συμφωνία με τον καθηγητή Δερματολογίας κ. Στρατηγό στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Μάς ενδιέφερε να μάς καλύψουν με δερματολόγο από μακριά. Αδύνατο να έχουμε δερματολόγο σε κάθε ένα μικρό νησί. Στο Αιγινήτειο εξάλλου τούς ενδιέφερε να παρακολουθήσουν για άνοια- μνήμη τους κατοίκους στα νησιά και εμάς μάς ενδιέφερε να έχουν οι νησιώτες μας νευρολογική αξιολόγηση.
- Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα 3 χρόνια τώρα. Έχω δει σταθμούς τηλεϊατρικής όπου ο εξοπλισμός είναι ακόμα στα σελοφάν. Άλλους σταθμούς να χρησιμοποιούν το χώρο για να κάνουν διάλλειμα και να τρώνε. Έχει χρειαστεί να εξηγήσω ακόμα και σε Δημάρχους τα οφέλη για την τοπική κοινωνία αν μία φορά την εβδομάδα πουν στους συμπολίτες τους ότι θα έχουν δερματολογικό ή καρδιολογικό ή άλλο ιατρείο.
Τώρα όπως σας ενημέρωσε το πρωί και η κ. Αγαπηδάκη, πάμε σε Εθνικό Δίκτυο και η 2η ΥΠΕ θα αποτελέσει η case study. Εμείς έχουμε καλύψει 100% τις ανάγκες μας και μένει να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες» καταλήγει.
Εν κατακλείδι, τον ρωτήσαμε, αισθάνεστε ότι έχετε κάνει τα πάντα για να περάσουν τα νησιά του Αιγαίου στην επόμενη ημέρα της τηλεϊατρικής;
«Έχω πάει παντού. Στην Ψέριμο πήγα με τον πρωθυπουργό και κάναμε επίδειξη με τον ένα και μοναδικό γιατρό του νησιού. Δεν νομίζω να έχει μείνει Κέντρο Υγείας ή Περιφερειακό Ιατρείο σε κάποιο νησί που δεν έχω επισκεφτεί έστω μία φορά. Για να σταματήσουμε να έχουμε αραχνιασμένα ιατρεία τηλεϊατρικής, πρέπει να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο. Υπάρχουν παραδείγματα από το εξωτερικό που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Η υπόλοιπη δουλειά έχει γίνει στη 2η ΥΠΕ».