Υγεία

Δύο εξάρσεις του κορονοϊού μέσα στο καλοκαίρι – Νέο κύμα στα τέλη Αυγούστου

«Ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν καταλαβαίνει από εποχικότητα και θα μας ταλαιπωρεί».

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό έκρουσε εκ νέου το πρωί της Παρασκευής (12/7) ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στον απόηχο της έξαρσης που καταγράφεται στα κρούσματα, τις νοσηλείες, αλλά και τους θανάτους.

«Ο κορονοϊός είναι εδώ, δεν καταλαβαίνει από εποχικότητα και θα μας ταλαιπωρεί», ήταν το μήνυμα του κ. Τζανάκη από τη συχνότητα του ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «το 2023 είχαμε 193 εισαγωγές και φέτος για την ίδια εβδομάδα 575. Είχαμε πέντε διασωληνώσεις και τώρα εννέα, είχαμε 16 θανάτους και τώρα 21».

Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, θα υπάρξει μια ύφεση της έξαρσης στο τέλος Ιουλίου, αλλά θα ακολουθήσει μια νέα έξαρση στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα έξαρση «αφορά ηλικιωμένους, κυρίως υπερήλικες με πολλά συνοδά προβλήματα, αυτοί κατά κανόνα μπαίνουν στα νοσοκομεία και οποιοσδήποτε έχει τροποποιήσει το ανοσοποιητικό του, είτε γιατί παίρνει φάρμακα, είτε γιατί έχει κάποιο νόσημα. Αυτοί πρέπει να επανέλθουν στα μέτρα προσωπικής υγιεινής καθώς και εμείς, αν αρρωσταίνουμε, να μην τους πλησιάζουμε».

«Το εμβόλιο δεν προσφέρει αποστειρωτική ανοσία αλλά μας προστατεύει από τη βαριά νόσηση», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης.

Τι γίνεται με τις νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να είναι επιφυλακτικά: να αποφεύγουν περιστάσεις με συγχρωτισμό και αν εμφανίσουν συπτώματα να κάνουν τεστ και να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή».

Απαντώντας σε ερώτημα για το τι διαφορετικό έχουν οι νέες μεταλλάξεις, ο ίδιος σημείωσε ότι «πρόκειται για νέες υποπαραλλαγές με αλλαγές στην εξωτερική πρωτεΐνη που δίνει πλεονέκτημα να προσβάλει ανθρώπους που έχουν ανοσία».

«Όσο περνάει ο ιός γίνεται και λιγότερος επικίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αλλά για τα άτομα που είναι σε υψηλό κίνδυνο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εμβολιαστούν και τώρα. Η προστασία της μόλυνσης διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευής.

Διευκρίνισε, δε, ότι «τώρα ο αριθμός των θανάτων αφορά άτομα είτε πολύ μεγάλης ηλικίας είτε με χρόνια νοσήματα» εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «τηρώντας τα μέτρα και την έγκαιρη διάγνωση ο κίνδυνος θα περιοριστεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ελλάδα 2.0: Με γεννήτριες για 12 ώρες το «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης λόγω μπλάκ άουτ
Σεισμός τώρα ανοιχτά της Κρήτης
Chevron Right