Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε εν μέρει τα σενάρια επιβολή «φόρου αμαρτίας» – ή «φόρου λίπους» όπως συχνά αποκαλείται – ώστε να χρηματοδοτηθεί η δημόσια Υγεία.
Για την ακρίβεια, ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Open, διέψευσε πως ο ίδιος έχει πει κάτι τέτοιο ή σχεδιάζει να το κάνει. «Με έχετε ακούσει εμένα να λέω ποτέ τέτοιο πράγμα; Έχω εγώ αρμοδιότητα να βάζω φόρους; Δεν έχω αρμοδιότητα ούτε να βάζω, ούτε να βγάζω, γενικά δεν έχω αρμοδιότητα στους φόρους», τόνισε.
Ωστόσο σημείωσε ότι «σε πολλές χώρες υπάρχει τέτοιος φόρος. Ονομάζεται ο “φόρος της αμαρτίας”. Μπαίνει συνήθως στη ζάχαρη, στο αλάτι, στο αλκοόλ και στον καπνό. Και υπάρχουν απόψεις, π.χ. ο ΠΟΥ το έχει εισηγηθεί και για την Ελλάδα και για άλλες χώρες, να μπει τέτοιος φόρος σε όλα όσα έχουν υπερβολικό αλάτι, υπερβολική ζάχαρη, υπερβολικό αλκοόλ, καπνό».
Η διάψευση του Άδωνι Γεωργιάδη έρχεται ύστερα από δημοσίευμα της Αυγής που ανέφερε πως ο ίδιος ο υπουργός, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Υγεία στο Αμπού Ντάμπι, παρουσίασε το «φόρο αμαρτίας» ως τον μοναδικό νέο τρόπο χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας.
Τι είναι ο «φόρος αμαρτίας»;
Η εφαρμογή του «φόρου αμαρτίας» είναι μια οδηγία – σε μορφή πρότασης – από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη μείωση μεγάλων «ανθυγιεινών» δείκτών (παχυσαρκία, αλκοολισμός κ.λπ.).
Πρόκειται για έναν φόρο κατανάλωσης που επιβάλλεται σε αγαθά τα οποία θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία με σκοπό από τη μία να μειωθεί η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων από τους πολίτες και από την άλλη να δημιουργηθεί μια νέα πηγή εσόδων για το σύστημα Υγείας, το οποίο επιβαρύνεται από τα επιβλαβή για την υγεία προϊόντα.