Την αντίθεσή του σχετικά με το πλάνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αποκτήσει αδειοδότηση για άρση πατεντών φαρμάκων και εμβολίων εν μέσω υγειονομικών κρίσεων, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα έπληττε τις επενδύσεις.
Όπως έγινε γνωστό από δημοσίευμα των Financial Times (FT), η ΕΕ εξέταζε έναν υποχρεωτικό μηχανισμό αδειοδότησης που θα της επιτρέπει να αναλάβει τον έλεγχο της παραγωγής φαρμάκων εάν τα κράτη βρεθούν αντιμέτωπα με παρόμοια κρίση, όπως αυτή της πανδημίας του κορονοϊού.
Οι εν λόγω προτάσεις θα μειώσουν επίσης τις μονοπωλιακές προστασίες για τους φαρμακοποιούς ,σύμφωνα με τον Vas Narasimhan. Ο ίδιος, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη 25/4 ότι αυτές οι αλλαγές «θα κάνουν την Ευρώπη λιγότερο ανταγωνιστική».
«Η υποχρεωτική αδειοδότηση θα βλάψει το οικοσύστημα για αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης», πρόσθεσε, τονίζοντας πως: «δεν είναι μια λογική στρατηγική».
«Αρνητικές επιπτώσεις»
Σημείωσε δε ότι είναι πιο σημαντικό να ενισχυθεί η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία θα ενθάρρυνε τις εταιρείες να επενδύσουν «ακόμη και σε περίπτωση πανδημιών που είναι δύσκολο να προβλεφθούν».
Σε συνέντευξή του στους FT, ο Narasimhan είπε ότι δεν μπορούσε να σκεφτεί παρόμοια εποχή στο παρελθόν, «όπου η πνευματική ιδιοκτησία διαβρώνεται συστηματικά».
«Οι πραγματικές θεμελιώδεις αλλαγές είναι αρκετά σπάνιες, επειδή υπάρχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις», υπογράμμισε.
Ο Narasimhan, ο οποίος είναι επικεφαλής της Novartis από το 2018, επεσήμανε ότι οι τελευταίες προτάσεις ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου περισσότερης παρέμβασης από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής.
«Μετά την πανδημία, έχουμε δει πιο περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τους διάφορους μηχανισμούς – είτε η Γαλλία, η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη διακριτική τους εξουσία για να ανακόψουν την αύξηση των εσόδων από τις εταιρείες», σημείωσε.
«Είμαι ωστόσο αισιόδοξος ότι οι χώρες θα αρχίσουν να το συνειδητοποιούν, καθώς βλέπουν σημαντικές αλλαγές στα επενδυτικά πρότυπα, τα οποία πρέπει να αλλάξουν πορεία».
Οι φαρμακοβιομηχανίες δέχονται πιέσεις από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ να μειώσουν τις τιμές. Ο Narasimhan επέκρινε επίσης τις αλλαγές στον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στις περιόδους αποκλειστικότητας για τα φάρμακα στις ΗΠΑ.
Ο τρέχων μέσος όρος είναι 12,5 χρόνια, αλλά θα γίνουν εννέα χρόνια για τα χάπια και 13 για τις ενέσεις και τις εγχύσεις. Όπως δήλωσε, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδύσεις σε θεραπείες για τον καρκίνο που χορηγούνται σε μορφή δισκίων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Novartis υποστήριξε ότι η εταιρεία πιέζει για 13 χρόνια αποκλειστικότητας στην αγορά για όλα τα φάρμακα.
«Οι δύο ήπειροι εφαρμόζουν προβληματικές πολιτικές. Φυσικά, η διαφορά είναι ότι στις ΗΠΑ οι ευκαιρίες αγοράς, το μέγεθος της αγοράς και η συνολική δυναμική είναι πολύ πιο θετικά από ό,τι στην Ευρώπη», τόνισε.
Σημειώνεται ότι οι μετοχές της Novartis σημείωσαν άνοδο 2,8% στις σημερινές απογευματινές συναλλαγές, φθάνοντας σε υψηλά που δεν είχαν δει από τις αρχές του 2020.