Τις προϋποθέσεις για ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, ο οποίος επισημαίνει ότι «η εικόνα των επιδημιολόγων είναι ότι το Δέλτα είχε +25% λοιμογόνο δραστικότητα στα παιδιά από τα προηγούμενα στελέχη, και το Όμικρον +20 από το στέλεχος Δέλτα».
Συμπληρώνει μάλιστα ότι «το θέμα των σχολείων δεν είναι καθόλου εύκολο και χρήζει ψύχραιμου προβληματισμού, απουσία πολιτικής κατανάλωσης».
Σύμφωνα με τον καθηγητή που εκφράζει πάντα ψύχραιμη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη, για να μην υπάρξει υπερμετάδοση και τελικά κλείσιμο των σχολικών μονάδων με ταυτόχρονη νόσηση πολλών παιδιών και ενηλίκων εξαιτίας της λειτουργίας των σχολείων, θα ήταν χρήσιμο να ληφθούν τα παρακάτω μέτρα:
-Πλήρης εφαρμογή της μάσκας με σωστό τρόπο από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Αν αυτή η προϋπόθεση τηρείται, ίσως θα ήταν προτιμότερο «τα παιδιά να παραμένουν προστατευμένα μέσα στο σχολείο περισσότερες από 5-7 ώρες την ημέρα. «Ιδιαίτερα για τους επόμενους δυο μήνες της κορύφωσης του κύματος Όμικρον είναι βέβαιο ότι η υγειονομική πειθαρχία των παιδιών στο σχολείο μεταφέρεται τελικά και στην οικογένεια»!
-Στους δημόσιους χώρους, ιδιαίτερα τους «νεολαιίστικους», η μάσκα και οι αποστάσεις δεν τηρούνται από την πλειοψηφία των πολιτών. «Δεν μπορώ να φανταστώ τους επόμενους κρίσιμους δυο μήνες τα παιδιά σε πλατείες, καφετέριες, παιδικές χαρές, επισκέψεις σε σπίτια φίλων τους, αθλητικούς χώρους. Η λύση να τα κλείσουμε όλη τη μέρα μέσα στο σπίτι είναι αδιανόητη για πολλούς λόγους, κυρίως εκπαιδευτικούς και ψυχολογικούς». Οπότε το σχολείο είναι μία καλή λύση.
-Ενδιαφέρουσα ιδέα είναι τα selftests να πραγματοποιούνται στο σχολείο, ώστε να αποφεύγεται η ψεύτικη δήλωση. «Όμως, φαντάζεστε τα παιδιά με την μάσκα κάτω, με τον ερεθισμό του ρινικού βλεννογόνου να διεγείρει το φτάρνισμα μέσα στη τάξη; Ποιος θα κάνει σωστά το τεστ επίσης στη τάξη σε τόσα παιδιά;», αναρωτιέται ο κ. Γραβάνης.
– Τα σχολεία θα ήταν σωστότερο να ανοίξουν με καθυστέρηση 1-2 εβδομάδων. Από την άλλη, τις δυο κρίσιμες επόμενες βδομάδες για την 5ο κύμα να συνωστίζονται οι μαθητές έξω σε πλατείες, φιλικά σπίτια, χώρους άθλησης; Μάλλον χειρότερο θα ήταν αυτό κι ας το έχουμε υπόψη για τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
-Η ποιότητα του αέρα μέσα στην τάξεις είναι κεντρικής σημασίας! Η τοποθέτηση κινουμένων συσκευών φιλτραρίσματος αέρα (HEPA) πρέπει να συζητηθεί σοβαρά. «Η δαπάνη δεν είναι τόσο μεγάλη. Ένα κινητό φίλτρο αέρα HEPA για 50 τετραγωνικά μέτρα στοιχίζει 150-300 ευρώ. Σε μια τάξη 25 μαθητών αντιστοιχεί σε 8-12 ευρώ ανά οικογένεια. Ακόμα και οι γονείς θα μπορούσαν να το αγοράσουν…» σχολιάζει.
Και προσθέτει ο καθηγητής Φαρμακολογίας σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:
«Η συμμετοχή των συναδέλφων εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι εξαιρετική! Εμβολιασμένοι και με σημαντικό έργο στην εκπαίδευση των μαθητών. Προφανώς υπάρχουν και οι αδιάφοροι, οι πολιτικά επιτηδευμένοι, οι αρνητές, αλλά η πλειοψηφία έχει δείξει υπευθυνότητα, προσφορά και ενδιαφέρον».
Τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τα στοιχεία που μάς παραχώρησε ο Δρ. Γραβάνης:
Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά και δια ζώσης
στη Γερμανία (3/1),
τη Γαλλία (3/1),
την Ισπανία (10/1),
την Ουγγαρία (3/1),
τη Βουλγαρία (4/1),
τη Λετονία (5/1),
την Ιρλανδία (6/1),
το Λουξεμβούργο (9/1),
την Εσθονία (10/1),
την Ιταλία (10/1),
την Ολλανδία (10/1),
τη Φινλανδία (10/1),
το Βέλγιο (10/1),
τη Σλοβακία (10/1),
την Πολωνία (10/1),
τη Μάλτα (10/1),
την Κύπρο (10/1),
καθώς επίσης σε Κροατία, Λιθουανία, Σουηδία, Τσεχία και Ρουμανία.