Πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, συχνά καταφεύγουν στη λύση ενός υπνωτικού χαπιού για να τους βοηθήσει να βυθιστούν στην αγκαλιά του Μορφέα γρηγορότερα.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έρευνα, όσοι παίρνουν συνταγογραφούμενα υπνωτικά χάπια πριν τον ύπνο είχαν κατά 55% μεγαλύτερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους κοιμήθηκαν με φυσικό τρόπο, ακόμη και αν κοιμήθηκαν για τον ίδιο χρόνο, όπως αναφέρει η Mirror.
Η έρευνα, που διεξήχθη από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν, διαπίστωσε ότι το προσδόκιμο ζωής για όσους έπαιρναν υπνωτικά χάπια ήταν κατά 5,3 χρόνια μικρότερο στους άνδρες και 5,7 χρόνια στις γυναίκες, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ήταν υπερδιπλάσιος στους χρήστες υπνωτικών χαπιών που κοιμούνταν πάνω από οκτώ ώρες, σύμφωνα με το Healthstat.gr.
«Τα ευρήματά μας είναι τουλάχιστον συγκλονιστικά. Πολλοί άνθρωποι παίρνουν υπνωτικά χάπια για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν, επομένως είναι σοκαριστικό να διαπιστώνουμε ότι η λήψη τους μπορεί να υπερδιπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου. Προτείνουμε να αποφεύγεται η χρήση υπνωτικών χαπιών ως πρώτης γραμμής θεραπεία για την αϋπνία και οι άνθρωποι να δοκιμάζουν πρώτα άλλες μεθόδους».
Η μελέτη παρακολούθησε 484.916 ενήλικες στην Ταϊβάν από το 1994 έως το 2011 και τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Sleep Health.
Οι ενήλικες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τις ώρες ύπνου: τέσσερις ώρες ή λιγότερο, τέσσερις έως έξι ώρες, έξι έως οκτώ ώρες και οκτώ ώρες και πάνω. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν αν έπαιρναν υπνωτικά και αν ναι, πόσο συχνά.
Τα υπνωτικά χάπια με συνταγογράφηση διαφέρουν από τα μη συνταγογραφούμενα βοηθήματα καθώς είναι ισχυρότερα και επηρεάζουν τον εγκέφαλο με άλλον τρόπο.
Όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από τέσσερις ώρες τη νύχτα, εμφάνιζαν μικρή διαφορά ως προς τον κίνδυνο θανάτου, ενώ εκείνοι που κοιμόντουσαν από τέσσερις έως έξι ώρες, είχαν 32% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα εάν έπαιρναν συνταγογραφούμενα βοηθήματα ύπνου.
Ο καθηγητής Kevin McConway, δήλωσε: «Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν υπνωτικά χάπια είχαν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι τα υπνωτικά χάπια προκάλεσαν τον αυξημένο κίνδυνο, αλλά αυτή η εξήγηση απέχει πολύ από τη μόνη πιθανή εξήγηση για τα ευρήματα. Κάποιος άλλος ανεξάρτητος παράγοντας, μπορεί να οδηγεί τους ανθρώπους στα υπνωτικά χάπια, αυξάνοντας επίσης τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα υπνωτικά χάπια σπάνια συνταγογραφούνται από τους γιατρούς, επειδή μπορεί να έχουν διάφορες σοβαρές παρενέργειες και μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό».
Πηγή: Healthstat.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η «άγνωστη» Βιταμίνη Κ: Σε ποια τρόφιμα υπάρχει – Ο ρόλος της στο αίμα και τα κόκκαλα