Υγεία

Δερμιτζάκης: Πιθανά ακόμη και τα 2.000 κρούσματα – Άργησαν τα νέα μέτρα

Βέβαιη θεωρεί τη συνεχιζόμενη αύξηση του ημερήσιου αριθμού των κρουσμάτων ο Μ. Δερμιτζάκης, το προσεχές διάστημα και μέχρι να αποτυπωθεί το αποτέλεσμα των πρόσθετων μέτρων στην επιδημία. Ο ίδιος εκτιμά, μάλιστα, πως οι νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης έπρεπε να είχαν έρθει νωρίτερα, ενδεχομένως.

Δεδομένο θεωρεί ο Mανώλης Δερμιτζάκης το ότι στην Ελλάδα θα δούμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων σύντομα, τονίζοντας, χαρακτηριστικά, πως το αντίθετο θα του προκαλούσε έκπληξη.

Σε παρέμβασή του για την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα (ΣΚΑΪ) ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης έκανε μάλιστα λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο να καταγραφούν 2.000 νέα περιστατικά.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, δεν είναι περίεργο», σχολίασε, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως οι καμπύλες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι, αντίστοιχα, «απότομες», συχνά μετά από ένα διάστημα κατά το οποίο θεωρείται πως ο ιός έχει «σταθεροποιηθεί».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη και όσα ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα – δηλαδή η απαγόρευση κυκλοφορίες μετά τα μεσάνυχτα και η επέκταση της υποχρεωτικότητας της χρήσης της μάσκας στις περιοχές επιπέδοπυ «3» και «4» – είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, έπρεπε, δε, να έχουν αποφασιστεί νωρίτερα, προκειμένου να εμποδιστεί η έξαρση που παρατηρείται.

Όπως τόνισε: «Ίσως έπρεπε να πάρουμε τα νέα μέτρα πριν “χτυπήσει το καμπανάκι”. Βλέπαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ότι το να κυνηγάμε τον ιό δεν οδηγεί πουθενά γιατί αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα μεταδόσεων που έγιναν πριν 15 ημέρες. Επομένως, τα μέτρα που παίρνουμε τώρα θα αποδώσουν σε 10-15 ημέρες και θα υπάρξει ένα κενό περίπου ενός μήνα που θα βλέπουμε αυξήσεις που δεν είναι ελεγχόμενες».

Ο καθηγητής εκτίμησε, επίσης, πως τα τρέχοντα μέτρα δεν έφεραν αποτέλεσμα – «δεν είδαμε αναστροφή», παρατήρησε – ενώ δήλωσε επιφυλαχτικός και για το πρόσφατο πλαίσιο των επιπέδων συναγερμού. 

Αντίθετα, εξέφρασε την πεποίθηση πως τα μέτρα που ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός θα μπορούσαν να είναι και πανελλαδικά. Τα οριζόντια μέτρα «θα έδιναν και το αίσθμα της συλλογικικής προσπάθειας», όπως είπε.

Ο ίδιος εξήγησε, άλλωστε, πως τα νέα μέτρα καλύπτουν το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας. «Επομένως θεωρώ πως θα μπορούσαν να είναι και στο 100%, ώστε να έχουμε μια πλήρη κάλυψη», κατέληξε.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 882 νέα κρούσματα την Πέμπτη (22/10), με τη μεγάλη πλειοψηφία τους να «συγκεντρώνονται», ξανά, στην Αττική, όπου εντοπίστηκαν 290, και τη Θεσσαλονίκη, με 188.

Σημειώνεται πως από τις θετικές διαγνώσεις του 24ωρου, οι 99 συνδέονται με γνωστές συρροές, σύμφωνα με τον αρμόδιο Οργανισμό. Ακόμη 52 περιστατικά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ άλλα 4 χαρακτηρίζονται ως «εισαγόμενα».

Το δε σύνολο των περιστατικών που επιβεβαιώθηκαν στην Ελλάδα είναι, πλέον, 28.216, με τα 11.032 εξ αυτών να σχετίζονται με γνωστό κρούσμα.

Την ίδια ώρα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς «σκαρφάλωσαν» στους 90 μετά από αρκετές ημέρες που κυμαινόντουσαν σε χαμηλότερο αριθμό.

Οι νεκροί, τέλος, μετά την κατάληξη ακόμη 15 ασθενών με Covid-19 – αριθμός ρεκόρ – ανέχρονται, συνολικά, σε 549.

 

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Χρυσή Αυγή: Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. όλοι οι καταδικασθέντες πλην Παππά-Λαγού - Ποιοι μπαίνουν φυλακή
ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πανδημία με αποσπασματικά μέτρα και ευχολόγια
Chevron Right