Υγεία

Νέα φάρμακα και οι αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου δίνουν τέλος στα μέτρα προφύλαξης

«Mέτρα όπως είναι η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στα αεροπλάνα, αφήνει με απορίες -αν όχι με αγωνίες και θυμό-, μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θέλουν να περάσουν ένα ξέγνοιαστό καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, αλλά με ασφάλεια».

Από 1η Ιουνίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου θα ζήσουμε ένα ακόμα πανδημικό καλοκαίρι παριστάνοντας όμως ότι ο SARS-CoV-2 εξαφανίστηκε και ότι δεν κινδυνεύουμε πια ούτε στους κλειστούς χώρους! Η αλήθεια είναι βέβαια ότι ούτε εξαφανίστηκε, ούτε σταμάτησε να μεταλλάσσεται, ούτε είναι ακίνδυνος, ούτε τα εμβόλια και τα φάρμακα μάς παρέχουν 100% ασφάλεια…

Τα εμβόλια, τα πολλά περιστατικά μολύνσεων (δυστυχώς εσχάτως και επαναμολύνσεων) αλλά και μία σειρά από φάρμακα που φαίνεται να σώζουν ζωές εντός και εκτός ΜΕΘ σε ασθενείς με μέτρια και σοβαρή COVID-19, οδήγησαν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα στο συμπέρασμα ότι μπορεί να κάνει το …χατίρι στον Τουρισμό και την Οικονομία και να άρει τα μέτρα προφύλαξης σαν να έχει ξεπεραστεί η πανδημία…

Το θέμα έχει δύο τουλάχιστον οπτικές, της δημόσιας υγείας και των οικονομικών θεμάτων, με αποτέλεσμα να ισορροπεί οριακά μεταξύ των δύο αυτών «γκρεμών». Ενώ και ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία όλων μας είναι ένας παράγοντας που πρέπει να συνυπολογιστεί σοβαρά…

Ωστόσο μέτρα όπως είναι η μη υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στα αεροπλάνα, αφήνει με απορίες -αν όχι με αγωνίες και θυμό-, μεγάλη μερίδα ανθρώπων που θέλουν να περάσουν ένα πραγματικά ξέγνοιαστό καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, αλλά με ασφάλεια!

Σε επιστημονικό επίπεδο, οι κλινικές μελέτες για νέα φάρμακα συνεχώς δίνουν νέα «όπλα» κατά της σοβαρής νόσησης…

Πρόσφατα στη Κύπρο, περισσότεροι από 5000 ασθενείς έλαβαν το αντιικό χάπι της MSD με πρωταρχικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι δεν καταγράφηκε εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή θάνατος μεταξύ των ληπτών του φαρμάκου αυτού.

Στην Κύπρο όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείου Υγείας, μέχρι τις 16 Απριλίου είχαν λάβει τρίτη δόση του εμβολίου 498.097 άνθρωποι, μπήκε στην καθημερινή πρακτική των γιατρών από τα μέσα Ιανουαρίου το αντιικό φάρμακο με την ουσία molnupiravir. Προς το παρόν, είναι το μοναδικό από του στόματος φάρμακο το οποίο υπάρχει στη διάθεση των ασθενών, ενώ σύντομα, αναμένεται η κυκλοφορία ενός ακόμη φαρμακευτικού σκευάσματος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer.

To αντιικό που δοκιμάστηκε στην Κύπρο, στους τρεις και πλέον μήνες διάθεσής του, έχει συνταγογραφηθεί σε περισσότερους από 5.000 ασθενείς, και εξ αυτών μόλις το 5% χρειάστηκε νοσηλεία χωρίς άλλα προβλήματα. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί θάνατος, ούτε υπάρχουν αναφορές για νοσηλεία σε ΜΕΘ. Μάλιστα οι σχετικές μελέτες αναφέρουν μείωση των νοσηλειών ή/και των θανάτων κατά 30%, ενώ ειδικά στην παράμετρο της θνητότητας η μείωση φτάνει το 89%. Ακόμη, το φάρμακο έδειξε να μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό από 14,1% σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo) σε 7,3% στα άτομα που το έλαβαν, από μια ομάδα 775 συνολικά συμμετεχόντων.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πατήσια: Bullying ή βεβαρυμμένη ψυχολογία; Οι καταθέσεις ρίχνουν «φως» στην αυτοκτονία του 14χρονου
Καιρός: Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας - Πότε υποχωρούν τα φαινόμενα
Chevron Right