Αν και στο μεγαλύτερο μέρος τους τα μαρούλια αποτελούνται από νερό, υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος που είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά από τα υπόλοιπα.
Σύμφωνα με το Healthstat.gr, το μαρούλι ποικιλίας Romaine έχει την υψηλότερη ποσότητα βιταμινών A, K, C, ενώ περιέχει επίσης μικροποσότητες από κάλιο, σίδηρο, μολυβδαίνιο και φυτικές ίνες.
Η βιταμίνη Α υποστηρίζει την υγεία των ματιών και προάγει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των κυττάρων. Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό και βοηθά στο σχηματισμό αιμοφόρων αγγείων, χόνδρων, μυών και κολλαγόνου στα οστά. Βοηθά επίσης στην απορρόφηση και αποθήκευση του σιδήρου. Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη (καθιστώντας το μαρούλι και το ντρέσινγκ σαλάτας το τέλειο ζευγάρι) που βοηθά στην κανονική πήξη του αίματος, ενώ παίζει ρόλο και στην υγεία των οστών.
Το Romaine περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, το οποίο συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του ρόλου του στο σχηματισμό DNA και RNA, αλλά είναι επίσης σημαντικό για όλους. Τα οφέλη του φυλλικού οξέος περιλαμβάνουν τη βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος και την πρόληψη κοινών καρκίνων, καρδιαγγειακών παθήσεων, στειρότητας, εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Κόκκινο μαρούλι
Μία άλλη υγιεινή επιλογή είναι το κόκκινο μαρούλι, λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος, Crumble Smith. Το κόκκινο μαρούλι έχει τις ίδιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά με το romaine και είναι επίσης καλή πηγή ανθοκυανινών, ενός αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε φρούτα και λαχανικά που έχουν σκούρο κόκκινο ή μοβ χρώμα. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να οδηγήσουν σε γήρανση των κυττάρων, να βλάψουν και να προκαλέσουν ασθένειες. Η ανθοκυανίνη ειδικότερα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, του κινδύνου νευρολογικών παθήσεων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης καρκίνου.
«Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, εάν μπορείτε να καταναλώσετε μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών τύπων αντιοξειδωτικών», διευκρινίζει η Crumble Smith. Το μαρούλι Butterhead, το οποίο ορισμένοι αποκαλούν μαρούλι Bibb ή Boston, είναι μια άλλη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή που είναι γεμάτη με βιταμίνες A, C, K, φυλλικό οξύ, σίδηρο και φυτικές ίνες.
Η πρόσληψη μιας ποικιλίας μαρουλιών και χόρτων είναι πιο σημαντική από μία συγκεκριμένη επιλογή, υποστηρίζει η Crumble Smith. Πάρτε για παράδειγμα το μαρούλι iceberg. Αυτό το δημοφιλές τραγανό πράσινο μαρούλι είναι ίσως το λιγότερο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά επειδή είναι 96% νερό, αλλά μπορεί να σας δώσει κάποιες ποσότητες βιταμινών A, C και K. Η Crumble Smith καταλήγει τονίζοντας ότι «όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μαρουλιού, τόσο μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών περιέχει».
Με πληροφορίες: www.Healthstat.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Το λαχανικό που αποβάλλει την ατμοσφαιρική ρύπανση από το σώμα μας
H σούπα «φάρμακο» για το κρυολόγημα: Γιατί την προτείνουν οι γιατροί
Συμπληρώματα διατροφής: Το «κοκτέιλ» που προωθεί τη μακροζωία