Υγεία

Ποια μάσκα προστατεύει καλύτερα από την μετάλλαξη Ομικρον

Μήπως ήρθε ο καιρός να αλλάξουμε την μάσκα που φοράμε, εξαιτίας της μετάλλαξης Ομικρον;

Η μετάλλαξη Ομικρον αλλάζει τα δεδομένα για την μάσκα, η οποία έχει επιστρέψει ξανά στη ζωή μας και οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο τροποποιούν τις συστάσεις τους. Χαρακτηριστικά, οι γιατροί και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ αναφέρουν πως ίσως έφτασε ο καιρός να αλλάξουμε τις μάσκες που φοράμε.

Σύμφωνα με την wsj.com, η Μόνικα Γκάντι, ειδικευόμενη σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο αναφέρει ότι «αν θέλετε πραγματικά να μην εκτεθείτε, πρέπει να φοράτε τον σωστό τύπο μάσκας» και συνιστά τις μάσκες N95, οι οποίες είναι πιστοποιημένες από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, διαθέτουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες μάσκες. Αυτό το πιο σφιχτό πλέγμα, μαζί με ένα ηλεκτροστατικό φορτίο στο υλικό, καθιστά γενικά τέτοιες μάσκες τις πιο αποτελεσματικές στην παγίδευση μεγαλύτερων σταγονιδίων και αερολυμάτων που εκπνέονται από τον χρήστη. Ταυτόχρονα, εμποδίζουν καλύτερα τέτοια σωματίδια από την εισπνοή.

Επίσης, η Μέγκαν Σρίνιβας, κλινικός ιατρός και λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, λέει ότι αυτή και άλλα μέλη της οικογένειας φορούν μάσκες KN95, οι οποίες έχουν πέντε στρώματα επικαλυπτόμενου υλικού και πιο σφιχτή εφαρμογή για να μειώσουν τα σταγονίδια από τη διαφυγή ή την είσοδο.

Θα συνιστούσε αυτές τις ίδιες μάσκες, που κυκλοφορούν σε παιδικά μεγέθη, σε γονείς που ετοιμάζονται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο τη νέα χρονιά. Εάν αυτές δεν είναι διαθέσιμες, προτείνει εξουσιοδοτημένες χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης.

Ποια μάσκα φοράμε στην Ελλάδα

Στο εξωτερικό μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί αρκετό καιρό οι συστάσεις για την μάσκα, όμως στην Ελλάδα άλλαξαν μόλις πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, από τις 24/12, πρέπει να φοράμε μάσκα ΚΝ95 ή FFP2 σε κλειστούς χώρους, καταστήματα και ΜΜΜ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη μάσκα είναι αρκετά πιο αποτελεσματική από άλλες που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως οι υφασμάτινες, καθώς αναπνευστική προστασία σχεδιασμένη με μια αρκετά σφιχτή εφαρμογή στο δέρμα του προσώπου, ώστε να φιλτράρει αποτελεσματικά τα μολυσμένα σωματίδια στον αέρα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δυναμικής Μαξ Πλανκ στο Γκέτινγκεν, στην περίπτωση δύο ατόμων χωρίς μάσκες που μιλάνε σε απόσταση τριών μέτρων και ο ένας έχει κορονοϊό με τυπικό ιικό φορτίο, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου σε λίγα λεπτά είναι έως 90%.

Αν βρίσκονται σε απόσταση ενάμισι μέτρου και μόνο ο άνθρωπος χωρίς ιό φορά χειρουργική μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του θα είναι πάλι έως 90%, αλλά σε περισσότερο χρόνο (μετά από 30 λεπτά). Αλλά αν αυτός φορά την εν λόγω μάσκα, ο κίνδυνος μόλυνσης του δε θα ξεπεράσει το 20% ακόμη και μετά από μία ώρα συζήτησης. Όταν και οι δύο μιλάνε, φορώντας χειρουργικές μάσκες, ο κίνδυνος μόλυνσης του δεύτερου δεν ξεπερνά το 30% μετά από μια ώρα, ενώ αν και οι δύο φοράνε μάσκες αυξημένης προστασίας, ο κίνδυνος μόλυνσης είναι 0,4% (τέσσερις πιθανότητες στις χίλιες).

Πληροφορίες από wsj.com

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ικανοποιημένη η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε για την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού
Γ. Κατρούγκαλος: Αληθεύει ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στήριξή τους στον EastMed;
Chevron Right