Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο NEJM υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο σχολείο, ειδικά κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής μετάδοσης στην κοινότητα, είναι μια σημαντική στρατηγική για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 και της απώλειας σχολικών ημερών. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που πολλά σχολεία στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες και ενώ τα κρούσματα COVID-19 αυξάνονται, επαναφέρουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε μαθητές και δασκάλους.
Το iEidiseis ζήτησε από το γενικό ιατρό, Ευάγγελο Φραγκούλη, αναπληρωτή αρχίατρο ΕΔΟΕΑΠ και γενικό γραμματέα της Ελληνικής Ακαδημίας Γενικής Οικογενειακής Ιατρικής & ΠΦΥ να τοποθετηθεί στο θέμα με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και τα αυξημένα περιστατικά ιώσεων στη χώρα μας…
«Τα οφέλη από την υποχρεωτική χρήση μάσκας περιλαμβάνουν λιγότερες χαμένες σχολικές ημέρες και απουσίες του διδακτικού προσωπικού, μειωμένο κίνδυνο ασθένειας για τους μαθητές και τις οικογένειές τους και μειωμένες οικονομικές επιπτώσεις από το γεγονός πως οι γονείς υποχρεώνονται να απουσιάσουν από την εργασία τους, εάν το παιδί τους είναι άρρωστο ή αν στη συνέχεια αρρωστήσουν οι ίδιοι.
Τα πολλαπλά οφέλη, κατά τη γνώμη μου, υπερκεράζουν τις δυνητικές διαταραχές στη διδασκαλία, στη μάθηση και στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, στις οποίες εστιάζει η κριτική για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία».
«Δηλαδή συστήνετε να φορούν τα παιδιά όλο το χειμώνα μάσκα προληπτικά στις σχολικές αίθουσες», τον ρωτήσαμε για να λάβουμε μία συγκεκριμένη απάντηση…
«Όχι. Νομίζω όμως ότι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στο σχολείο τις επόμενες μόνο λίγες εβδομάδες, που αναμένουμε την κορύφωση των επιδημικών εξάρσεων της COVID-19, της γρίπης, αλλά και των υπόλοιπων αναπνευστικών ιών, θα πρέπει να εξεταστεί με προσοχή από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων».
Και προχωρώντας ένα βήμα ακόμα πιο πέρα, ρωτήσαμε τον κ. Φραγκούλη αν πιστεύει ότι η χρήση μάσκας στα σχολεία αυτή την περίοδο θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο περιστατικών στα παιδιατρικά νοσοκομεία…
«Ναι. Τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα λειτουργούσε ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για τις υπηρεσίες υγείας, που δέχονται ήδη μια πρωτοφανή πίεση, με ασφυξία να επικρατεί στα παιδιατρικά νοσοκομεία και με τα απαραίτητα παιδιατρικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αντιβιοτικά, ακόμα και αντιπυρετικά, να παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις», κατέληξε.