Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας φοβούνται ότι η «γρίπη της καμήλας» μπορεί να «χτυπήσει» το Μουντιάλ στο Κατάρ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Πρόκειται για σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια του αναπνευστικού, ένα πιο θανατηφόρο «ξαδερφάκι» του Covid- 19.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν αρρωστήσει με το «Αναπνευστικό Σύνδρομο της Μέσης Ανατολής» (MERS) στο Κατάρ την τελευταία δεκαετία.
Σκοτώνει έως και το 1/3 των ατόμων που μολύνονται από αυτόν, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Οι κίνδυνοι μόλυνσης στο Κατάρ
Οι ειδικοί κατέταξαν τον MERS ανάμεσα στους 8 πιθανούς «κινδύνους μόλυνσης» που θεωρητικά θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο κορονοϊός και η ευλογιά των πιθήκων είναι οι δύο πιο πιθανές απειλές. Την λίστα συμπληρώνουν ασθένειες που μεταδίδονται (δερματική λεϊσμανίαση, ελονοσία, δάγκειος πυρετός, λύσσα), ιλαρά, Ηπατίτιδα Α και Β και διάρροια.
Ακαδημαϊκοί ανέφεραν στο περιοδικό «New Microbes and New Infections» ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο «ενέχει αναπόφευκτα κινδύνους μολυσματικών ασθενειών».
Η καθηγήτρια Patricia Schlagenhauf, επιδημιολόγος από το Συνεργαζόμενο Κέντρο για την Υγεία των Ταξιδιωτών του ΠΟΥ είπε ότι αυτό ισχύει για το Κατάρ αλλά και τις γειτονικές χώρες.
Το Κατάρ συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο MERS πριν από μια δεκαετία.
Οι ασθένειες θα μπορούσαν να «ταξιδέψουν» σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, λόγω του τεράστιου αριθμού οπαδών που έχουν μεταβεί στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν το Μουντιάλ.
Πώς μεταδίδεται
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω των σταγονιδίων είναι δυνατή αλλά σπάνια, σύμφωνα με τους επικεφαλής της υγείας.
Οι καμήλες πιστεύεται ότι είναι ο φυσικός ξενιστής του ιού, ο οποίος προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον ιό πίσω από την πανδημία του Covid.
Εξαιτίας αυτού, οι ειδικοί της υγείας συνιστούν σε όλους τους ταξιδιώτες που βρίσκονται στην περιοχή να αποφεύγουν να αγγίζουν τα συγκεκριμένα θηλαστικά.
Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγουν να πίνουν γάλα ή ούρα καμήλας ή να τρώνε κρέας καμήλας που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά, όπως δήλωσαν επιστήμονες μολυσματικών ασθενειών.
Τα συμπτώματα
Οποιοσδήποτε επιστρέφει στην πατρίδα του με συμπτώματα MERS, που είναι σαν αυτό του κρυολογήματος ή της γρίπης, καλείται να ζητήσει ιατρική συμβουλή και να μοιραστεί το ιστορικό του ταξιδιού του, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος λοιμώξεων και οι ανάλογες εξετάσεις.
Τα συμπτώματα, συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια και εμετό.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για την ασθένεια. Περίπου το 35% όσων νοσούν από MERS πεθαίνουν.