Πρόκειται για ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ, το 4ο σε 5 ημέρες, το οποίο ήρθε τη μέρα που στην Ελλάδα τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα της «μάσκας παντού», καθώς και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μάλιστα στο τραπέζι βρίσκονται τρία νέα μέτρα με απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό για το επίπεδο 3, δηλαδή και Αττική, Θεσσαλονίκη, περιορισμούς στους 65 ετών και άνω και λουκέτο στην εστίαση από τις 9, όπως στο Παρίσι.
Εξάλλου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, έκανε λόγο για μέτρα που δεν απέδωσαν, καθώς δεν τηρήθηκαν. «Τα μέτρα που έχουμε πάρει μέχρι τώρα οφείλουμε να τα τηρήσουμε για να αποδώσουν. Δεν φαίνεται να το έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Αγνοούμε τα πάντα και γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλά θετικά τεστ», δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha η ίδια χθες, προσθέτοντας:
«Να θυμίσουμε ότι τα κρούσματα που βλέπουμε είναι θετικά, όμως το ποσοστό σε σχέση με τους ελέγχους παραμένει στα ίδια επίπεδα. Υπάρχουν περιοχές που διαφέρουν και είναι ο λόγους που μπαίνουν άμεσα σε κόκκινο ή πορτοκαλί επίπεδο».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υπογράμμισε ότι εάν φοράμε όλοι μάσκες θα μπορέσουμε να διακόψουμε τη διασπορά. Οι περιοχές στην Ελλάδα είναι ακόμα στο πρασινοκίτρινο σε σχέση με την κόκκινη Ευρώπη όμως υπάρχει δυναμική για αυτό και πρέπει αν παρθούν τώρα τα μέτρα ενόψει του χειμώνα, είπε.
Ελπίζουμε τις επόμενες δυο εβδομάδες να δούμε απόδοση των μέτρων, σημείωσε και συμπλήρωσε πως αυτό που περιμένουμε είναι να σταθεροποιηθεί και να υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων σε σχέση με τα τεστ, συνέχισε.
Την ίδια στιγμή, δεν λείπουν και οι εφιαλτικές εκτιμήσεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 50.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα. Στην τρομακτική αυτή εκτίμηση προχώρησε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για συντηρητική πρόβλεψη.
«Θα έλεγα ότι είναι μια συντηρητική πρόβλεψη αυτή που έκανα η οποία οφείλεται σε μια σειρά από διαδικασίες που εφάρμοσα. Ενδεχομένως τα ενεργά κρούσματα, που σημαίνει τα συσσωρευμένα δυνητικά κρούσματα που μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο, είναι 50.000. Αυτή είναι ένα εύρημα που πηγάζει τόσο από εμπειρικές μεθόδους όσο και από στατιστικές επιδημιολογικές μεθόδους», δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, ο δείκτης μεταδοτικότητας είναι λίγο πάνω από το 1 σε κάποιες περιοχές και σε άλλες λίγο κάτω από το 1, που αυτό σημαίνει, όπως σημείωσε, ότι κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα θα μεταδώσει τουλάχιστον σε άλλον έναν άνθρωπο τη νόσο. «Εδώ μπαίνει το θέμα των ατομικών μέτρων προστασίας και της συμπεριφοράς» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.
Έκτακτη σύσκεψη στις Σέρρες για την έξαρση των κρουσμάτων
Υπενθυμίζεται πως σήμερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύσκεψη για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στο Διοικητήριο Σερρών, στις 9.30 το πρωί.
Εκτός των κ.κ. Τζιτζικώστα και Χαρδαλιά θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος και οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας.
Σημειώνεται πως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 54 κρούσματα στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών χθες, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.