Υγεία

Τα άτομα με καρκίνο έχουν δικαίωμα στη θεραπεία, την ψυχολογική υποστήριξη και την εργασία

Η συνέντευξη τύπου ήταν αφιερωμένη στη νέα προσθήκη στην ιστοσελίδα του ΚΕΦΙ που θα αφορά τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο του μαστού, https://dikaiomamou.gr/ αλλά η προσωπική μαρτυρία ενός ζευγαριού που μάχεται με το οστεοσάρκωμα, τα κατέλυσε όλα…

Οι δυο τους είναι από την Αλβανία, 35 χρόνια ζευγάρι εκ των οποίων τα 23 στην Ελλάδα. Το μικρότερό παιδί τους, μόλις 10 ετών! Η κυρία εργάζεται όλη τη ζωή της για να προσφέρει στην οικογένεια. Ο πόνος στο πόδι στην αρχή τής φάνηκε κάτι ασήμαντο. Όταν επιδεινώθηκε όμως, πήγε στο γιατρό και η διάγνωση έπεσε σαν βόμβα μέσα στο σπιτικό της: Οστεοσάρκωμα λεκάνης.

«Όταν έχεις μάθει όλη σου τη ζωή να δουλεύεις και να προσφέρεις στους άλλους και ξαφνικά μένεις κατάκοιτη επί μήνες, δεν αντέχεται. Ευτυχώς είχα το σύζυγό μου, βράχο δίπλα μου για όλα», διηγείται δακρυσμένη η αξιοπρεπής αλλά τόσο εμφανώς βασανισμένη αυτή γυναίκα.

«Στο πρώτο χειρουργείο τα βγάλαμε πέρα. Και στις πρώτες θεραπείες. Μετά ένας τοίχος σηκώθηκε μπροστά μας. Έπρεπε να γίνει δεύτερο χειρουργείο μέσα σε 40 ημέρες και μάς έδιναν σειρά μετά από το 3μηνο. Μάς έλεγαν ότι υπάρχει λίστα και σειρά. Αλλά να αλλάξει η σειρά αν ένας ασθενής δεν κινδυνεύει άμεσα να πεθάνει, την ώρα που ένας άλλος πεθαίνει», συμπλήρωσε ο σύζυγός της. Το ύφος του κάτι ενδιάμεσα σε θυμωμένο, πληγωμένο και απορημένο.

«Ήρθαμε στην Ελλάδα για να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σε μία χώρα που είναι πολύ πιο μπροστά από τη δική μας. Και όταν χρειαστήκαμε πραγματικά βοήθεια δεν μπορούσαμε να βγάλουμε άκρη από τη γραφειοκρατία. Τότε ένας γνωστός μου έδωσε το τηλέφωνο του ΚΕΦΙ και σωθήκαμε. Όλες οι πόρτες άνοιξαν και λύθηκαν τα προβλήματα. Δεν το πίστευα…» σχολιάζει και δίνει ευχές και συγχαρητήρια στο ΚΕΦΙ και την κοινωνική λειτουργό του.

karkinos therapeia2 ea26f

Ο σύλλογος

Στο Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ) όπου επί σειρά ετών είναι πρόεδρος η κ. Ζωή Γραμματόγλου, έχει δημιουργηθεί σελίδα https://dikaiomamou.gr/ όπου αναφέρονται όλα τα δικαιώματα των ασθενών (από ασφαλιστικά και άδειες ως ιατρικά) καθώς όπως διαπίστωσε η ίδια όταν ασθένησε σε ηλικία 39 ετών, κανείς δεν σε ενημερώνει για τα δικαιώματά σου και τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις όταν σου χτυπάει την πόρτα ο καρκίνος.

Στο τηλεφωνικό κέντρο απαντά έμπειρη κοινωνική λειτουργός που καθοδηγεί τους ασθενείς κι αν χρειάζεται στέλνει ψυχολόγο στο σπίτι για στήριξη. Όλα δωρεάν. Όλα από άνθρωπο σε άνθρωπο!

Όσο για τα δικαιώματα των ασθενών, όπως κατήγγειλε η κ. Γραμματόγλου, έχουν τυπώσει με δικά τους έξοδα φυλλάδια και έχουν ζητήσει από διοικητές νοσοκομείων να τα μοιράζουν σε ασθενείς με καρκίνο αλλά τίποτα δεν έχει γίνει. Πηγαίνουν μόνοι τους οι εθελοντές στα αντικαρκινικά νοσοκομεία και τα μοιράζουν!

Ο δε δικηγόρος- εργατολόγος Δημήτρης Τριπερίνας που παρίστατο στη συνέντευξη απάντησε αναλυτικά σε ερωτήματα που του έθεσε το iEidiseis για τα εργασιακά και ασφαλιστικά των ασθενών…

«Ο εργαζόμενος με διάγνωση καρκίνου έχει δικαίωμα σε 6 μήνες αναρρωτική άδεια. Και ναι. Δεν επιτρέπεται να απολυθεί το διάστημα αυτό. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος ωστόσο, χάνει αυτή την προστασία. Μπορεί επίσης να λάβει αναπηρική σύνταξη εφόσον πρέπει να μείνει ένα μεγάλο διάστημα ή για πάντα εκτός εργασιακού στίβου. Ούτως ή άλλως στην αρχή η σύνταξη αυτή δεν είναι μόνιμη και πρέπει να ανανεωθεί με τον ασθενή να περνάει πάλι από την αρμόδια επιτροπή».

Αλλά όπως συμφώνησαν όλοι οι παριστάμενοι, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για απολύσεις καρκινοπαθών ιδιωτικών υπαλλήλων καθώς η Πολιτεία δεν τους προστατεύει ούτε με νόμο που να απαγορεύει την απόλυσή τους, ούτε με κίνητρα στον εργοδότη τους ώστε να καλύψει με άλλο τρόπο το κενό περιμένοντας να γίνουν καλά. Επίσης, οι αναμονές στα χειρουργεία, όπως σημείωσε η κ. Γραμματόγλου, οδηγούν πολλούς στον ιδιωτικό τομέα με ανυπολόγιστη οικονομική ζημία σε ολόκληρη την οικογένεια.

Τέλος, όπως έκανε γνωστό η Ελένη Γαλάνη, παθολόγος- ογκολόγος από το Σύλλογο Γυναίκες στην Ογκολογία, τεράστιο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι δεν αποζημιώνονται βιοδείκτες που καθορίζουν αν χρειάζεται να ληφθεί συγκεκριμένο φάρμακο, γεγονός απαράδεκτο στις μέρες μας που υπάρχουν πολλά εξειδικευμένα φάρμακα για διαφορετικά υποείδη καρκίνων. Επίσης, όπως είπε ειδικά για τον καρκίνο του μαστού που αφορούσε η συνέντευξη Τύπου λόγω της προσθήκης του στην ιστοσελίδα, μέσα στη 2ετία της πανδημίας μειώθηκε ο προσυμπτωματικός έλεγχος κατά 90% και «φοβόμαστε ότι αυτό θα το βρούμε μπροστά μας». Την ίδια ώρα, η μαστογραφία προλαμβάνει το 40% των καρκίνων και οι ΕΟΠΕ συστήνει να ξεκινάει από τα 40 χρόνια της γυναίκας.
Κάπως έτσι, ενώ έχουμε δωρεάν Υγεία, ενώ χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν βρει την υγεία τους στο ΕΣΥ, ανυπολόγιστος αριθμός άλλων δεν κατάφερε να «προηγηθεί» εγκαίρως και επιτυχώς στους δαιδαλώδεις «δρόμους» που οδηγούν στη θεραπεία και χάθηκαν περιμένοντας …

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εργασία συνταξιούχου: Φόροι και Εισφορά Αλληλεγγύης «τρώνε» τα κίνητρα - Πότε συμφέρει το ελεύθερο επάγγελμα (Παραδείγματα)
Champions League: Το πρόγραμμα των αγώνων σήμερα 12/12
Chevron Right