Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει τετραπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια, φτάνοντας το 1 εκατομμύριο! Αν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσουμε και το ποσοστό των ατόμων με προ-διαβήτη, τότε το 20% του ελληνικού πληθυσμού άνω των 45 ετών σχετίζεται σε ένα βαθμό με τη νόσο. Την ίδια ώρα, 300.000- 400.000 άνθρωποι αγνοούν ότι έχουν διαβήτη/ προδιαβήτη…
Τι σημαίνει αυτό για την πανδημία και το δεύτερο, πιο επιθετικό κύμα της που σαρώνει όλον τον κόσμο και απειλεί όλο και περισσότερο την Ελλάδα;
Όπως μας αναφέρει o παθολόγος -διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου του Metropolitan General Χολαργού, Αντώνιος Λέπουρας, ο διαβήτης είναι μια «επιδημία, που ως το 2025 θα έχει πλήξει 350.000.000 ανθρώπους». Μία νόσο που είναι πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό, αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, και που στη χώρα μας, λόγω των αυξανόμενων ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, προσβάλλει ολοένα και μικρότερες ηλικίες.
«Στην παρούσα φάση όμως, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι ένα νόσημα που μειώνει την ανοσιακή μας επάρκεια, δηλαδή την ικανότητα του οργανισμού να αμύνεται σε λοιμώξεις από μικρόβια και ιούς. Τα άτομα που είναι καλά ρυθμισμένα κινδυνεύουν ωστόσο λιγότερο από τα αρρύθμιστα. Ο διαβήτης τύπου 2 που είναι και πιο συχνός, εμφανίζει συννοσυρότητες όπως είναι η παχυσαρκία που αφορά το 80% των ασθενών αυτών και αποτελεί από μόνη της επιβαρυντικό παράγοντα. Αλλά όλα έχουν να κάνουν με την “συντήρηση” που κάνουμε στον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητό μας είναι παρκαρισμένο κοντά σε θάλασσα αποκτά περισσότερες φθορές από ένα άλλο που το παρκάρουν σε ένα κλειστό γκαράζ… Έτσι είναι και ο οργανισμός. Αν έχει επί χρόνια διαβήτη και δεν τον έχουμε φροντίσει να είναι ρυθμισμένος, παθαίνουμε βλάβες», επισημαίνει ο κ. Λέπουρας.
Μύθοι για το διαβήτη και την COVID-19
Υπάρχουν δύο βασικοί μύθοι τους οποίους καταρρίπτει ο ειδικός γιατρός:
1- Τα άτομα με διαβήτη δεν μολύνονται πιο εύκολα από τους υπόλοιπους. Και μελέτες έχουν δείξει ότι μολύνονται το ίδιο συχνά και με τους ίδιους μηχανισμούς όπως ο γενικός πληθυσμός. Αλλά από την στιγμή που θα κολλήσουν, έχουν μειωμένη άμυνα. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, όχι όλοι! “Αυτοί που είναι μακροχρόνια ρυθμισμένοι, δεν έχουν συννοσυρότητες (καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, δεν καπνίζουν κλπ) αυτοί κινδυνεύουν λιγότερο από όσους έχουν αποκτήσει συνοδά νοσήματα.
2- Τα άτομα με διαβήτη δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι διαφορετικό στα μέσα προστασίας. Αρκεί να προσέξουν όπως όλοι οι άλλοι. Να φορούν παντού μάσκα, να τηρούν τις αποστάσεις και να πλένουν τα χέρια τους τακτικά. Οι μεγάλες ηλικίες, οι άνω των 65 ετών, είναι χρήσιμο επίσης να μην έρχονται σε στενή επαφή με εγγόνια και νέους της οικογένειας που έχουν κοινωνική ζωή”.
Ανάγκη εμβολιασμού
Τα άτομα με διαβήτη έχουν 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, αν νοσήσουν από γρίπη. Διατρέχουν ακόμη 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους υγιείς ενήλικες της ίδιας ηλικίας να εμφανίσουν Διηθητική Πνευμονιοκοκκική Νόσο (IPD), διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης οξείας ηπατίτιδας B και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα. Ο εμβολιασμός λοιπόν σε αυτόν τον πληθυσμό είναι παραπάνω από απαραίτητος.
Εκστρατεία
Η ΑΜΚΕ «Με Οδηγό του Διαβήτη» από την 1η Νοεμβρίου υλοποιεί για δεύτερη χρονιά την ενημερωτική καμπάνια Diabetes Challenge Project.
Με σύνθημα «Μετρήσου κι εσύ», η καμπάνια διεξάγεται αποκλειστικά μέσω των social media. Σε αυτήν, αναγνωρίσιμα πρόσωπα των τεχνών, των media και της γαστρονομίας στέκονται μπροστά από την κάμερα, μοιράζονται τις γνώσεις τους για τον διαβήτη και υποβάλλονται σε μέτρηση σακχάρου. Στη συνέχεια, ανεβάζουν το σχετικό βίντεο στον προσωπικό τους λογαριασμό στα social media με hashtag #metrisoukiesy, προσκαλώντας κάποιο άλλο αναγνωρίσιμο πρόσωπο να κάνει το ίδιο. Απώτερος σκοπός είναι η καμπάνια, διαχεόμενη στα social media, να ενθαρρύνει τον κόσμο να μετρηθεί.
Στη φετινή εκστρατεία συμμετέχουν αλφαβητικά οι: Έλενα Ασημακοπούλου (ηθοποιός), Τάκης Ζαχαράτος (τραγουδιστής και ηθοποιός), Αλεξάνδρα Κατσαϊτη (στυλίστρια), Σία Κοσσιώνη (δημοσιογράφος), Βάσω Λασκαράκη (ηθοποιός), Νίκος Μουτσινάς (παρουσιαστής), Ντίνα Νικολάου (σεφ), Γκίκας Ξενάκης (σεφ), Έλενα Παπαρίζου (τραγουδίστρια), Γιώργος Περρής (τραγουδιστής), Δημήτρης Πέτρου (σχεδιαστής μόδας), Μάρκος Σεφερλής (ηθοποιός), Έλενα Τσαβαλιά (ηθοποιός), Γιώργος Τσαλίκης (τραγουδιστής).