Υγεία

Κορονοϊός, ευλογιά, λέπρα κατά το «σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί»

Αρνητικός ο Βρετανός στην ευλογιά των πιθήκων, με τον πλανήτη να είναι μπροστά σε νέα έκτακτα μέτρα. 

Η υγειονομική επιτήρηση είναι παγκοσμίως στα καλύτερά της, ενώ και η πληροφορία μεταδίδεται στο λεπτό, από τη μία άκρη του κόσμου, στην άλλη… Τα 100 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων λοιπόν, που «ξέφυγαν» από την αφρικανική ήπειρο και εντοπίστηκαν στην αμερικανική και σε χώρες της Ευρώπης είναι μέγιστη είδηση που ταιριάζει με την τρομολαγνεία της εποχής που ζούμε.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων; Είναι η νόσος που προκαλεί ο γνωστός ιός της ευλογιάς για τον οποίο είναι εμβολιασμένοι όσοι γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Απλά ένας υπότυπος, βιολογικά πολύ παρόμοιος με αυτόν που γνωρίζουμε, πλήττει τους πιθήκους στην Αφρική και μέσω αυτών περνάει και στον άνθρωπο δίνοντας κάθε χρόνο αρκετά κρούσματα στην Αφρική.

Μπορεί να προκαλέσει πανδημία; Οι ειδικοί απαντούν «όχι» ή τουλάχιστον «πολύ δύσκολα», καθώς δεν μεταδίδεται εύκολα. Χρειάζεται να παραμείνουμε επί αρκετές ώρες στον ίδιο κλειστό χώρο με κάποιον που μάς μιλάει από κοντά ή να ακουμπήσουμε το δέρμα του που έχει εμφανίσει το χαρακτηριστικό εξάνθημα ή να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια σεντόνια και πετσέτες με τον ασθενή. Καμία σχέση με την εύκολη μετάδοση του SARS-CoV-2 ή έστω του ιού της γρίπης που μεταδίδονται αν συνυπάρξουμε έστω για λίγα λεπτά στον ίδιο χώρο με φορέα χωρίς μάσκα.

Πεθαίνει κάποιος αν κολλήσει; Μάλλον όχι αφού η θνησιμότητα σε αυτό το στέλεχος της ευλογιάς αγγίζει μόλις το 1% ενώ οι περισσότεροι την ξεπερνούν εντελώς μέσα σε μερικές ημέρες ή εβδομάδες χωρίς να λάβουν καν θεραπεία.

Χθες το βράδυ εξάλλου πληροφορηθήκαμε ότι το πιθανό κρούσμα στο Αττικό Νοσοκομείο δεν είναι θετικό στην ευλογιά αλλά στην ανεμοβλογιά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ δεν ανιχνεύθηκε ιός Ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox) ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της Ανεμοβλογιάς (varicella – chickenpox). Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ. Ο ιός της ανεμοβλογιάς παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την Ανεμοβλογιά και την ευλογιά, ευλογιά των πιθήκων.

Η ευλογιά έχει εκριζωθεί από τον ανθρώπινο πληθυσμό από το 1980 ενώ η ανεμοβλογιά αποτελεί μια συχνή νόσο που προκαλεί περίπου 4 εκατομμύρια λοιμώξεις σε παιδιά. Για την ανεμοβλογιά υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο και προκαλεί ηπιότερη νόσο από την ευλογιά».

Λίγο νωρίτερα εξάλλου είχαμε πληροφορηθεί ότι στη χώρα κυκλοφορεί και λέπρα…

Την ύπαρξη κρούσματος λέπρας που νοσηλεύεται στο «Αττικόν», επιβεβαίωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Σπυρίδων Πουρνάρας. Σύμφωνα, με τον καθηγητή, ο οποίος μίλησε το πρωί της Κυριακής στο Open TV πρόκειται για ασθενή από την Πελοπόννησο. «Είχαμε βρει και πρόπερσι τέτοιο κρούσμα. Υπάρχουν κρούσματα παλιών ασθενειών ξεχασμένων, αλλά πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για να μην διασπαστούν», ανέφερε ακόμη ο κ. Πουρνάρας.

Ο κόσμος όλος standby

Με το Βέλγιο να απαιτεί καραντίνα 20 ημερών στους νοσήσαντες από ευλογιά των πιθήκων και τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο ήδη για επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, είναι σαφές πάντως το εξής: Είμαστε με τα νεύρα «τεντωμένα» έτοιμοι να υποδεχτούμε την επόμενη καταστροφή χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη ακόμα στην αποφυγή της επαφής με τα συνεχώς αυξανόμενα στελέχη του SARS-CoV-2.
Με ανακούφιση και ευκολία αφαιρούμε τις μάσκες και συμμετέχουμε σε πολυπληθή πάρτι όταν οι θάνατοι από κορονοϊό ξεπέρασαν παγκοσμίως τα 6 εκατομμύρια, αλλά φοβόμαστε μην κολλήσουμε ευλογιά που εμφάνισε 100 κρούσματα παγκοσμίως…

Η ψυχολογία της ανθρωπότητας είναι συλλογικά διαταραγμένη και όλων οι «κεραίες» είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να συλλάβουν και να μεταδώσουν το νέο ανησυχητικό μήνυμα αφήνοντας πίσω αυτό που μάς κούρασε.

Ίσως να είναι προτιμότερο ωστόσο να ηρεμήσουμε και απλά να προσέχουμε φορώντας τις μάσκες μας στα ΜΜΜ και δη σε αεροπλάνα και πολύωρα ταξίδια, αλλά και να συνεχίσουμε να φροντίζουμε και για την υγιεινή των χεριών μας όπως και για την ασφάλεια όσων είναι ηλικιωμένοι και χρόνια πάσχοντες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Δήμος Βερύκιος: Επικίνδυνες ταλαντώσεις στο γεωπολιτικό εκκρεμές…
ΟΑΚΑ: Το μεγάλο φιάσκο ΕΛΑΣ και Διοργανώτριας Αρχής στον τελικό του Κυπέλλου
Chevron Right