Υγεία

Θάνος Δημόπουλος: Τι φάρμακο χρειαζόμαστε για τη θεραπεία της COVID-19

Αν δεν βρεθεί αντιικό φάρμακο, ειδικό για τον SARS-CoV-2, δεν μπορούμε να πούμε ότι βρέθηκε θεραπεία για την COVID-19. Ομοίως, ακόμα κι αν βγει στην παγκόσμια αγορά καλά ελεγμένο εμβόλιο, οι επαρκείς για την ανθρωπότητα δόσεις χρειάζονται πολλούς μήνες για να παραχθούν.

 

Με το δεύτερο και – όπως όλα δείχνουν – ισχυρότερο κύμα της πανδημίας να είναι σε πλήρη εξέλιξη στην Ευρώπη και να πιέζει τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, η ανάγκη για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο και για φάρμακα που να σώζουν την ζωή όσων νοσούν από τη σοβαρή μορφή της COVID-19, είναι πια το απόλυτο ζητούμενο…

Το iEidiseis.gr επικοινώνησε με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Ιατρικής, Θάνο Δημόπουλο για να σας πληροφορήσει τι σημαίνει πρακτικά η νέα έγκριση του φαρμάκου remdesivir…

Όπως μας εξηγεί ο πρύτανης, «η έγκριση του remdesivir είναι σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού παρά το γεγονός ότι η αποτελεσματικότητα του είναι σχετικά περιορισμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή σε συνδυασμό με την καλύτερη υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος των ασθενών, την χορήγηση κορτιζόνης σε αυτούς που έχουν ανάγκη οξυγόνου, την δυνατότητα χορήγησης πλάσματος από ασθενείς που έχουν ανάρρωση, και η χορήγηση αυτού του φαρμάκου μπορεί να συμβάλει στην μείωση του πολλαπλασιασμό του ιού».

Ο κ. Δημόπουλος μάς απαντά δηλαδή ότι δεν είναι από μόνο του το φάρμακο αυτό η θεραπεία, αλλά και οι άλλοι ιατρικοί χειρισμοί που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία μέχρι τώρα, που φαίνεται να δίνουν προσωρινά την λύση για να σωθούν ζωές. Πρόκειται δηλαδή μέχρι στιγμής, για τον κρίκο μιας αλυσίδας θεραπειών που λειτουργούν όλες μαζί και όχι η κάθε μία μόνη της.

Ο καθηγητής μας απαντά επίσης στο ερώτημα τι θα αποτελέσει το απόλυτο φάρμακο, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ειδικά αντιικά φάρμακα τα οποία να έχουν παρασκευαστεί για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου κορονοϊού».

Και μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει βρεθεί ή να ετοιμάζεται γρήγορα.

Οι προβλέψεις Ηλία Μόσιαλου για τα εμβόλια

Με τα νέα για τα εμβόλια να είναι πιο ενθαρρυντικά, καθώς οι μεν Ρώσοι ζητούν έγκριση από την Ευρώπη για να της το παρέχουν, οι δε επιστήμονες από την Οξφόρδη και την AstraZeneca φαίνεται να προχωρούν με γοργές διαδικασίες όπως και η Modena στις ΗΠΑ, αίσθηση προκάλεσε η πρόβλεψη του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου.

Όπως σημείωσε σε συνέντευξή του, ένα πιθανό πρώτο εμβόλιο δεν θα έχει αποτελεσματικότητα άνω του 50% ενώ για να υπάρξουν αρκετές δόσεις παγκοσμίως πιθανώς να χρειαστούν δύο χρόνια.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Σούρλας: 80 χρόνια από το έπος 1940-41: Χωρίς μνημείο για τους 14.000 πεσόντες
Κακοκαιρία «Κίρκη»: Χιόνισε τη νύχτα στον Όλυμπο - Πότε βελτιώνεται ο καιρός
Chevron Right