Υγεία

Κορονοϊός: Καμπανάκι ειδικών για την ουσία χλωροκίνη – «Δεν θεραπεύει, είναι επικίνδυνη»

Καμπανάκι από τους ειδικούς για την τοξικότητα του σκευάσματος «χλωροκίνη», η οποία φημολογείται πως θεραπεύει τον νέο κορονοϊό – Είναι επικίνδυνο να τη δίνουν τα φαρμακεία, τονίζουν

Πολλά έχουν ακουστεί εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σχετικά με ουσίες και σκευάσματα που ενδέχεται να θεραπεύουν τον SARS-CoV-2, με τους ειδικούς να είναι σ’ επιφυλακή για τα fake news, τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μίλησε στο Open για τη φημολογία περί θεραπευτικής ιδιότητας από πλευράς χλωροκίνης.

Ο κ. Κούβελας τόνισε πως η εν λόγω ουσία είναι επικίνδυνη, πως είναι λάθος να τη χρησιμοποιούμε και πως είναι λάθος να πωλείται από τα φαρμακεία χωρίς συνταγή γιατρούς καθώς αυτό απαγορεύεται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο ταμίας του συνδικάτου των φαρμακοποιών, Γιάννης Δαγρές, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τους συνανθρώπους μας να μη ζητούν από τα φαρμακεία το παραπάνω φάρμακο, τ’ οποίο, όπως ανέφερε, διατίθεται μόνο για συγκεκριμένες παθήσεις και μόνο με συνταγή.

«Πράγματι υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στα φαρμακεία και ζητά χλωροκίνη. Ωστόσο, κανένας φαρμακοποιός δεν θα του δώσει γιατί χρειάζεται αυστηρά ιατρική συνταγή», είπε.

Παράλληλα, ο κ. Κούβελας πως το φάρμακο για SARS-CoV-2 δεν αναμένεται να δημιουργηθεί γρήγορα, την ίδια ώρα που έγινε γνωστό πως απέτυχε η πρώτη κλινική δοκιμή μια ελπιδοφόρα θεραπεία δύο αντιικών φαρμάκων για τον νέο κορονοϊό.

«Δεν θα προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι για τον ερχόμενο χειμώνα. Γιατί δεν ξέρουμε αν θα επανεμφανιστεί και γιατί δεν υπάρχει χρόνος. Κι ο SARS εξαφανίστηκε μόνος του κι ο Εμπολα δεν ξαναχτύπησε, οπότε δεν ξέρουμε πώς θα συμπεριφερθεί κι αυτός ο ιός», επεσήμανε.

Τέλος δήλωσε πως είναι εκ διαμέτρου αντίθετος με τα προληπτικά τεστ στο δρόμο: «Δεν γίνεται. δεν θα βοηθήσει, θέλει εργαστήριο. Αυτοί που μπορεί να τα εφαρμόζουν είναι συστήματα υγείας που μπορούν να τα σηκώσουν. Δεν είναι σοβαρές κινήσεις αυτές. Αυτά τα τεστ δίνουν ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Πρέπει να τα φυλάμε ως κόρη οφθαλμού για να τα κάνουμε σε όσους μπαίνουν στα νοσοκομεία».

Όλες οι ειδήσεις για τον κορονοϊό στο iEidiseis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα
Κορονοϊός: Ποια σούπερ μάρκετ ετοιμάζουν προσλήψεις
Chevron Right