Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 σε διάστημα 8-12 μήνες μετά τη δεύτερη εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμοακοβιομηχανίας, Άλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας για την πανδημία στο Οικονομικό Φόρουμ και των Δελφών.
Το διάστημα ανοσίας για το εμβόλιο της Pfizer είναι τουλάχιστον έξι μήνες, σημείωσε ο ίδιος, και προέβλεψε ότι κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια επαναληπτική δόση, ερωτηθείς σχετικά.
Ακόμη, ο κ. Μπουρλά εμφανίστηκε βέβαιος για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να μην καλύπτεται από το εμβόλιο της εταιρείας του. Ως προς την πιθανότητα κάποια στιγμή «να παρουσιαστεί κάποια μετάλλαξη που ξεφεύγει» του εμβολίου ο κ. Μπουρλά είπε ότι «είναι ζωντανή» αλλά σε αυτήν την περίπτωση «αυτό που έχουμε οργανώσει είναι να μπορέσουμε μέσα σε λιγότερο από 100 μέρες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί μια μετάλλαξη που ξεφεύγει να μπορέσουμε να έχουμε δόσεις έτοιμες για παραγωγή και να μπορέσουμε να έχουμε ένα φάκελο που να καταθέσουμε στις Αρχές για ένα καινούργιο εμβόλιο αποτελεσματικό απέναντι σε αυτήν τη μετάλλαξη».
Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση του ενάντια στην απελευθέρωση των πατεντών των εμβολίων επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν γινόταν αυτό, θα χρειάζονταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση άρσης των δικαιμάτων, θα προκύψει πρόβλημα με την επάρκεια των υλικών.
Στο επιχείρημα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν επιθυμούν την απελευθέρωση των πατεντών ώστε να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους, ο κ. Μπουρλά απάντησε ότι «ο μόνος λόγος για τον οποίο έχουμε αυτήν τη στιγμή εμβόλια που σώζουν τις ζωές των ανθρώπων είναι ότι είχαμε μια εύρωστη φαρμακοβιομηχανία, αναπτυγμένη ανά τον κόσμο, η οποία δαπανά σημαντικά ποσά στην έρευνα». «Μια τέτοια πρόταση», όπως η απελευθέρωση των πατεντών, «επιφέρει καίριο πλήγμα στην αρχή της ύπαρξης αυτής της βιομηχανίας που είναι ότι τα πνευματικά δικαιώματα μπορούν να προστατευτούν», υπογράμμισε.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος της Pfizer υποστήριξε πως «το ζήτημα της τιμής του εμβολίου το έχουμε ήδη επιλύσει. Η τιμή διαφέρει στις πλούσιες χώρες, όπως τις κατατάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή στην ΕΕ και τις ΗΠΑ το εμβόλιο κοστίσει όπως ένα απλό γεύμα. Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος το εμβόλιο πωλείται στην μισή τιμή, ενώ στις φτωχές χώρες στο κόστος παραγωγής του».
Ως προς τον όγκο παραγωγής, δήλωσε ότι οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να παράγουν εμβόλια στα επίπεδα που χρειάζεται καθώς και ότι στόχος της Pfizer είναι να παράγει 3 δισ. δόσεις για όλο τον κόσμο φέτος και 4 δισ. δόσεις το 2022.
Σε ό,τι αφορά στο αντιικό φάρμακο (σε μορφή χαπιού) που αναπτύσσει η Pfizer, ο επικεφαλής της φαρμακευτικής αποκάλυψε ότι η ουσία στην οποία δουλεύει η εταιρεία έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι «σκοτώνει» τον ιό αλλά και ότι πρόκειται για ασφαλή θεραπεία. Ασφαλή συμπεράσματα για την ουσία αυτή «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι», κατέληξε.
Κατά της «πολιτκοποίησης της πανδημίας»
Η πολιτικοποίηση της πανδημίας, έναντι της επιστημονικής της προσέγγισης, σύμφωνα με τον κ. Μπουρλά «ήταν δυστυχώς κάτι που επηρέασε τα πάντα. Αυτήν τη στιγμή, στην Αμερική αν φορέσεις μάσκα είναι μια πολιτική δήλωση, αν θα κάνεις εμβόλιο είναι μια πολιτική δήλωση. Δυστυχώς φτάνουμε σε αυτά τα επίπεδα και είναι κρίμα».
«Το βασικό μάθημα που μάθαμε, νομίζω, από αυτήν την πανδημία είναι το πόσο δυνατή είναι η επιστήμη και πόσο χρήσιμη, αλλά, θα το επαναλαμβάνω, πόσο δυνατός και χρήσιμος είναι ο ιδιωτικός τομέας» ανέφερε ο κ. Μπουρλά, προσθέτοντας «αν και χρειάστηκε η συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χρειάστηκε η συνεργασία μεταξύ διαφόρων μερών του ιδιωτικού τομέα, ήταν ο ιδιωτικός τομέας ο οποίος έφερε εμβόλια, θεραπείες, διαγνώσεις, αναπνευστήρες». «Επομένως, νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε είναι ένα πλαίσιο στο οποίο η επιστήμη θα ανθεί μέσα στον ιδιωτικό τομέα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να είμαστε απόλυτα θωρακισμένοι, εάν κάτι νέο συμβεί, όπως ήμασταν με τον κόβιντ», κατέληξε ο CEO της Pfizer.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ)