Ο τρίτος πανδημικός χειμώνας είναι πραγματικότητα, όπως και η τρίτη δόση του εμβολίου, και η πολλοστή σειρά μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Τα νοσοκομεία στενάζουν, οι πολίτες αναρωτιούνται πότε θα λάβει τέλος ο εφιάλτης και η «ατμόσφαιρα» μυρίζει κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις… Ποιος μπορεί να είναι αδιάφορος ή αμέτοχος τόσο πολύ καιρό σε τόσα πολλά, αρνητικά γεγονότα;
Όπως εξήγησε σε σχετική εκδήλωση ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Χατζημανώλης, «η κατάθλιψη εξακολουθεί να είναι μία δύσκολη ασθένεια και η επιβάρυνση που προκαλεί αυξάνει διαρκώς. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου και η κατάλληλη αντιμετώπιση από τους ειδικούς».
- Τα νούμερα σοκάρουν
Αλλά αυτό είναι απλά μια δήλωση που μπορεί να περάσει στα… ψηλά γράμματα, σε αντίθεση με τους αριθμούς και τα ποσοστά που έδωσε ο καθηγητής, τα οποία δεν μπορούν παρά να μάς προβληματίζουν:
– Στην πανδημία 4πλασιάστηκαν τα νέα περιστατικά κατάθλιψης και αυξήθηκαν κατακόρυφα τα περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού με διακυμάνσεις ανά χώρα και περιοχή.
– Το 50% των ανθρώπων που έχουν κατάθλιψη δεν πηγαίνει ποτέ σε ειδικό και δεν λαμβάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία.
– Το άτομο με κατάθλιψη θα περάσει το 20% της ζωής του σε κρίση.
– Ο ασθενής με κατάθλιψη κινδυνεύει 4 φορές παραπάνω να παρουσιάσει και άλλο νόσημα όπως είναι τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και κάποιοι καρκίνοι.
– 1 στους 10 απουσιάζει συχνά από την εργασία του προβάλλοντας άλλες αιτίες για να αποφύγει το στίγμα.
– Το 30% των ατόμων με κατάθλιψη έχει αυτοκτονικό ιδεασμό. Οι μισοί θα το επιχειρήσουν και από αυτούς, οι μισοί θα το επιτύχουν!
– Η Ελλάδα είναι μέσα στις 10 χώρες με το μεγαλύτερο επιπολασμό στην κατάθλιψη.
– Μέχρι το 2030 υπολογίζεται ότι η κατάθλιψη θα είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας στον κόσμο.
– Το 8,1% των νοσημάτων στον κόσμο αφορά την ψυχική υγεία την ώρα ο μέσος όρος των προϋπολογισμών για τον τομέα αυτό στα συστήματα υγείας δεν ξεπερνά το 6%, και στην Ελλάδα φτάνει μόνο το 3,5%.
– 1 στα 4 ανθρώπους θα παρουσιάσει στη ζωή του κάποια ψυχική διαταραχή.
– Σωματικά συμπτώματα, που προκαλούνται ή αναδεικνύονται εξαιτίας της κατάθλιψης και πρέπει να βάζουν σε υποψία γιατρούς σε παθολογικές ειδικότητες, είναι οι μυοσκελετικοί πόνοι, οι ζαλάδες, οι πονοκέφαλοι, οι ταχυκαρδίες, η συνεχής κόπωση, οι διάρροιες και η σεξουαλική δυσλειτουργία. Φυσικά βασικό σύμπτωμα είναι η διαταραχή στον ύπνο και το φαγητό.
Πέραν του αντίκτυπου που έχει στον ίδιο τον ασθενή, η νόσος αυτή επηρεάζει και το στενό του περιβάλλον. Στην ίδια επιστημονική ενημέρωση, ο κύριος Φωκίων Δημητριάδης, εκπρόσωπος του δικτύου φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ, αναφέρθηκε στο αυξημένο βάρος φροντίδας που επωμίζονται οι άτυποι οικογενειακοί φροντιστές, που τούς καθιστά και τους ίδιους επιρρεπείς στην κατάθλιψη. Επίσης μίλησε για τον νέο εργασιακό νόμο που ψηφίστηκε το 2021 και κατοχυρώνει ορισμένα δικαιώματα για τους εργαζόμενους φροντιστές.
Στην εκδήλωση, που έγινε με πρωτοβουλία της εταιρίας Janssen, η οποία είναι ηγέτιδα εταιρεία στον τομέα των νευροεπιστήμων, με μακροχρόνια επικέντρωση και επένδυση στην έρευνα και ανάπτυξη, τονίστηκε η ανάγκη ενημέρωσης όλων των γιατρών για τα άτυπα συμπτώματα της κατάθλιψης και η αύξηση του ποσοστού από το κονδύλι για την Υγείας, που πηγαίνει ειδικά στην ψυχική υγεία.