Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρνούνται να συμμορφωθούν στα μέτρα για την πανδημία; Αρνούνται την πανδημία την ίδια; Η άρνηση είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας που έχει ως στόχο να μειώσει το άγχος και το φόβο, λένε οι ειδικοί.
Στη δεύτερη θέση των αρνητών και συνωμοσιολόγων της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκονται οι Έλληνες, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, σε σύνολο 26.000 ανθρώπων από 25 χώρες. Στην κατάταξη, πρώτοι σε αμφισβήτηση του πλήθους των νεκρών από την πανδημία έρχονται κάτοικοι της Νιγηρίας, και δεύτεροι κάτοικοι της …Ελλάδας!
Για την περίπλοκη πραγματικότητα που βιώνει ο πλανήτης με τους αρνητές της πανδημίας ή της σοβαρότητάς της, το iEidiseis.gr ζήτησε τη γνώμη της Δρ Ίλια Θεοτοκά η οποία είναι κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάτιδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο.
«Η άρνηση μπορεί να μας «προστατεύει» ψυχολογικά, σε ένα βαθμό, για κάποιο διάστημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη. Την άρνηση την χρησιμοποιούμε στην αρχή μιας στρεσογόνου κατάστασης για να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, να προσαρμοστούμε και να βρούμε μία «λύση» για τη διαχείριση του άγχους και του φόβου. Πολλοί αρνητές των μέτρων λειτουργούν με τον παραπάνω τρόπο . Κάποιοι άλλοι νοηματοδοτούν την καθημερινότητα τους, μέσα από αυτή την άρνηση. Κάποιες φορές, οι τελευταίοι είναι και αυτοί που πιστεύουν και αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας».
Το iEidiseis.gr επισήμανε στην ειδικό ότι αυτή η κατάσταση φαίνεται να έχει επιδεινωθεί κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας και της ζητήσαμε να το σχολιάσει…
«Οι αντιδράσεις αυτές εντείνονται όταν οι πληροφορίες για την πανδημία είναι πολλές και καταιγιστικές και ασφαλώς όταν είναι αντικρουόμενες. Οι άνθρωποι αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα την ασάφεια των πληροφοριών, τις αντικρουόμενες απόψεις, τις επιστημονικές αντιφάσεις. Όλα τα παραπάνω, όμως, ήταν αναπόφευκτο να συμβούν, εφόσον οι επιστήμονες αποκτούν καθημερινά καινούργια γνώση για τον κορονοϊό, αποκρυπτογραφούν τη συμπεριφορά του και την δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό».
Ρωτήσαμε όμως την Δρ Θεοτοκά πως μπορούμε να χειριστούμε τους αρνητές των μέτρων της πανδημίας;
«Θα πρέπει να εκθέσουμε στους ανθρώπους αυτούς, με λογική σειρά, τα δεδομένα, να εξηγήσουμε γιατί κατά τη γνώμη μας τηρούμε τα μέτρα, να μας δουν να τηρούμε τα μέτρα (πλύσιμο χεριών, μάσκες, κοινωνική απόσταση). Επίσης, είναι σημαντικό, σε μια συζήτηση μαζί τους, να συνδέσουμε τα δεδομένα που έχουμε με τις ανάλογες αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και να τους δείξουμε ότι μπορούν να εμπιστευτούν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης».
Η αλήθεια πάντως είναι ότι υπάρχουν και ιατροί μεταξύ αυτών που αντιδρούν στην χρήση μάσκας ή στην επικινδυνότητα αυτού του κορωνοϊού σε σχέση με άλλες εποχικές ιώσεις, κάτι που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση…
Η έρευνα
Πάντως σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα, το 58% των ερωτηθέντων στη Νιγηρία δήλωσαν ότι είναι σίγουρα υπερβολικός ο αριθμός των θυμάτων που αναφέρονται από κυβερνήσεις και ΜΜΕ ενώ την ίδια άποψη εκφράζει το 40% των Ελλήνων, των ερωτηθέντων της Νότιας Αφρικής, της Πολωνίας και του Μεξικό. Ακολουθούν το 38% των Αμερικανών, το 36% των Ούγγρων, το 30% των Ιταλών και το 28% των Γερμανών.
Ταυτόχρονα, σημαντική μερίδα του δείγματος πιστεύει ότι ο ιός έχει «σκοπίμως δημιουργηθεί – εξαπλωθεί» από την κινεζική ή αμερικανική κυβέρνηση.