Υγεία

Αυτή είναι η τροφή που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 23% σε υγιείς ανθρώπους

Το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 23% σε υγιείς ανθρώπους, υποστηρίζει νέα φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.

Η νέα αυτή έρευνα βασίστηκε σε προηγούμενη μελέτη (Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Study), η οποία ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες περίπου 2.600 Φινλανδών ανδρών ηλικίας μεταξύ 42 και 60 ετών κατά την έναρξη της μελέτης (1984-1989) που κατανάλωναν ζωικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων  οι άνδρες που προτίμησαν να συμπεριλάβουν περισσότερες ζωικές από φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της 20ετούς παρακολούθησης, σε σχέση με τους άνδρες των οποίων η διατροφή ήταν πιο ισορροπημένη όσον αφορά στις πηγές των πρωτεϊνών.

Η ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι η υψηλή συνολική πρόσληψη διαιτητικής πρωτεΐνης συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου σε άνδρες που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο κατά την έναρξη της μελέτης, ενώ δεν παρατηρήθηκε παρόμοια συσχέτιση στους μη πάσχοντες από αυτές τις ασθένειες. Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη διερεύνησης των επιπτώσεων της πρόσληψης πρωτεϊνών για την υγεία, ειδικά σε άτομα που έχουν κάποια προϋπάρχουσα χρόνια πάθηση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών, και ιδιαίτερα η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος όπως λουκάνικα και αλλαντικά, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Στο ΕΣΠΑ τα πρατήρια υγρών καυσίμων
Παλαιό Φάληρο: Βρέθηκε μαχαιρωμένη στη μέση του δρόμου
Chevron Right