Υγεία

Προσωπικός γιατρός: 10 προτάσεις για αλλαγές από την Ένωση Παθολόγων Ελλάδος

Γιατί δεν μετέχει η πλειοψηφία των παθολόγων γιατρών στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Τις τελικές της προτάσεις για τον προσωπικό γιατρό απέστειλε χθες στο υπουργείο Υγείας η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί στην τελευταία διαδικτυακή συνεργασία με την ηγεσία του ΥΥΚΑ για το θέμα αυτό.

Η ΕΕΠΕ σχολιάζει καταρχάς ότι «φαίνεται να υπάρχει γενικότερα μια δυσθυμία όσον αφορά την ένταξη των ιδιωτών ιατρών στο σύστημα. Ο προτεινόμενος από το υπουργείο Υγείας σχεδιασμός είναι μάλλον αποτρεπτικός για τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των ελευθεροεπαγγελματιών παθολόγων στον θεσμό του προσωπικού γιατρού».

Οι προτάσεις της που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το iEidiseis συνοψίζονται στα παρακάτω:

  1. Να έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στο θεσμό του προσωπικού γιατρού όσοι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί το επιθυμούν αναλαμβάνοντας και την ευθύνη του ιατρικού φακέλου του ασθενούς που θα τον επιλέξουν χωρίς όμως να απαιτείται να διέπονται από οιεσδήποτε οικονομικές συμβάσεις με τους ασφαλιστικούς φορείς αφού θα αμείβονται για τις υπηρεσίες τους απευθείας από τους ασθενείς τους. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλιστεί και η ελεύθερη επιλογή γιατρού συμβεβλημένου ή μη από τον ασθενή.
  2. Αφού δεν θα υπάρχει ουδεμίας μορφής σύμβαση δεν θα υπάρχει επομένως και κανένας περιορισμός που θα σχετίζεται με τον αριθμό των ασθενών που θα επιλέξουν ως προσωπικό γιατρό έναν μη συμβεβλημένο γιατρό.
  3. Είναι απαραίτητο για την επιτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού να γνωρίζει ο συμβεβλημένος γιατρός πόσες δωρεάν επισκέψεις θα παρέχονται ετησίως σε κάθε ασφαλισμένο ώστε να γίνει ο προγραμματισμός της λειτουργίας του ιατρείου χωρίς να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες στον πολίτη.

Είναι δεδομένο ότι οι χρόνια πάσχοντες θα πρέπει να εξετάζονται σε τακτική βάση μέχρι 6 επισκέψεις σε ασθενείς με σημαντικής βαρύτητας χρόνια νοσήματα) ενώ για τους υγιείς ασφαλισμένους νεαρής ηλικίας θα απαιτηθεί πιθανά μόνο ένας ετήσιος ή εξαμηνιαίος προληπτικός έλεγχος. Θα πρέπει να καταγραφούν ποιες επισκέψεις θα αφορούν συνταγογράφηση, κλινική εξέταση και έκδοση πιστοποιητικών ενώ δεν θα συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα περιστατικά τα οποία θα τα αναλαμβάνουν οι δημόσιες δομές υγείας (ΤΟΜΥ, Κέντρα υγείας κλπ). Ο χρόνος των 15 λεπτών ανά εξέταση δεν επαρκεί σε καμιά περίπτωση και μάλιστα ιδιαίτερα αν είναι η πρώτη φορά που θα συμπληρωθεί και ο ιατρικός φάκελος.

  1. Απελευθέρωση ραντεβού από το 15λεπτο. Ας ισχύσει η πλατφόρμα ως έχει, αλλά να υπάρχουν επιλογές επίσκεψης προτείνουμε συνταγογράφηση, κλινική εξέταση, πιστοποίηση Κ.Ε.Π.Α. 25 λεπτά. Να μην συμπεριλαμβάνονται πιστοποιητικά για εξωιατρικα αίτια όπως βεβαιώσεις για γυμναστήρια – κατοχή όπλου στη σύμβαση. Να παραμείνει σε δοκιμαστικό στάδιο και να επαναξιολογηθεί στο έτος.
  2. Εναλλακτικά της προηγούμενης παραγράφου προτείνουμε τη μείωση της μέγιστης συνεργασίας του ιατρείου με τον ΕΟΠΥΥ στις 27 ώρες την εβδομάδα καθώς και μείωση του μέγιστου αριθμού εγγεγραμμένων ανά ιατρό πολιτών στους 1500, αριθμός ο οποίος θεωρείται ως ιδανικός σε πρόσφατες μελέτες που έχουν γίνει σε κράτη με μεγάλη εμπειρία στο θεσμό του ΠΙ εδώ και δεκαετίες.
  3. Ενίσχυση του δημοσίων αστικών κέντρων υγείας με προσωπικό (νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό, παθολόγους, γενικούς ιατρούς) ώστε να εφημερεύουν αποτελεσματικά όλο το 24ωρο, αφού οι προσωπικοί ιατροί δε δύνανται να βλέπουν επείγοντα κατά δήλωση του γενικού γραμματέα κου Θεμιστοκλέους.
  4. Ενίσχυση των κέντρων υγείας με διοικητικό προσωπικό για την γραμματειακή υποστήριξη των προσωπικών ιατρών.
  5. Οι παθολόγοι να δύνανται να επιλέγουν είτε να συμμετέχουν στον θεσμό του προσωπικού γιατρού, είτε να εγγράφονται στις λίστες των ειδικών γιατρών ώστε να εξετάζουν περιστατικά που θα παραπέμπονται από άλλες ειδικότητες προσωπικών γιατρών (καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, γενικοί γιατροί κλπ).
  6. Να απελευθερωθεί η δυνατότητα συνταγογράφησης και παραπεμπτικογραφίας στους παθολόγους ανάλογα με το εύρος του γνωστικού τους πεδίου, όπως αυτό καθορίζεται από το νόμο ΦΕΚ Γ5α/49510 Ιούλιος 2019. Να μην εγκαλούνται παθολόγοι από τον ΕΟΠΥΥ για συν/ση φαρμάκων (πχ για κατάθλιψη, για οστεοπόρωση και άλλα) όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν. Ένταξη των πρωτοκόλλων για παθήσεις όπως υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κτλ ΚΑΙ στην ειδικότητα του Παθολόγου. Συνεργασία του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ με εκπροσώπους των παθολόγων για τον καθορισμό των πρωτοκόλλων όλων των υπο-ειδικοτήτων της Παθολογίας.
  7. Σε περίπτωση που απαιτηθεί παραπομπή ασθενούς σε ειδικό γιατρό δημόσιας δομής ο προσωπικός γιατρός θα χορηγεί ψηφιακά το απαιτούμενο ιατρικό ενημερωτικό σημείωμα και οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες θα αναλαμβάνουν το κλείσιμο του ραντεβού αλλά και τον τρόπο μετάβασης του ασθενούς σε περίπτωση που τοπικά δεν θα υπάρχει η ειδικότητα αυτή (νησιά ή απομακρυσμένες απομονωμένες περιοχές).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κακοκαιρία Άριελ: Κλειστή η εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου λόγω πτώσης βράχων
Μουντιάλ 2022: Το πρόγραμμα των αγώνων σήμερα 1/12 – Οι ώρες μετάδοσης
Chevron Right