Στη συγκεκριμένη θεραπεία υπεβλήθη ένας 33χρονος ασθενής, στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», στη Θεσσαλονίκη.
Ο ασθενής λαμβάνει τη θεραπεία τους τελευταίους έξι μήνες και τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά, με τους γιατρούς να εκφράζουν βάσιμες ελπίδες για οριστική θεραπεία από τη νόσο.
Πρόκειται για μια θεραπεία που κάνει χρήση των αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων. Οι γιατροί συλλέγουν αυτά τα «μητρικά» κύτταρα εκτός του σώματος και τα μεταφέρουν στο εργαστήριο, όπου γίνεται η γενετική τους «διόρθωση». Στη συνέχεια, τα κύτταρα αυτά επιστρέφονται πίσω στο σώμα του ασθενούς.
Η γονιδιακή θεραπεία, το κόστος της οποίας φθάνει το 1 εκατομμύριο ευρώ, βρίσκεται σε ερευνητικό στάδιο, καθώς δεν έχει λάβει έγκριση από τον αμερικανικό και ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.
Μιλώντας στο «iatropedia.gr», o Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Αιματολογίας, Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, δήλωσε τα εξής:
«Αυτό το πρωτόκολλο της γονιδιακής θεραπείας παρουσιάζει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα, ενώ η θεραπεία είναι σε φάση αξιολόγησης για να λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Οι ασθενείς επιλέχθηκαν με το κριτήριο να μην εμφανίζουν συννοσηρότητες, δηλαδή άλλα προβλήματα στα ζωτικά τους όργανα, π.χ. καρδιά, ήπαρ κλπ.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια πρωτοποριακή θεραπεία αναμένεται να υποβληθεί και ένας δεύτερος ασθενής, επίσης ηλικίας 33 ετών.