Υγεία

Μετάλλαξη Όμικρον: Χάπι της Merck και μονοκλωνικά, ελπίδες και φόβοι

Η πιθανότητα να βγουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, είναι υπαρκτή, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι ισχύει όμως για το χάπι Molnupiravir που παράγει η Merck και τα μονοκλωνικά αντισώματα.

Η μετάλλαξη Όμικρον φέρεται πως φέρνει τούμπα την μάχη έναντι της πανδημίας, καθώς οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, τα υπάρχοντα εμβόλια να βγουν αναποτελεσματικά, λόγω της παραλλαγής. Τι συμβαίνει όμως με το χάπι Molnupiravir που παράγει η Merck και τα μονοκλωνικά αντισώματα;

Ο theguardian.com συγκέντρωσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία μέχρι στιγμής και σε άρθρο με τίτλο «Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες έως τώρα», αναλύει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιστήμονες αναμένουν ότι τα πρόσφατα εγκεκριμένα αντιιικά φάρμακα, όπως το χάπι της Merck, θα λειτουργήσουν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της νέας παραλλαγής.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως αυτά τα φάρμακα δεν στοχεύουν την πρωτεΐνη ακίδας του ιού, αλλά λειτουργούν εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, υπάρχει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα δεδομένα, καθώς θα προκύψουν νέα στοιχεία.

Ωστόσο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στα μονοκλωνικά αντισώματα, γιατί υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα, όπως η θεραπεία με Regeneron, μπορεί να αποτύχουν ή να αποτύχουν μερικώς, επειδή στοχεύουν τμήματα του ιού που θα έχουν μεταλλαχθεί.

Έτσι, μπορεί να μην ωφελήσουν σε σημαντικό βαθμό, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως το νέο στέλεχος έχει μεταλλαχθεί σε μεγάλο βαθμό.

Πώς χορηγείται το χάπι της Merck

Το φάρμακο Molnupiravir χορηγείται δύο φορές την ημέρα από το στόμα σε ασθενείς με κορονοϊό, εντός των πρώτων πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Η τρίτη φάση κλινικών δοκιμών για το Molnupiravir μόλις ολοκληρώθηκε και μάλιστα, νωρίτερα από ότι αναμενόταν, γιατί σύμφωνα με την Merck τα αποτελέσματα είναι αρκετά θετικά.

Το μέρος 3 της δοκιμής διεξήχθη σε περισσότερες από 170 τοποθεσίες, σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Αφρική, η Ταϊβάν και η Γουατεμάλα, ενώ στις μελέτες συμμετείχαν 775 ασθενείς.

Οι συμμετέχοντες δεν ήταν εμβολιασμένοι και είχαν τουλάχιστον έναν υποκείμενο παράγοντα, που τους έθετε σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια πιο σοβαρή περίπτωση του ιού, ενώ οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου περιελάμβαναν την παχυσαρκία, την ηλικία άνω των 60 ετών, τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις.

Από τους 775 ασθενείς, το το 7,3% αυτών που έλαβαν το Molnupiravir είχαν νοσηλευτεί ή πεθάνει μέσα στις επόμενες 29 ημέρες, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για ασθενείς που είχαν λάβει placebo ήταν 14,1%. Παράλληλα, οι ανεπιθύμητες ενέργειες βρέθηκαν περίπου στο 10% των ατόμων και μόλις το 1,3%διέκοψε τη θεραπεία λόγω ανεπιθύμητου συμβάντος.

Ακόμη, το CNBC μεταδίδει πως το Molnupiravir μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά περίπου 50% σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια περιστατικά Covid-19.

Επίσης, σύμφωνα με την Merck η αποτελεσματικότητα δεν επηρεάστηκε από τον χρόνο εμφάνισης των συμπτωμάτων ή τους υποκείμενους παράγοντες κινδύνου των ασθενών.

Πώς χορηγούνται τα μονοκλωνικά

Στόχος των μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι η αποτροπή της επιδείνωσης του κορονοϊού, ενώ η χορήγηση της θεραπείας στους νοσούντες θα πραγματοποιείται βάσει κριτηρίων.

Όπως εξήγησε η κυρία Γκάγκα, προτεραιότητα στα μονοκλωνικά αντισώματα έχουν οι ανοσοκατασταλμένοι, οι ασθενείς με νεοπλάσματα, οι μεταμοσχευθέντες και οι έγκυες στο τρίτο 3μηνο της κυήσεως.

ΠΗΓΗ: theguardian.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μετάλλαξη Όμικρον: «Τσουνάμι» δοκιμών στα εμβόλια και τα μονοκλωνικά για να δουν αν τη σταματούν
Μετάλλαξη Όμικρον: Ήδη στα σκαριά εμβόλιο για το στέλεχος από την Μποτσουάνα
Chevron Right