Υγεία

Στρεπτόκοκκος Α: Ένας «συνήθης» εχθρός για τα παιδιά και όχι μόνο

Πώς να υποπτευθούμε γρήγορα τον στρεπτόκοκκο Α και πώς να τον αποφύγουμε.

Ανησυχία επικρατεί μεταξύ γονέων παιδιών σε σχολική ηλικία μετά την απώλεια του 7χρονου στην Ημαθία από στρεπτόκοκκο Α και την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που αναφέρει ότι έχουν χαθεί κι άλλα παιδιά πανευρωπαϊκά και στην Ελλάδα…

Οι ειδικοί πάντως συστήνουν ψυχραιμία και βεβαιώνουν ότι τόσο η έλευση του καλοκαιριού, όσο και το πέρας της σχολικής χρονιάς θα συντελέσουν (και συντελούν ήδη) στην εκτόνωση του προβλήματος που άλλωστε δεν αποτελεί κάτι νέο στη Παιδιατρική…

Πώς να τον υποπτευθούμε γρήγορα και πώς να τον αποφύγουμε είναι τα δύο ερωτήματα που βασανίζουν τα τελευταία 24ωρα γονείς με μικρά παιδιά καθώς η τραγική απώλεια του παιδιού στην Ημαθία έχει θορυβήσει κυρίως επειδή οι γιατροί δεν υποπτεύθηκαν τη λοίμωξη την πρώτη φορά που οδηγήθηκε το άτυχο αγοράκι στο νοσοκομείο…

Το iEidiseis κατέφυγε στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ο οποίος έχει ανακοινώσει την αύξηση των περιστατικών στην ΕΕ από το Δεκέμβριο του 2022 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και λύνει τις βασικές απορίες:

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος Α;

  • Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ανθρώπων που νοσούν, από την επαφή με επιμολυσμένες επιφάνειες, από την επαφή με μολυσμένες πληγές στο δέρμα των ασθενών και πιο σπάνια, από υγιείς φορείς του βακτηρίου. Όπως αναφέρουν πάντως από τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να μάς βάζουν σε υποψία;

  • Η λοίμωξη στο φάρυγγα και τις αμυγδαλές (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα), ο υψηλός πυρετός που επιμένει και το δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά, όπως επίσης η φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους, είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Σπανιότερα ακολουθούν σοβαρές επιπλοκές που αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, βάζουν σε κίνδυνο την ζωή. Όπως και να έχει, αν το παιδί έχει πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκό επίχρισμα ή και διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα στην υπερώα, πρέπει να το οδηγούμε άμεσα σε νοσοκομείο.

Υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση;

  • Η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης. Αν συμβεί αυτό, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι;

  • Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς.

Ποια είναι τα μέτρα προστασίας;

  • Τα ίδια με αυτά για τη γρίπη και τη COVID-19. Αποφυγή ατόμων που έχουν συμπτώματα και καλή υγιεινή των χεριών όταν βρισκόμαστε σε κοινόχρηστους χώρους, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Χθες ο ΕΟΔΥ τοποθετήθηκε για το θέμα αποστέλλοντας δελτίο τύπου στο οποίο αποκάλυπτε ότι έχουν χαθεί φέτος 6 παιδιά από στρεπτόκοκκο Α. Αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

«Σύμφωνα με αναφορές Διεθνών και Ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, από το Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Σε συνέχεια προηγούμενων ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Τη Δευτέρα 12/6/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με περιστατικό διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (iGAS) από στρεπτόκοκκο ομάδας Α (Streptococcus pyogenes) σε άρρενα ηλικίας επτά ετών, που κατέληξε στη ΜΕΘ με κλινική εικόνα σηπτικής καταπληξίας. Πρόκειται για το έκτο μεμονωμένο περιστατικό θανάτου από iGAS σε παιδί στην Ελλάδα, κατά το έτος 2023.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Ο ΕΟΔΥ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ECDC και συμμετέχει ενεργά στο Κοινό Δίκτυο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του νοσήματος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε περίπτωση επικαιροποίησης των οδηγιών προς τις Αρχές Δημόσιας Υγείας θα ενημερώσει άμεσα το κοινό και την ιατρική κοινότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κατερίνα Λιόλιου: Αντιμετώπισα ζήλεια στη δουλειά μου, από άνδρες
Τι ανησυχεί τον Ανδρουλάκη για την επόμενη μέρα
Chevron Right