Υγεία

Μετάλλαξη «Ο»: Ο έξυπνος κορονοϊός συγκέντρωσε τις χειρότερες παραλλαγές

Για ποιους λόγους η μετάλλαξη Όμικρον γεννά μεγάλη ανησυχία στους επιστήμονες – Πρόκειται για «σούπερ» στέλεχος;

Η μετάλλαξη Όμικρον, δεν περιγράφεται τυχαία από τους ειδικούς ως το «χειρότερο στέλεχος του κορονοϊού που υπήρξε ποτέ».

Η εν λόγω παραλλαγή από τη Μποτσουάνα, έχει όλες τις ανησυχητικές μεταλλάξεις από προηγούμενες εκδόσεις του ιού, καθώς και πολλές άλλες που θα μπορούσαν να το καταστήσουν την πιο μολυσματική και ανθεκτική στα εμβόλια μέχρι στιγμής.

Στην ουσία, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα «σούπερ» στέλεχος, που έχει αποκτήσει τις μεταλλάξεις εκείνες της Δέλτα, οι οποίες την κατέστησαν άκρως μεταδοτική και παγκοσμίως κυρίαρχη μέσα σε λίγους μήνες.

Παράλληλα, περιλαμβάνει τις μεταλλάξεις που παρατηρήθηκαν στην Βήτα – η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική  και θεωρήθηκε μεγάλη πρόκληση στην ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια.

Τα σημάδια δείχνουν ότι δεν αποκλείεται να γίνει το νέο επικρατέστερο στέλεχος, ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία μέχρι στιγμής για να ειπωθεί κάτι τέτοιο.

Το θετικό είναι πως έως τώρα, δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση των νοσηλειών σε περιοχές της νότιας Αφρικής όπου καταγράφηκαν μολύνσεις, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι μια πιο ήπια «επανάληψη» του ιού.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τη μετάλλαξη και γιατί εγείρει ανησυχίες

 Ο αριθμός των μεταλλάξεων που φέρει η Όμικρον, είναι ο λόγος που οι ειδικοί λένε ότι είναι η «χειρότερη παραλλαγή που έχουν δει ποτέ». Συγκεκριμένα, έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας, διπλάσιες από το επί του παρόντος κυρίαρχο στέλεχος Δέλτα.

Οι επιστήμονες, φοβούνται ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τα εμβόλια κατά 40% λιγότερο αποτελεσματικά… στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή τόσες πολλές από τις αλλαγές στο B.1.1.529, αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας του ιού.

Συγκεκριμένα, τα τωρινά εμβόλια μαθαίνουν στον οργανισμό να αναγνωρίσει την εκδοχή της ακίδας από παλαιότερες εκδόσεις του ιού.

Αλλά επειδή η πρωτεΐνη ακίδας φαίνεται τόσο διαφορετική στο νέο στέλεχος, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος μπορεί να δυσκολευτεί να την αναγνωρίσει και να την καταπολεμήσει.

Το γεγονός ότι περιέχει μεταλλάξεις από τη Δέλτα, της επιτρέπει να εξαπλωθεί εύκολα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν πάντως, ότι δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πόσο πιο μολυσματική είναι η Όμικρον για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ενώ μπορεί να μην γνωρίζουν τον αντίκτυπό της στις νοσηλείες και τους θανάτους από κορονοϊό για έως και έξι εβδομάδες.

Screenshot 2021 11 26 222749

Ο κόσμος κλείνει τα σύνορα στους ταξιδιώτες από τη νότια Αφρική

Λόγω του παγκόσμιου συναγερμού που έχει ξεσπάσει λόγω της νέας μετάλλαξης, ολοένα και περισσότερες χώρες «απαντούν» με αυστηρά μέτρα προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.

Πλήθος κρατών αποφάσισε να «μπλοκάρει» την είσοδο σε ταξιδιώτες από τις χώρες για τις οποίες υπάρχει έντονη ανησυχία, έτσι ώστε να μην υπάρξει διασπορά του νέου στελέχους.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται οι χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο»:

Screenshot 2021 11 26 220552

Πηγή/Φωτογραφίες: Daily Mail

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μεταλλάξεις: Το «όπλο» της άρσης των πατεντών των εμβολίων
Premier League: Τσέλσι εναντίον Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην 13η αγωνιστική
Chevron Right