Υγεία

Κορονοϊός: Ήξεραν από το 2015 ότι μπορεί να περάσει από νυχτερίδα σε άνθρωπο

Νέα αποκάλυψη για τον κορονοϊό έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Ερευνητές ανακάλυψαν το 2015 έναν νέο ιό τύπου SARS και προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο να περάσει από νυχτερίδα σε άνθρωπο.

Προειδοποιήσεις από το 2015 είχε λάβει η παγκόσμια κοινότητα για το ενδεχόμενο ένας νέος κορονοϊός να περάσει από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους. Πρόκειται για μελέτη που δημοσιεύτηκε  στο περιοδικό Nature Medicine της 9ης Νοεμβρίου 2015.

Τότε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας ανέφεραν ότι έχουν ανακαλύψει έναν νέο ιό τύπου SARS που μπορεί να περάσει στους ανθρώπους χωρίς μετάλλαξη. 

Τότε στη μελέτη έλεγαν ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα μπορούσε να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ανακάλυψη τόνιζε ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία.

«Μελέτες έχουν προβλέψει την ύπαρξη σχεδόν 5.000 κορονοϊών σε πληθυσμούς νυχτερίδων και μερικοί από αυτούς έχουν τη δυνατότητα να εμφανιστούν στους ανθρώπους έλεγε τότε για την έρευνα ο Ralph Baric, μέλος της Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Hill Gillings και ειδικός σε κορονοϊούς.

Μάλιστα τότε ανέφερε: «Το θέμα δεν είναι αν θα υπάρξει ένα ξέσπασμα, αλλά πότε και πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε για να το αντιμετωπίσουμε».

«Αυτός ο ιός είναι εξαιρετικά παθογόνος και οι θεραπείες που αναπτύχθηκαν έναντι του αρχικού ιού SARS το 2002 και τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση της Ebola αποτυγχάνουν να εξουδετερώσουν και να ελέγξουν τον συγκεκριμένο ιό», δήλωνε τότε ο Baric.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η μελέτη μιλούσε για τον συγκεκριμένο κορονοϊό, που έχει προκαλέσει τεράστια αναταρχή και θανάτους σε όλο τον κόσμο, αλλά σίγουρα προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο νέου κινδύνου από κορονοϊό.

Μάλιστα ξεκαθάριζε ότι οι χώρες θα έπρεπε να προετοιμαστούν, καώς το ζητούμενο δεν ήταν αν θα ξεσπάσει ο ιός, αλλά αν θα είναι πεοετοιμασμένα τα συστήματα υγείας. 

Στις μέρες μας η πανδημία του κορονοϊού «επιταχύνεται» αλλά η πορεία της μπορεί να αλλάξει, ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις χώρες να περάσουν στην «επίθεση» εξετάζοντας όλα τα πιθανά κρούσματα και θέτοντας σε καραντίνα τις κοντινές επαφές όσων μολύνθηκαν.

«Περισσότερα από 300.000 κρούσματα του Covid-19 έχουν αναφερθεί μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες). Είναι σπαρακτικό. Η πανδημία επιταχύνεται», αλλά «μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόσθεσε πως κρούσματα του ιού έχουν πλέον καταγραφεί σε σχεδόν κάθε χώρα του πλανήτη.

Χρειάστηκαν 67 μέρες για να φτάσουν τα 100.000 κρούσματα, 11 μέρες για να φτάσουν τα 200.000 και μόλις τέσσερις μέρες για να φτάσουν τα 300.000, είπε. «Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουμε. Δεν μπορείς να κερδίσεις έναν ποδοσφαιρικό αγώνα απλά παίζοντας άμυνα. Πρέπει επίσης να επιτεθείς», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

«Ζητώντας από τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι και (καθιερώνοντας) άλλα μέτρα φυσικής απόστασης είναι ένας σημαντικός τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξάπλωσή του ιού και να εξοικονομήσουμε χρόνο, αλλά αυτά είναι αμυντικά μέτρα που δεν θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε», είπε.

«Για να νικήσουμε», τόνισε, «πρέπει να επιτεθούμε στον ιό με επιθετικές και στοχευμένες τακτικές. Πρέπει να ελέγξουμε κάθε ύποπτο κρούσμα, να απομονώσουμε και να αντιμετωπίσουμε κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα και να παρακολουθούμε και να βάζουμε σε καραντίνα κάθε στενή επαφή».

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες έχουν δυσκολία στην εφαρμογή αυτών των «επιθετικών μέτρων» λόγω έλλειψης πόρων. Καταδίκασε τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό πριν η επιστημονική κοινότητα συμφωνήσει για την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων, προειδοποιώντας για «ψεύτικες ελπίδες» που μπορεί να προκαλέσει η χορήγησή τους.

«Μικρής κλίμακας και μη τυχαιοποιημένες μελέτες, βασισμένες στην παρατήρηση, δεν θα μας δώσουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε», προειδοποίησε ο Τέντρος. «Η χορήγηση μη δοκιμασμένων φαρμάκων χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία θα μπορούσε να προκαλέσει ψεύτικες ελπίδες και ακόμη να επιφέρει περισσότερο κακό παρά καλό, προκαλώντας έλλειψη βασικών φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων ασθενειών», επισήμανε.

Διαβάστε ακόμη:

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Έχω συμπτώματα, τι πρέπει να κάνω

Κορονοϊός: Πώς ψωνίζουμε στα super market 

Κορονοϊός: Τι πρέπει να ξέρετε για τα χαρτονομίσματα

Κορονοϊός: Κινητό και καθαρισμός, πόσες ώρες ζει ο ιός

Κορονοϊός: Ο πρώτος live χάρτης με τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός στην Ελλάδα: Ελπίδες δίνει το ιαπωνικό φάρμακο Avigan
Κορονοϊός: Τεχνολογικοί κολοσσοί μπορεί να γίνουν πιο ισχυροί λόγω της πανδημίας
Chevron Right