Αποκλειστική συνέντευξη στο iEidiseis παραχώρησε ο καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, η οποία είναι διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Όπως μας είπε, την εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη την περίμεναν οι ειδικοί καθώς παρακολουθούσαν το τελευταίο διάστημα την κατάσταση στο χώρο της διασκέδασης όπου δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προφύλαξης από μεγάλο αριθμό πολιτών.
Και αποκαλύπτει ότι υπάρχει πρόβλεψη για μετατροπή σε COVID-19 άλλων 60 κλινών ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη που αυτή την στιγμή υπάρχουν αλλά χρησιμοποιούνται για άλλα περιστατικά (πχ νευροχειρουργικά).
Είναι γνωστή άλλωστε η συμφωνία του υπουργείου Υγείας με ιδιωτικά θεραπευτήρια ώστε αν χρειαστούν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στο ΕΣΥ, να μεταφερθούν στα ιδιωτικά τα υπόλοιπα- μη COVID-19 περιστατικά- ώστε να ελευθερωθούν κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία αναφοράς και τα λοιπά δημόσια νοσοκομεία.
Παρόλα αυτά, όπως λέει η καθηγήτρια, «κανένα σύστημα Υγείας δεν μπορεί να μας προστατεύσει αν δεν προστατεύσουμε εμείς τον εαυτό μας από τον ιό».
Δεν είναι μόνο οι ΜΕΘ που ακούμε κατειλημμένες
Ρωτήσαμε την κ. Κοτανίδου αν ισχύει ότι εκτός από τις κατειλημμένες κλίνες ΜΕΘ που ακούμε κάθε μέρα από τον ΕΟΔΥ, υπάρχουν και άλλες που καταλαμβάνονται στις Μονάδες από ασθενείς COVID-19 μη διασωληνωμένους. Και η απάντηση ήταν θετική… «Ναι υπάρχει ένα ποσοστό κλινών ΜΕΘ που αλλάζει κάθε μέρα, το οποίο καταλαμβάνεται από σοβαρά πάσχοντες οι οποίοι είναι οριακοί για να διασωληνωθούν. Τους βάζουμε εγκαίρως στη Μονάδα για στενή παρακολούθηση και αν χρειαστεί, τελικά τους διασωληνώνουμε»…
Αλλά βέβαια είναι γνωστό ότι η εισαγωγή στη ΜΕΘ είναι για τους ειδικούς γιατρούς η τελευταία λύση. Μας εξηγεί η καθηγήτρια Πνευμονολογίας- Εντατικής: «Η είσοδος στην Εντατική και ειδικά η διασωλήνωση είναι μία εξέλιξη την οποία πάντα προσπαθούμε να αποφύγουμε. Το κάνουμε μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη λύση για να κρατήσουμε στην ζωή τον ασθενή», μάς τονίζει. Και επαναλαμβάνει ότι το πιο σημαντικό είναι να μην κολλήσουμε τον SARS-CoV-2 και να μην χρειαστούμε ευθύς εξ αρχής εισαγωγή σε νοσοκομείο. Κι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό για τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Το προφίλ των βαριά πασχόντων
Και απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, μάς δίνει το προφίλ των ασθενών που εισέρχονται στις ΜΕΘ με COVID-19…
Πρόκειται για άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 65 έτη και στην συντριπτική τους πλειοψηφία με υποκείμενα νοσήματα. Τα πιο συνήθη είναι ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η αρρύθμιστη πνευμονική υπέρταση, η αναπνευστική ανεπάρκεια (ΧΑΠ) και η καρδιακή ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με τις διαθέσιμες κλίνες πανελλαδικά:
Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 312 κλίνες ΜΕΘ-COVID, εκ των οποίων οι 188 είναι κατειλημμένες και 124 κενές (ποσοστό 40%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι σήμερα 85.
Από αυτές, 57 είναι κατειλημμένες και 28 κενές (ποσοστό 33%).
Αναλυτικά ανά νοσοκομείο:
- ΑΧΕΠΑ: 25 κλίνες, εκ των οποίων 16 κατειλημμένες και 9 κενές
- Παπανικολάου: 25 κλίνες, όλες κατειλημμένες
- Παπαγεωργίου: 6 κλίνες, όλες κατειλημμένες
- Γ. Γεννηματάς: 10 κλίνες, εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή
- Αγ. Δημήτριος: 6 κλίνες, όλες κενές
- Αγ. Παύλος: 8 κλίνες, όλες κενές
- Χαλκιδική: 5 κλίνες, εκ των οποίων 1 κατειλημμένη και 4 κενές.
Εντός της εβδομάδας προστίθενται:
-
4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο
-
12 κλίνες στο Νοσοκομείο Καβάλας.