Υγεία

Κορονοϊός: Αντισώματα έως και 13 μήνες μετά τη νόσο – Μειώνονται πιο γρήγορα στους άντρες

Έως και 13 μήνες αντέχουν στον οργανισμό τα αντισώματα κατά του κορονοϊού σύμφωνα με τη μελέτη των Νοσοκομειακών και Πανεπιστημιακών Κέντρων του Στρασβούργου, η οποία συνέβαλλε και στην τροποποίηση των συστάσεων για τονε μβολιασμό στην Ελλάδα.

Τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης-ακίδας του κορονοϊού SARS-CoV-2 εξακολουθούν να υπάρχουν «έως και 13 μήνες μετά τη μόλυνση», σύμφωνα με μελέτη των Νοσοκομειακών και Πανεπιστημιακών Κέντρων (CHU) του Στρασβούργου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, αν και δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

Οι ερευνητές του Στρασβούργου, με επικεφαλής τη βιολόγο Φλοριάν Γκαλέ και την καθηγήτρια Σαμιρά Φαφί-Κρεμέρ, παρακολούθησαν για πάνω από έναν χρόνο 1.309 ανθρώπους, οι 393 από τους οποίους είχαν προσβληθεί από την Covid-19 και οι υπόλοιποι 916 αποτελούσαν την ομάδα ελέγχου.

Στην ομάδα των πρώην ασθενών διαπιστώθηκε ότι έναν χρόνο μετά τη μόλυνση το 97% διατηρούσε ακόμη τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης – ακίδας (anti-S) μέσω της οποίας ο ιός επιτίθεται στα ανθρώπινα κύτταρα.

Συγκρίνοντας τον αριθμό των επαναλοιμώξεων μεταξύ των 393 πρώην ασθενών με τον αριθμό των λοιμώξεων που καταγράφηκαν αργότερα μεταξύ των 916 ατόμων στην ομάδα ελέγχου, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κανείς ξανά από την Covid-19 «είναι μειωμένος κατά 96,7% σε όσους είχαν ήδη μολυνθεί», χάρη στη μακρόχρονη παρουσία των αντισωμάτων αυτών.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν επίσης ότι, 13 μήνες μετά την αρχική μόλυνση, τα αντισώματα που υπάρχουν στον οργανισμό αρκούν για να εξουδετερώσουν τον αρχικό ιό και τη βρετανική παραλλαγή του, όχι όμως και τη νοτιοαφρικανική.

Η ίδια μελέτη υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός, ακόμη και με μία δόση, «ενισχύει την προστασία έναντι των παραλλαγών και αυξάνει σημαντικά» την ποσότητα των αντισωμάτων.

Η Σαμιρά Φαφί-Κρεμέρ είπε ότι οι επιστήμονες σχεδιάζουν να παρατείνουν τη μελέτη για 18 ή 24 μήνες, «ώστε να εκτιμήσουν καλύτερα τη δυναμική των αντισωμάτων» μακροπρόθεσμα.

Επισημαίνεται πως με βάση τα συμπεράσματά τους, τα αντισώματα «μειώνονται πιο γρήγορα στους άνδρες παρά στις γυναίκες».

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως στις αρχές Μαΐου μια ιταλική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αντισώματα εντοπίζονταν στο αίμα έως και οκτώ μήνες μετά τη μόλυνση. 

Οι επισημάνσεις Θεοδωρίδου για τη μελέτη

Μόλις την περασμένη Δευτέρα (17/5) η κ. Μαρία Θεοδωρίδου είχε αναφερθεί στην παραπάνω μελέτη, κάνοντας λόγο για «ενθαρρυντικά αποτελέσματα» από την «πρώτη μελέτη που τεκμηριώνει την παραμονή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά φυσική λοίμωξη για ένα χρόνο και την κατά 96% μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης» χάρη σε αυτά.

Αναφερθείσα στα ευρήματα αυτά, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχε εξηγήσει, ακόμη, πως «καλύπτονται με τα αντισώματα από την φυσική λοίμωξη και μεταλλάξεις, όπως του βρετανικού στελέχους και κάποια από το νοτιοαφρικανικό. 

Στην ίδια μελέτη η χορήγηση μιας δόσης εμβολίου αποτέλεσε, προκάλεσε μάλλον, εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση. Εξουδετερωτικά αντισώματα, μία αντίδραση που βλέπουμε στους επαναληπτικούς, όπως λέμε, εμβολιασμούς, στις αναμνηστικές δόσεις, ενώ αυτά τα αντισώματα από το εμβόλιο ήταν αποτελεσματικά και στις συνήθεις μεταλλάξεις».

Υπενθύμισε, δε, πως «υπήρξαν και υπάρχουν μελέτες και από τη χώρα μας, με μικρότερο αριθμό συμμετεχόντων, που έχουν δείξει ανάλογα αποτελέσματα, δηλαδή σημαντική κατακόρυφη αύξηση των αντισωμάτων σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την πρώτη δόση του εμβολίου».

Τα παραπάνω, δήλωσε η καθηγήτρια, «ήταν και το κίνητρο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να τροποποιήσει τις πρώτες συστάσεις που είχε διατυπώσει για τον εμβολιασμό των ατόμων που έχουν νοσήσει» και «η τωρινή σύσταση είναι μετά από φυσική νόσηση να γίνεται μια δόση εμβολίου, η οποία παίζει το ρόλο επαναληπτικής δόσης».

Αξίζει να αναφερθεί πως οι αρχικές συστάσεις ήταν να γίνονται δύο δόσεις εμβολίου – μιλώντας πάντα για τα εμβόλια δύο δόσεων – ακόμη και μετά τη νόσηση.

(Με πληροφορέις από ΑΠΕ ΜΠΕ, AFP)

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ECDC: Η Σουηδία είναι πρώτη στις μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Φωτιά στο Αλεποχώρι: Νύχτα τρόμου - Εικόνες αποκάλυψης
Chevron Right