Υγεία

Σύνδρομο VITT: Τι είναι η επιπλοκή που προκαλούν τα εμβόλια AstraZeneca και J&J

Τρομάζουν οι παρενέργειες των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson. Τι είναι το σύνδρομο VITT, η επιπλοκή που εμφανίζεται μετά τον εμβολιασμό και προκαλεί θρόμβωση.

Μία 44χρονη γυναίκα που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Σήμερα έγινε γνωστό νέο περιστατικό θρόμβωσης σε 48χρονη μετά από εμβολιασμό με Johnson & Johnson, ωστόσο ερευνάται αν συνδέεται με τον εμβολιασμό.

Συγκεκριμένα δε για την 44χρονη στην Κρήτη, πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένειά της ενημερώθηκε από τους γιατρούς πως παρουσίασε συμπτώματα του συνδρόμου VITT στο οποίο αναφέρεται η διεθνής βιβλιογραφία ως πιθανές επιπλοκές των εμβολίων της AstraZeneca και του Johnson & Johnson.

Ελληνική Αιματολογική Εταιρία: Τι είναι το σύνδρομο VITT

Μεταξύ άλλων, η Ελληνική Αιματολογική Εταιρία ενημερώνει για τα εξής:

  • Το σύνδρομο VITT είναι μια πολύ σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή, που έχει συσχετισθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson και συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία. Η συχνότητα αναφέρεται σε 1έως 8 περιπτώσεις ανά 1.000.000 δόσεων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα, η επιπλοκή παρουσιάζεται κατά κανόνα σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης του συνδρόμου κυμαίνεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.
  • Η συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων σε συνήθεις θέσεις (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση κάτω άκρων, πνευμονική εμβολή) μετά από εμβολιασμό με τα εμβόλια της ΑΖ και της Johnson & Johnson δεν διαφέρει από εκείνη στον γενικό πληθυσμό.
    Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση του συνδρόμου με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενία ή κληρονομική θρομβοφιλία.
  • Η εμφάνιση θρομβοπενίας χωρίς θρόμβωση μετά από εμβολιασμό με τα εμβόλια της ΑΖ και της Johnson & Johnson μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια. Διαχρονικά έχει παρατηρηθεί θρομβοπενία μετά από τη χορήγηση πολλών εμβολίων, τα οποία περιλαμβάνονται στα καθιερωμένα προγράμματα εμβολιασμών σε παγκόσμια κλίμακα.
  • Η συχνότητα εμφάνισης θρομβώσεων σε συνήθεις θέσεις (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση κάτω άκρων, πνευμονική εμβολή) μετά από εμβολιασμό με τα εμβόλια της ΑΖ και της Johnson & Johnson δεν διαφέρει από εκείνη στον γενικό πληθυσμό.

Τι λέει δημοσίευση του ΕΚΠΑ για το σύνδρομο VITT

Σχετική δημοσίευση του ΕΚΠΑ από τα τέλη Απριλίου αναφέρει, μεταξύ άλλων:

  • Το σύνδρομο αυτό ονομάστηκε vaccine induced immune thrombotic thrombocytopenia – VITT (δηλαδή ανοσολογικής αρχής θρομβωτική θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό). Ένα χαρακτηριστικό εύρημα στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων που εξετάστηκαν είναι η παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων (PF4), τόσο σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο της Astra-Zeneca όσο και σε ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson. Πρόκειται λοιπόν για ένα σύνδρομο που εμπλέκει ανοσολογικούς μηχανισμούς.
  • Καθώς αυξάνονται οι αριθμοί των ατόμων που εμβολιάζονται είναι αναμενόμενο ότι θα αναδειχθούν ακόμα και πολύ σπάνιες επιπλοκές, που δεν φάνηκαν στις κλινικές δοκιμές. Έτσι έχουν δημοσιευθεί και άλλες περιπτώσεις ανοσολογικής θρομβοπενίας και αιμορραγίας, όμως χωρίς θρόμβωση, μετά από έκθεση ακόμα και σε εμβόλια βασισμένα στο mRNA που παράγονται από τη Moderna (mRNA1273) και την Pfizer-BioNTech (BNT162b2). Στις κλινικές δοκιμές που οδήγησαν στην έγκριση του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (Astra-Zeneca) δεν είχαν εντοπιστεί ανάλογες περιπτώσεις. Στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Johnson&Johnson (που περιέχει έναν άλλο αδενοϊό-φορέα, τον Ad26) είχε αναφερθεί ένα μεμονωμένο περιστατικό.
  • Επιπρόσθετα περιστατικά έχουν αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τουλάχιστον 169 πιθανές περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικών φλεβών και 53 πιθανές περιπτώσεων θρόμβωσης σπλαχνικών φλεβών σε 34 εκατομμύρια λήπτες του εμβολίου ChAdOx1 nCoV-19 (AstraZeneca), 35 πιθανές περιπτώσεις θρόμβωσης στο κεντρικό νευρικό σύστημα μεταξύ 54 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου Pfizer-BioNTech (τεχνολογίας mRNA) και 5 πιθανές (αλλά ανεπιβεβαίωτες) περιπτώσεις θρόμβωσης φλεβών του εγκεφάλου μεταξύ 4 εκατομμυρίων ληπτών του εμβολίου της Moderna (επίσης τεχνολογίας mRNA). Όμως, σε αυτές στις αναφορές δεν έχει γίνει εξονυχιστικός έλεγχος και αυστηρή κεντρική ανασκόπηση ούτε ότι έχουν αναφερθεί αποτελέσματα σχετικά με την παρουσία αντισωμάτων έναντι του παράγοντα 4 των αιμοπεταλίων.
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εξελίξεις και ανακοινώσεις σήμερα για το πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τους 35-39 με όλα τα εμβόλια
Survivor 2021: Τι θα δούμε απόψε – αγωνίζεται ο Τριαντάφυλλος;
Chevron Right