Σε θέματα που αφορούν στον εμβολιασμό των νοσησάντων με Covid-19 αναφέρθηκε απόψε, μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Όπως είπε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης από το Υπ. Υγείας για την επιχείρηση «Ελευθερία», «το μόνο κριτήριο για το σχήμα εμβολιασμού των ατόμων που είχαν νοσήσει ήταν η γνώση ότι μία επαναλοίμωξη ήταν σπάνια τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη νόσο». Έτσι, μετά τη νόσο το σχήμα εμβολιασμού για τα άτομα αυτά ήταν με δύο δόσεις, τρεις μήνες μετά τη λοίμωξη με κορονοϊό.
Ωστόσο, «μελέτες σε επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού και του εσωτερικού, στο ΕΚΠΑ, έδειξαν ότι η παρουσία των εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε αρχικά.
Μάλιστα μία πρόσφατη έρευνα δείχνει χρόνο (σ.σ. παρουσίας τους στον οργανισμό) που ξεπερνά τους 12 μήνες», δήλωσε η καθηγήτρια. Η τελευταία αυτή μελέτη έδειξε, επίσης, πως ο κίνδυνος επαναλοίμωξης μειώνεται κατά 96%, για τους πρώην νοσήσαντες.
Βάσει των δεδομένων αυτών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για τους πολίτες αυτούς, στους οποίους πλέον θα γίνεται μία δόση, ενημέρωσε η καθηγήτρια, επικαλούμενη τις σχετικές δηλώσεις της και την περασμένη Δευτέρα.
«Η μία δόση εμβολίου παγιώνεται ως ικανή για προστασία καθώς η ανοσογονική απάντηση (σ.σ. που προκαλεί στα άτομα αυτά) έχει τον χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης που βλέπουμε σε όλους τους εμβολιασμούς, με κατακόρυφη αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων».
Αποφασίστηκε, δε, πως «τη δόση αυτή θα τη δίνουμε σε 6 – 12 μήνες. Στο διάστημα αυτό το άτομο που έχε νοσήσει είναι προστατευμένο.
Η δόση στους 6 μήνες προστατεύει κατά πολύ, με τα αντισώματα που θα προσφέρει ο εμβολιασμός», σε συνδυασμό με όσα βρέθηκε πως παραμένουν στον οργανισμό των ιαθέντων από τη νόσο, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.
Η ανακοίνωση Θεμιστοκλέους
Ο ΓΓ της ΠΦΥ, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε, από την πλευρά του, πως «αν ο πολίτης έχει νοσήσει πριν από τον πρώτο του εμβολιασμό, τότε θα δικαιούται εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημέρα που διαγνώστηκε ως θετικός και έχει καταχωρηθεί στο μητρώο.
Αν έχει προκαθορισμένο ραντεβού από την επόμενη Τρίτη, η Τρίτη είναι η ημερομηνία που θα εφαρμόσουμε αυτά, τότε θα ακυρώσουμε αυτόματα το ραντεβού και ο πολίτης θα μπορεί θα μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά από 6 μήνες από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου». Πρόσθεσε πως «ένα sms θα σταλεί ακριβώς στους έξι μήνες, έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες ότι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό», κατά τα όσα προβλέπει η νέα σύσταση.
«Αν ο πολίτης, τώρα, νοσήσει μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου ραντεβού, θα ακυρωθεί αυτόματα το επαναληπτικό ραντεβού και θα μπορέσει να προγραμματίσει την δεύτερη του δόση, στο διάστημα έξι με δώδεκα μηνών από την ημερομηνία της διάγνωσης», επεσήμανε, ενώ επανέλαβε πως «αυτά θα εφαρμοστούν από την ερχόμενη Τρίτη».
Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας (24/5)
Διαβάστε επίσης:
- Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός κατά την κύηση προφυλάσσει την έγκυο αλλά και το νεογνό
- Θεοδωρίδου: Πότε αλλάζει το εμβόλιο της 2ης δόσης
- Εμβολιασμός: Ανοίγει η πλατφόρμα 26/5 για όλα τα εμβόλια στις ηλικίες 35-39
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
1.381 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, μετά τη διενέργεια 21.175 τεστ (4.953 μοριακά και 16.222 rapid) και τη θετικότητα να διαμορφώνεται στο 6,52% έναντι 4,37% χθες. Από τα κρούσματα αυτά, τα 654 είναι από την Αττική και τα 101 από τη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως: «Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 50, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.822 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 563 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 83.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.353 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 210 (ημερήσια μεταβολή -8.3%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 271 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».
- Δείτε ολόκληρη την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, εδώ.