Υγεία

Εμβόλιο Pfizer: Τα ευχάριστα, τα δυσάρεστα και οι ασάφειες…

Ο διδάκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς «αποκρυπτογραφεί» το δελτίο τύπου της Pfizer για το εμβόλιο που ετοιμάζει για τον κορονοϊό. Αναλυτικά η ανάρτησή του.

Στις εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό στέκεται ο διδάκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Παππάς με την τελευταία ανάρτησή του στο Facebook.

O παθολόγος – o οποίος έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός μέσα από το «Ημερολόγιο Κορονοϊού», όπως ονομάζει τα posts του στο προσωπικό του προφίλ που αφορούν στην πανδημία – σταχυολογεί κατατοπιστικά τα ερωτήματα που απασχολούν τους ειδικούς,όπως και τα «ευχάριστα» και «δυσάρεστα», που απορρέουν από την είδηση των αποτελεσμάτων των ερευνών της μεγάλης φαρμακευτικής.

Αναλυτικά οι επισημάνσεις του κ. Παππά:

«1. Έχουμε λοιπόν εμβόλιο από την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech; Ίσως. Με περισσότερη αισιοδοξία το “ίσως”, αλλά και αποκρυπτογραφώντας μόνο ένα δελτίο τύπου, που μπορεί να κρύβει διαβολάκια μετριασμού του ενθουσιασμού στις λεπτομέρειες.

2. Τι καταλάβαμε από το δελτίο τύπου; Ότι πρώτον, η κλινική δοκιμή έτρεξε γρήγορα επειδή είχε, δυστυχώς, υλικό (τα “καλά” της πανδημίας, δεν είναι MERS να το κυνηγάς με το ντουφέκι). Δεύτερον και σημαντικότερο, το εμβόλιο προφύλαξε κατά πολύ. Τι σημαίνει 90% αποτελεσματικότητα; Ότι νόσησαν 85 από αυτούς που έλαβαν placebo και 9 από αυτούς που έκαναν το εμβόλιο. Μάλλον, διότι είναι εντελώς ασαφές τι εννοείται με την αποτελεσματικότητα. Είναι όμως αντιπροσωπευτικό δείγμα, εδώ λέγαμε μήπως βγει αποτέλεσμα με 32 προσβληθέντες, όχι 94 που έχουμε πλέον.

3. Σημαντική ασάφεια: αποτελεσματικότητα απέναντι σε COVID-19 λέει η ανακοίνωση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν έκαναν πνευμονία; Ότι δηλαδή δε νόσησαν βαριά; Έχει υπο-ομάδες; Ή χρησιμοποιείται καταχρηστικά ο όρος COVID-19 για συμπτωματική νόσο; Μπορεί να μας πει το εμβόλιο αν προφύλαξε από ασυμπτωματική φορεία; Όχι γιατί η δοκιμή δεν είναι φτιαγμένη έτσι, δεν γίνεται διαγνωστικό τεστ σε ασυμπτωματικούς. Οπότε, θα μπορούσε σε απαισιόδοξο σενάριο, να κόλλησαν και άλλοι 76 εμβολιασθέντες τον ιο και να μην τους πιάσαμε επειδή ήταν ασυμπτωματικοί. Αλλά κι αυτό εξαιρετικό θα ήταν. Όμως, εν τέλει, δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο μπορεί να “στεγανοποιήσει” τον εμβολιασθέντα απέναντι στον ιο πλήρως.

4. Αν ισχύει αυτό το 90% είναι καλό; Εξαιρετικότατο είναι. Της γρίπης έχει λιγότερη αποτελεσματικότητα (της ιλαράς έχει περισσότερη, κ.ο.κ.). Ελαττώνεις δραματικά την πιθανότητά σου να νοσήσεις (γενικώς ή σοβαρά, δεν το ξέρουμε). Όμως δεν ξέρουμε ακόμη αν αυτό μεταφράζεται σε προφύλαξη και σε όλες τις “δύσκολες”ομάδες πληθυσμού: δεν έχουμε στοιχεία για ηλικιωμένους, παχύσαρκους, ανοσοκατασταλμένους, από το δελτίο τύπου.

5. Τα ευχάριστα; Δουλεύουν τα mRNA εμβόλια για όποιον δύσπιστο μας είχε πρήξει τον τελευταίο καιρό χωρίς να είναι ενήμερος για το εμβολιαστικό τοπίο. Το άλλο ευχάριστο; Σωστό στόχο έχουμε επίλέξει, το spike, τα περισσότερα εμβόλια εκεί εστιάζουν. Το τρίτο ευχάριστο; Απρόσκοπτα πήγε η διαδικασία της Pfizer/BioNTech από πλευράς παρενεργειών, ασφαλέστατο δείχνει το εμβόλιο. Η δε τεχνολογία δεδομένα θα επιτρέπει τροποποιήσεις επί πονηρών μεταλλάξεων, εύκολα.

6. Τα δυσάρεστα; δεν ξεκινάμε αύριο εμβολιασμούς, θέλουμε αδειοδοτήσεις, υπογραφή τελικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (υπάρχει μια αρχική προ-συμφωνία για 200 εκατομμύρια δόσεις, αλλά υπογραφές δεν έπεσαν, ούτε τελικές τιμές ορίστηκαν, καθώς θα είναι ακριβότερο από της AZ/Οξφόρδης π.χ. λόγω κόστους παραγωγής), ανάπτυξη της όλης υποδομής επειδή είναι πολύ δύσκολο εμβόλιο τεχνικά. Θυμίζω τι έγραφα τις 15 Οκτωβρίου: “Η Helen Branswell σε πρόσφατο άρθρο της δίνει λεπτομέρειες για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, οι οποίες δείχνουν ότι θα υπάρξει σημαντικό ζήτημα και καθυστέρηση με την διανομή του, ακόμη κι αν εγκριθεί αύριο το πρωί. Υπενθυμίζω ότι το εμβόλιο θέλει αποθήκευση στους -70°C. Έχει ετοιμάσει η εταιρεία και τους ειδικούς καταψύκτες για την μεταφορά του, που θα έχουν λέει 1000 φιάλες των 5 δόσεων η καθεμία, και 23 κιλά ξηρού πάγου. Μετά θα μπαίνει σε καταψύκτες, και θα μπορεί να μένει για ελάχιστες μέρες σε ψυγείο η κάθε φιάλη. Θέλει ολόκληρο μηχανισμό δηλαδή, που για να στηθεί θα απαιτήσει εβδομάδες”. Φαντάσου λοιπόν να πέσει το ρεύμα από τους καταψύκτες στην Ελλάδα, γίνονται αυτά, πάνε 5000 δόσεις με την μία. Αλλά πρέπει να οργανώνεται σιγά σιγά το δίκτυο (υποθέτω ότι θα μας το δώσει έτοιμο η Pfizer/BioNTech κι εμείς θα πρέπει να βρούμε χώρους αποθήκευσης και εμβολιασμού- δεν θα γίνεται στο φαρμακείο της γειτονιάς προφανώς).

7. Και φυσικά σε ελληνικό επίπεδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιος θα συντονίσει την διαδικασία. Δεν είναι απλό, το λέω επειδή έπεσα πρόσφατα σε ένα παλιό άρθρο μου, αδημοσίευτο έμεινε επειδή δεν πήγε εκεί που έπρεπε να πάει, και θυμήθηκα επιτροπές να τσακώνονται μεταξύ τους για το ποια είναι αρμόδια για τον εμβολιασμό στην πανδημία του H1N1. Mην δούμε τέτοιες ομορφιές πάλι, τις έχουμε ξεχάσει. Θα υπάρξουν και σε παγκόσμιο επίπεδο μη ηθικές “προτιμήσεις” διανομής; Δεν το αποκλείω να δούμε την Γερμανία πρώτη παρακάμπτοντας την λοιπή ΕΕ λόγω εντοπιότητας της BioNTech. Αλλά δεν μπορώ να μην βλέπω και το πόσο τονίζουμε το ελληνικό της καταγωγής του Bourla στα ΜΜΕ, σα να κλείνουμε το μάτι “δώσε σε εμάς πρώτα μπάρμπα, κατόπιν ενεργειών μου”.

8. Πότε όλα αυτά; Δεν εγγυάται κανείς ότι θα πάρει πρώτη σειρά η ΕΕ. Άρα μπορεί να πάνε αλλού οι πρώτες δόσεις και να έρθουν λίγες εδώ που να εμβολιάσουν λίγους, κ.ο.κ. Οπότε δεν έχουμε κανέναν ορίζοντα επιστροφής στην κανονικότητα ακόμη. Έχουμε όμως βεβαιότητα ότι θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Το αν θα επιστρέψουμε ως άρτια, τρόπος του λέγειν, κοινωνία ή ως απομεινάρια έγκειται στις πράξεις του τώρα, πολιτείας και πολιτών. Η επιστήμη, στο θέμα εμβόλια, την κάνει την δουλειά της με το παραπάνω.

ΥΓ: Έχουμε δει ποιος είναι ο ιδρυτής της BioNTech, ε; Οπότε το ένα αντι-εμβολιαστικό στρατόπεδο να ατσαλώσει τον αγώνα της ανοησίας του».

https://www.facebook.com/giorgos.pappas.376/posts/10159062072997490

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χρησιμοποιεί την τεχνολογία του αγγελιοφόρου RNA (mRNA), που βασίζεται σε συνθετικά γονίδια που μπορούν να αναπτυχθούν και να παρασκευασθούν σε διάστημα εβδομάδων σε μεγάλη κλίμακα, ταχύτερα από τα συμβατικά εμβόλια.

Η τεχνολογία mRNA είναι σχεδιασμένη για να προκαλεί ανοσολογική απόκριση χωρίς την χρήση παθογόνων, δηλαδή στοιχείων του ίδιου του ιού. Με βάση την τεχνική αυτή, οδηγίες μεταβιβάζονται στα κύτταρα του εμβολιασμένου για τον τρόπο κατασκευής πρωτεϊνών που μοιάζουν αλλά δεν είναι ο ιός, αντισωμάτων που καταπολεμούν τον ιό.

Η επίμαχη, δε, ανακοίνωση που προκάλεσε αισιοδοξία σε πολίτες αλλά και… αγορές, ανέφερε πως το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από την Covid-19 με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα, γεγονός που συνιστά μεγάλη νίκη στην μάχη κατά της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερο από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει πλήξει την παγκόσμια οικονομία και έχει διαταράξει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Η Pfizer προβλέπει να ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών. Για να το κάνει αυτό, θα χρειασθεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το ήμισυ των 44.000 συμμετεχόντων στην μελέτη. Και αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου.

Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα τη Δευτέρα (9/11) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ακόμη 1.490 κρούσματα στη χώρα και 58.187 συνολικά.

Από τη γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων προκύπτει πως συνεχίζεται η ανησυχητική εξάπλωση του ιού στη Β. Ελλάδα, όπως επεσήμανε στην ενημέρωσή του νωρίτερα σήμερα και ο κ. Μαγιορκίνης, ενώ αξίζει αν σημειωθεί πως αμέσως μετά τις Π.Ε. Αττικής (390) και Θεσσαλονίκης (413), τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε Λάρισα (63) και Έβρο (54).

Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε νέα ρεκόρ θανάτων και διασωληνώσεων σε μία ημέρα, καθώς κατέληξαν 41 ασθενείς (35 χθες) ενώ οι ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη έφτασαν τους 239.

Το σύνολο των θυμάτων στη χώρα ανήλθε, τέλος, στους 825.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μάνος Γαβράς: Δεν βάζω ταμπέλες γιατί καταπιάνομαι με τα πάντα
Ζωή Δημητράκου: Επιστρέφει στο Mega με «γυμναστική... από σπίτι»
Chevron Right