Υγεία

Κορονοϊός: Έως και 250 ανά ημέρα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Οι ημερήσιες εισαγωγές για κορονοϊό στο ΕΣΥ υπερβαίνουν τις 200, ενώ αύξηση αναμένεται στις διασωληνώσεις, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου. «Καμπανάκι» από τους εργαζομένους στα νοσοκομεία.

Το δεύτερο lockdown στην Ελλάδα θεωρήθηκε επιβεβλημένο λόγω της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων και, κυρίως, λόγω της εκθετικής αύξησης των «σκληρών δεικτών» της επιδημίας που έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες, ανέφερε απόψε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι άλλα από «τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των ασθενών που καταλήγουν, οι οποίοι δυστυχώς υπερδιπλασιάστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες», όπως επεσήμανε.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα αρνητικά ρεκόρ σε ότι αφορά τα εν λόγω μεγέθη που επιτηρεί, καθώς οι ασθενείς που κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο είναι 41, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ασθενείς έφτασαν τους 239.

Το μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων ανέφερε σε άλλο σημείο της αρχικής της τοποθέτησης πως «εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, αναμένουμε μέσα στις επόμενες 15 μέρες να δούμε μια μείωση των νέων κρουσμάτων» με τη μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών να ακολουθεί λίγο μετά.

«Αντίθετα», συνέχισε, «δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα (σ.σ. του lockdown) αναφορικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας».

«Έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ στις επόμενες μέρες», εξήγησε.

Ακολούθως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως «έχουμε γύρω στις 240 με 250 εισαγωγές (σ.σ. περιλαμβάνονται οι εισαγωγές σε απλές κλίνες αλλά και σε κλίνες ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ.) την ημέρα» κατά το μέσο όρο των τελευταίων εφτά ημερών.

Στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης τύπου, τόσο η καθηγήτρια όσο και ο συνάδελφός της, κ. Μαγιορκίνης, επανέλαβαν πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια σταδιακή μείωση των ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας «μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο».

Έως τότε, πάντως, η αγωνία για τις αντοχές του ΕΣΥ βρίσκεται στα ύψη, με τους συνδικαλιστές των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το απόγευμα της Δευτέρας (9/11) ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, χαρακτηριστικά, οι κλίνες Covid-ΜΕΘ στο σύνολο της χώρας είναι 364. Εξ αυτών, κατειλημμένες είναι οι 293 και διαθέσιμες οι 71. Από την συνεκτίμηση των στοιχείων αυτών προκύπτει πως, επί του παρόντος, 8 στα 10 κρεβάτια ΜΕΘ κορονοϊού έχουν καλυφθεί!

Η ΟΕΝΓΕ, από την πλευρά της, εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δεν έχει προβεί στην «ουσιαστική ενίσχυση» του ΕΣΥ καθώς ανακυκλώνει το υπάρχον προσωπικό «με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται τα τμήματα, οι κλινικές στα νοσοκομεία που ήδη υπηρετούν». Όπως καταγγέλλει η «συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων που προσλαμβάνονται δεν προστίθενται στο υπάρχον ιατρικό προσωπικό γιατί εργάζονται ήδη στο δημόσιο σύστημα υγείας (επικουρικοί, εξειδικευόμενοι επιμελητές στην Εντατικολογία)», ενώ «βλέπει» ως μόνη λύση τις άμεσες προσλήψεις υγειονομικών, τις μονιμοποιήσεις των επικουρικών και την επίταξη δομών του ιδιωτικού τομέα.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου στο Υπ. Υγείας τη Δευτέρα (9/11):

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κορονοϊός: Έξι νέα κρούσματα στην ΑΕΚ
Ο καιρός αύριο Τρίτη 10/11/2020
Chevron Right