Το lockdown πρέπει να μην αποτελεί στο εξής την πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση πανδημίας. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της ΕΚΕ, Γεώργιος Κοχιαδάκης. Ο γνωστός καθηγητής Καρδιολογίας κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα αξιολογώντας τα δεδομένα της τελευταίας μελέτης για την συχνότητα εμφραγμάτων και ισχαιμικών επεισοδίων στην Κρήτη.
Σε αυτά φαίνεται μεταξύ άλλων ξεκάθαρα ότι την περίοδο του πρώτου lockdown το 2020 -οπότε η Κρήτη δεν είχε πολλά κρούσματα SARS-CoV-2-, ο φόβος του κόσμου που εκφράστηκε με μη έγκαιρη και εύκολη πρόσβαση στα νοσοκομεία, οδήγησε στο να βλέπουν τελικά περισσότερα επιπλεγμένα, εξαιρετικής σοβαρότητας εμφράγματα που αν είχαν ζητήσει βοήθεια νωρίτερα, θα είχαν καλύτερη πρόγνωση. Συγκεκριμένα η ομάδα του κοσμήτορα συνέλεξε στοιχεία από τα ΤΕΠ (τμήματα επειγόντων περιστατικών) στα νοσοκομεία της Κρήτης μεταξύ 13 Μαρτίου και 4 Μαϊου 2020 και τα σύγκρινε με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 οπότε δεν υπήρχε φυσικά πανδημία και lockdown. Η μείωση εισαγωγών με ισχαιμικά επεισόδια ήταν σαφής και μεγάλη το 2020… Και το συμπέρασμα επιβεβαιώνει κι άλλες παρόμοιες μελέτες. Δεν μειώθηκαν τα ισχαιμικά επεισόδια αλλά αυξήθηκε κατακόρυφα ο φόβος του κόσμου για τα νοσοκομεία!
Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης συμμετείχε στο παρελθόν στη Μελέτη των 7 Χωρών που σύγκρινε την διατροφή και τις συνήθειες διαβίωσης κατοίκων σε επτά χώρες του δυτικού κόσμου αναδεικνύοντας ειδικά την Κρήτη σε πρωταθλητή αγγειακής και καρδιακής υγείας ειδικά λόγω της μεσογειακής διατροφής. Μελέτη του 2019 ωστόσο, έδειξε ότι αυτή η πραγματικότητα ανατράπηκε από την «δυτικοποίηση» στη διατροφή σε συνδυασμό με τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας (παιδιών και ενηλίκων) αλλά και τα υψηλά ποσοστά καπνιστών στο νησί. Και η επανάληψή της το 2020 απλά επιβεβαίωσε την νέα πραγματικότητα. Στην Κρήτη σημειώνονται 160 εμφράγματα ανά 100.000 κατοίκους!
Και στο lockdown της άνοιξης του 2020 μειώθηκαν κατά 69% τα ισχαιμικά όχι επειδή δεν συνέβησαν, αλλά επειδή ο κόσμος φοβήθηκε να τρέξει στο νοσοκομείο για τα πιο ήπια εξ αυτών. Όσο για τα εμφράγματα, έφτασαν στο νοσοκομείο – όπως αναφέραμε και παραπάνω – σε σοβαρότερη κατάσταση και με επιπλοκές.
«Η Κρήτη δεν είχε γενικά πολλά κρούσματα με κορονοϊό εκείνη την εποχή. Οι όποιες διαφορές βρήκαμε, οφείλονταν στο lockdown και όχι στην πανδημία. Αν επηρεάζει τη καρδιά ο κορονοϊός, στην Κρήτη οι όποιες διαφορές δεν οφείλονταν σε αυτόν αλλά στην κοινωνική αποστασιοποίηση και στον φόβο να επισκεφτεί ο κόσμος τα επείγοντα στο νοσοκομείο. Τα οξέα ισχαιμικά επεισόδια καταγράφησαν λιγότερα διότι έχουν πιο ήπια συμπτωματολογία που επιτρέπει στον ασθενή να μείνει στο σπίτι του. Τα εμφράγματα όμως που έχουν πιο σοβαρή συμπτωματολογία ήταν ίδια σε αριθμό. Το lockdown δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη απόφαση αντιμετώπισης πανδημίας διότι και από μόνο του έχει επίδραση» δήλωσε ο κ. Κορχιαδάκης.