Αν και μία σειρά επιδημιολογικών δεικτών παρουσιάζει βελτίωση (οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο αριθμός των διασωληνωμένων κ.α.), οι ειδικοί εξακολουθούν να επισημαίνουν ότι τα κρούσματα δε μειώνονται με τον επιθυμητό ρυθμό, από το Πάσχα και ύστερα.
Δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα 25/5.
Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα σήμερα 25/5, όλες οι περιοχές.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής, «η αυξημένη κινητικότητά μας κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε συνδυασμό με την επανέναρξη πολλών απαραίτητων δραστηριοτήτων, όπως είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, της εστίασης, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και πολλών άλλων, έχει σαν αποτέλεσμα τη μη μείωση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας με το ρυθμό που θα θέλαμε».
Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση του καθηγητή Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Τζανάκη, σήμερα το πρωί στον Τ/Σ ΣΚΑΪ, όπου σημείωσε «δεν περιμένω να πέσουμε κάτω από 2.000 σήμερα. Πιστεύω ότι θα είναι μεταξύ 2.000–2.500 κρούσματα αν γίνουν 60.000 τεστ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα την ημέρα:
- είτε γύρω στις 15 Ιουνίου, που όπως όμως εκτιμά ότι ίσως δεν υλοποιηθεί λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας,
- είτε γύρω στις 25 Ιουνίου.
Επισήμανε, δε, πως ο αριθμός των 1.145 κρουσμάτων είναι ο αριθμός που μπορεί να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως «πράσινη».
Υπενθυμίζεται πως χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.381 ακόμη μολύνσεις, επί μικρού αριθμού τεστ, καθώς και 50 θανάτους λόγω της Covid-19.
Αξίζει να αναφερθεί πως κάθε Τρίτη οι έλεγχοι για κορονοϊό είναι σημαντικά περισσότεροι από όσοι το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα.
Εμβόλια και παρενέργειες
Εξάλλου, αναφερθείς στον εμβολιασμό, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμβολιασμού για τις αποφάσεις θα λάβει υπόψη πως στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους της ηλικίας 30-50 θα προλάβουμε εννέα θανάτους, αλλά θα εισπράξουμε, πιθανότατα, πέντε περιστατικά θρομβώσεων που ίσως κάποια πάνε άσχημα.
«Εάν λοιπόν τους εμβολιάσουμε δεν θα έχουμε εννέα θανάτους αλλά θα έχουμε πέντε περιστατικά θρόμβωσης», εξήγησε.