Στο «κόκκινο» βρίσκονται το τελευταίο διάστημα τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα, και δη στη Θεσσαλονίκη, ενώ διαρκώς αυξανόμενη πίεση δέχονται και οι ΜΕΘ της Αθήνας, την ώρα που στα ύψη παραμένει η αγωνία για τα κρούσματα και τους θανάτους σήμερα, Τρίτη.
Τετραψήφιος ο αριθμός στα νέα κρούσματα σήμερα, Τρίτη (10/11), ενώ ανησυχητικά μεγέθη καταγράφονται και στους ημερήσιους αριθμούς θανάτων και διασωληνώσεων ασθενών με Covid-19. Αναλυτικά η έκθεση επιτήρησης της επιδημίας από τον ΕΟΔΥ.
Μάλιστα ο αποψινός αριθμός των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη στις ΜΕΘ συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ, καθώς έφτασε τους 263.
Δείτε ΕΔΩ τα κρούσματα σήμερα 10/11 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ
Δείτε ΕΔΩ πού εντοπίστηκαν τα κρούσματα σήμερα 10/11, όλες οι περιοχές.
Οι ειδικοί έχουν τονίσει σε κάθε τόνο πως το ΕΣΥ αναμένεται να δοκιμαστεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 – ξεπερνούν τους 2.050 – και των εξιτηρίων.
Επιπλεόν, όπως επεσήμανε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, «δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα (σ.σ. του lockdown) αναφορικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και αυτό γιατί, όπως πολλές φορές έχει ειπωθεί, η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες, συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Έτσι, προειδοποίησε, «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ στις επόμενες μέρες», εξήγησε.
Αξίζει να αναφερθεί πως κατά το μέλος της Επιτροπής των ειδικών οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας αγγίζουν τις 250.
Σημειώνεται, δε, πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε νέα αρνητικά ρεκόρ σε ότι αφορά τους αριθμούς θανόντων και διασωληνωμένων ασθενών της Δευτέρας, καθώς οι ασθενείς που κατέληξαν το περασμένο 24ωρο είναι 41, ενώ οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ ασθενείς έφτασαν τους 239.
Οι προβλέψεις παραμένουν δυσοίωνες σε σχέση και με τους θανάτους που αναμένονται εντός 24ωρου, λόγω του μεγάλου αριθμού όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ, σε κρίσιμη κατάσταση. Σήμερα, ήδη έχουν καταλήξει τουλάχιστον 15 συμπολίτες μας.
Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενημερώνει για τη ενίσχυση του ΕΣΥ στην εποχή της πανδημίας.
Ο υπουργός αφού ευχαρίστησε την κυρία Κοτανίδου, μίλησε για τις προκλήσεις της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, ξεκινώντας μια παρουσίαση καρτών με στατιστικά στοιχεία της κατάστασης στην Ελλάδα.
«Δεν προσέξαμε όπως έπρεπε», e;ipe. Όπως εξήγησε, έχουν αναπτυχθεί πάρα πολλές κλινικές Covid -19 στη Βόρεια Ελλάδα και ήδη έρχονται άλλες 50 για τη αντιμετώπιση της κατάστασης. «Έχουμε 233 ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες αλλά εμείς έχουμε σχέδιο». είπε. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και ότι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο για να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση» και ευχαρίστησε τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.
Είπε ότι η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη είναι 32%.
Συγκεκριμένα, σε δυσθεώρητα ύψη έχει φτάσει ο δείκτης θετικότητας των τεστ για κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, το ΕΣΥ δέχεται μεγάλη πίεση στη βόρεια Ελλάδα, με τον δείκτη θετικών τεστ να ανέρχεται σε 32%. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε ολόκληρη τη χώρα είναι κάτω από 14%, ποσοστό που επίσης θεωρείται πολύ υψηλό.
Ο υπουργός είπε ότι στον νομό Θεσσαλονίκης υπάρχουν 234 κλίνες ΜΕΘ CoViD και μη. Παραδέχτηκε, πάντως, πως οι δυνατότητες του συστήματος δεν είναι ανεξάντλητες.
Εξάλλου, οι επόμενες 10 – 15 ημέρες αξιολογούνται ως ιδιαίτερα κρίσιμες από τους επιστήμονες, καθώς τότε θα πρέπει να φανεί και μία μείωση των νέων θετικών διαγνώσεων.
Μέχρι τότε, πάντως, τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, περιγράφουν μία ανησυχητική εικόνα στο ΕΣΥ, καθώς αναφέρουν πως οι κλίνες Covid-ΜΕΘ στο σύνολο της χώρας είναι 364(χθεσινά στοιχεία).
Εξ αυτών, κατειλημμένες είναι οι 293 και διαθέσιμες οι 71. Από την συνεκτίμηση των δεδομένων αυτών προκύπτει, επομένως, πως 8 στα 10 κρεβάτια ΜΕΘ κορονοϊού έχουν καλυφθεί!
Περαιτέρω, ο κ. Γιαννάκος ανέφερε νωρίτερα σήμερα πως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης απομένουν συνολικά 3 κενές κλίνες ΜΕΘ- Covid την ώρα που οι καθημερινές ανάγκες πολλαπλασιάζονται.
Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη, παραδέχονται οι γιατροί των νοσοκομείων της πόλης, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαλογή ασθενών λόγω έλλειψης κλινών. H διοίκηση του ΑΧΕΠΑ, πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη. Σε ανακοίνωση της η Διοίκηση του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Συμεών Μεταλλίδης, Ιατρός Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, υπεύθυνος διαχείρισης των περιστατικών Covid-19 καθώς και η κα Ελένη Γκέκα, Διευθύντρια Αναισθησιολογίας υπεύθυνη της Κλινικής ΜΕΘΑ, διαψεύδουν ρητά τις σχετικές δηλώσεις του Πρόεδρου των Νοσοκομειακών Ιατρών του ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, κ. Σιούλη, περί έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας λόγω κάλυψής τους. «Δηλώνουμε ότι η έναρξη της σημερινής εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος», πρόσθεσαν.
Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως αναλυτικές πληροφορίες και στοιχεία για την κατάσταση των ΜΕΘ σε όλη τη χώρα αναμένεται να δώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στις 18:00.