Υγεία

Η Θεσσαλονίκη στο «κόκκινο» – Αγώνας για αύξηση της δυναμικότητας στα νοσοκομεία

Το παιχνίδι της πρόληψης χάθηκε στην Θεσσαλονίκη και η κυβέρνηση ενεργοποιεί τo plan B για να αντιμετωπίσει το πλήθος των ασθενών που συρρέουν για βοήθεια στα νοσοκομεία. Το iEidiseis παρουσιάζει ποιο είναι το σχέδιο αυτό…

 

Όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, το ποσοστό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 32%, γεγονός που σημαίνει ότι είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό θετικότητας του συνόλου της χώρας, που κυμαίνεται στο 14%.

Τι άλλο πιο ενδεικτικό της κατάστασης στην περιοχή από το γεγονός ότι από τις 311 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που έγιναν την Δευτέρα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 120 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό από μόνο του ενεργοποιεί το σχέδιο που είχε στα «συρτάρια» το υπουργείο Υγείας για ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

Η ενεργοποίηση ξεκινάει με την ανάπτυξη άλλων 50 κλινών ΜΕΘ σε κλινικές των νοσοκομείων της πόλης επιστρατεύοντας εξοπλισμό του υπουργείου, δηλαδή τους φορητούς αναπνευστήρες, Αυτές θα προστεθούν στις 118 κλίνες ΜΕΘ που έχουν ήδη διατεθεί για την επιδημία στην πόλη.

Όπως έγινε εξάλλου χθες γνωστό, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών αποφάσισε να θέσει στη διάθεση του υπουργείου Υγείας, μια νοσηλευτική πτέρυγα δυναμικότητας 50 κλινών του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, προς χρήση τους από το Εθνικό Σύστημα Υγείας για non COVID -19 περιστατικά.

Η διάθεση των ως άνω νοσηλευτικών κλινών (44 κλίνες νοσηλείας και 6 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας), έχει άμεση ισχύ και εκτιμάται ότι, με αυτόν τον τρόπο, το ΕΣΥ θα μπορέσει να αποφορτιστεί από τη νοσηλεία περίπου 450 ασθενών σε μηνιαία βάση.

Πρόκειται ουσιαστικά για μονομερή ενεργοποίηση της συμφωνίας που έχει κάνει εδώ και μήνες η ηγεσία του ΥΥΚΑ με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να μεταφερθούν εκεί τα μη COVID-19 περιστατικά και να μείνει διαθέσιμο το 100% των νοσοκομείων του ΕΣΥ για τα θετικά στον κορονοϊό κρούσματα.

Ομοίως, η ηγεσία του ΥΥΚΑ προωθεί συμφωνία με ιδιώτες γιατρούς ώστε να βοηθήσουν στη στελέχωση των τμημάτων με μεγαλύτερες ανάγκες. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι πολύ εύκολο καθώς πολλοί είναι οι ιδιώτες που αρνούνται να μειώσουν την προσοχή προς το ιδιωτικό τους ιατρείο για να αφιερώσουν 8-10 ώρες την ημέρα στο ΕΣΥ έναντι 2000 ευρώ μισθό με «μπλοκάκι». Και βέβαια από την άλλη πλευρά, οι νοσοκομειακοί γιατροί (και κυρίως η ΟΕΝΓΕ) αντιδρούν στην έλευση ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία αντί για τους μόνιμους αποκλειστικής απασχόλησης που ζητούν εδώ και μία δεκαετία.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει πάντως το iEidiseis, σε δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μετατρέπονται τα τελευταία 24ωρα μέχρι και χειρουργικές αίθουσες, σε μονάδες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19. Κι αυτό συμβαίνει επειδή μία χειρουργική αίθουσα είναι εκ προοιμίου πιο κατάλληλες για να υποδεχτούν τον ειδικό εξοπλισμό των αιθουσών ΜΕΘ.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιώργος Γιαννόπουλος: Τι θα γινόταν αν...
Η μεγάλη σφαγή των μινκ, φόβοι ότι μεταδίδουν τον κορονοϊό
Chevron Right