Στο μικροσκόπιο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας βρίσκεται το διάστημα αυτό ο αληθινός, ο πρακτικός, και όχι επί χάρτου υγειονομικός χάρτης της χώρας, με σκοπό να δοθούν λύσεις όπου τα προβλήματα και οι ελλείψεις χρονίζουν…
Συγκεκριμένα, εντοπίζονται και ελέγχονται ενδελεχώς οι θέσεις εκείνες σε νοσοκομεία της περιφέρειας όπου ενώ έχουν υπάρξει επανειλημμένως προκηρύξεις των κενών θέσεων, όλοι οι διαγωνισμοί έχουν καταλήξει άγονοι, δηλαδή δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κάποιον να καλύψει το κενό. Ομοίως, ελέγχονται οι περιπτώσεις στις οποίες κατευθύνονται οι πολίτες σε συγκεκριμένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα λόγω έλλειψης μηχανημάτων και προσωπικού από τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής τους.
Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αρκετά συχνά ακριτικών περιοχών, από ελλείψεις ιατρικών ειδικοτήτων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ενώ κάποιοι χρειάζεται τελικά να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να λύσουν το πρόβλημα υγείας τους. Ομοίως, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που έχει ζημιωθεί σημαντικά ο ΕΟΠΥΥ από «φουσκωμένα» ποσά σε διαγνωστικά κέντρα.
Πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το iEidiseis από πηγές της Αριστοτέλους, αναφέρουν ότι το σχέδιο που αναπτύσσεται με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα, θα είναι έτσι «δεμένο» που δεν θα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η όποια συνεργασία ιδιώτη με το δημόσιο σύστημα υγείας γίνεται υπέρ του πρώτου ή με ζημία του δεύτερου.
Οι αντιδράσεις αναμένεται να είναι σφοδρές από την αντιπολίτευση και επαγγελματίες υγείας αλλά το ίδια ισχυρά φαίνεται να είναι και τα επιχειρήματα της νέας ηγεσίας του ΥΥΚΑ που δεν έχει πρόθεση να κάνει εκτεταμένη χρήση του μέτρου της συνεργασίας αλλά θα κινηθεί στοχευμένα. Θα κινηθεί δηλαδή εκ πρώτης εκεί όπου καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματα με προσλήψεις προσωπικού ή αγορά υλικοτεχνικού εξοπλισμού στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Παραδείγματα που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αφορούν την έλλειψη παιδιάτρων στο δημόσιο σύστημα υγείας, αξονικών και μαγνητικών τομογράφων με τους χειριστές τους, αλλά και εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων.
Αυτοί οι τελευταίοι έχουν αποτελέσει πολλές φορές στο παρελθόν αντικείμενο ρεπορτάζ καθώς άλλοτε τους εκμεταλλεύονται οι εργοδότες τους (εργολάβοι) κι άλλοτε λήγουν οι συμβάσεις τους στα νοσοκομεία και βρίσκονται απλήρωτοι.