«Πολύ δύσκολη» χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών της πόλης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα, δηλώνοντας στο iEidiseis πως η εικόνα στο ΕΣΥ θυμίζει «εμπόλεμη ζώνη».
«Διαρκώς γεμίζουν τα κρεββάτια των εντατικών, οι οποίες έχουν όλες δοθεί για περιστατικά Covid-19», πλην έξι γενικών κλινών ΜΕΘ στο «Παπαγεωργίου», αναφέρει, μεταφέροντας την εικόνα από τον βαρύτατα «πληττόμενο» από τον κορονοϊό νομό, το βράδυ της Τετάρτης (11/11).
Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, όλες οι άλλες κλίνες εντατικής θεραπείας «είναι πλέον κρεββάτια για νοσηλεία Covid», με την τάση μετατροπής ειδικών μονάδων (καρδιοχειρουργικές, νευροχειρουργικές, κ.α.) σε μονάδες για τον νέο ιό να συνεχίζεται.
Μάλιστα οι κλινικές αυτές κλείνουν ή συρρικνώνονται, όπως εξηγεί η ίδια, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο για το σύστημα Υγείας.
Η κ. Κατσίμπα περιγράφει με μελανά χρώματα τις δυσκολίες που καλούνται να χειριστούν οι υγειονομικοί, επισημαίνοντας πως «στα νοσοκομεία υπάρχει κατακλυσμός» με «πάρα πολλές εισαγωγές κάθε πρωί στο εφημερεύον νοσοκομείο και με πολλές ώρες αναμονής».
«Το προσωπικό είναι υπερεξανλτημένο», προσθέτει, «ωστόσο αφοσιωμένο στον αγώνα, χωρίς να τα παρατάει ούτε λεπτό. Συνάδελφοι με τη γνωστή στολή δε ξεκουράζονται ούτε μισή άρα, για να ‘ναι δίπλα στους αρρώστους», και ενώ «το ωράριο δεν υφίσταται».
Παράλληλα, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «έχουμε και τον γνωστό αποδεκατισμό γιατί έχουμε πολλά κρούσματα στο προσωπικό. Γενικότερα, δεν είναι καλή η κατάσταση, είναι πολύ δύσκολη και κάθε μέρα είναι χειρότερη από τη χθεσινή», συμπληρώνει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, «δε ξέρουμε τι μπορεί να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες αν και δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό», λέει ακόμη η πρόεδρος της ΕΝΙΘ στο iEidiseis. Οπωσδήποτε, «δε ζούμε μια συνηθισμένη αυξημένη κίνηση στα νοσοκομεία, όπως με τη γρίπη για παράδειγμα, αλλά μία πρωτόγνωρη κατάσταση».
«Επικίνδυνες λύσεις»
Σε συνέχεια των παραπάνω, η κ. Κατσίμπα υπογραμμίζει πως οι υγειονομικοί είναι λίγοι, καθώς «δεν έχουν γίνει προλήψεις και δεν έχει ενισχυθεί το ΕΣΥ», κάτι που ισχύει και για τις υποδομές του.
«Βλέπετε ότι με την αρχή του δεύτερου κύματος της πανδημίας πάμε σε λύσεις που είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, όπως είναι το να παίρνουμε κρεββάτια από άλλες ειδικότητες, να παίρνουμε τις γενικές ΜΕΘ κοκ.», εξηγεί.
Με εξαίρεση τις επεκτάσεις των Covid-ΜΕΘ, πραγματικά καινούριες ΜΕΘ άνοιξαν στην πόλη μόνο κατά την πρώτη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, στο ΑΧΕΠΑ, «όπου άνοιξαν 17 κρεββάτια. Εκεί, υπήρχε δυνατότητα για 20 αλλά δεν προλήφθηκε προσωπικό. Δόθηκαν άλλες μονάδες του νοσοκομείου στα περιστατικά του ιού, απλώς, ενώ το προσωπικό έμεινε ως είχε», σύμφωνα με την ίδια.
Η επικεφαλής του συνδικαλιστικού σωματείου των νοσοκομειακών γιατρών της πόλης επισημάνει, εξάλλου, πως οι ελλείψεις του συστήματος υγείας σε εργαζομένους είναι διαχρονική και ζητά «την άμεση πρόσληψη προσωπικού το οποίο πρέπει να είναι μόνιμο. Το προσωπικό πρέπει να αυξηθεί για να αντιμετωπίσουμε και τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου αλλά και την προηγουμένη υποστελέχωση του ΕΣΥ».
Απέχουμε από την «Ιταλία», αλλά χρειάζεται ετοιμότητα
Σε σχέση με το πώς καλύπτονται, αυτή την ώρα, τα μη Covid περιστατικά στη Θεσσαλονίκη, η κ. Κατσίμπα αναφέρει πως τα νοσοκομεία είναι σε θέση να περιθάλψουν τα σοβαρά επείγοντα καθώς και τους καρκινοπαθείς, αλλά μόνο αυτούς.
«Πολύ σοβαρά περιστατικά άλλων νοσημάτων δε μπορούν παρακολουθηθούν ορθά» και πολλές φορές δε μπορεί να κριθεί το κατά πόσο είναι επείγοντα, καθώς ο κόσμος είναι στο σπίτι, σημειώνει.
Σε κάθε περίπτωση, η πρόεδρος της ΕΝΙΘ ευχήθηκε να «μη φτάσουμε στο σημείο που είχε βρεθεί η Ιταλία», σε σχέση με τη συζήτηση για το πόσο κοντά είμαστε στις τραγικές εικόνες από τη γειτονική χώρα την περασμένη άνοιξη.
«Η Ιταλία είχε φτάσει σε αυτό το σημείο κατά το το πρώτο κύμα που δε ξέραμε τη συμπεριφορά του ιού, τη μεταδοτικότητα του, το πόσο καταστροφικός είναι», τόνισε, αναφέροντας, εν συνεχεία, πως δε θα υπάρχουν δικαιολογίες αν «φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα, στο δεύτερο κύμα», με δεδομένο πως «δεν υπήρχε φροντίδα να ενισχυθεί το σύστημα υγείας», ενώ ξέραμε με τι έχουμε να κάνουμε.
Σε αυτό το σημείο η ίδια αντέταξε στην πολιτική «βλέποντας και κάνοντας» – όπως είπε – του Υπουργείου Υγείας τη στρατηγική του «να οργανώνεσαι για το ακραίο σενάριο για να αντιμετωπίσεις το όποιο αρνητικό ενδεχόμενο».
«Εμείς, πάντως, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για τον άρρωστο, για τον κόσμο της Θεσσαλονίκης, εν προκειμένω, περιμένοντας τη βοήθεια που λέγεται επίταξη των ιδιωτικών δομών Υγείας και συνάδελφους να μοιραζόμαστε τη δουλειά», κατέληξε.
Τα τελευταία στοιχεία για την επιδημία
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.752 νέα κρούσματα την Τετάρτη (11/11), με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να «συγκεντρώνεται» σε Θεσσαλονίκη (777) και Αττική (635).
Επιπλέον, οι ασθενείς που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη στις ΜΕΘ των νοσοκομείων έφτασαν τους 297, μέγεθος που επίσης δεν έχει προηγούμενο, από την έναρξη της επιδημία και μέχρι σήμερα.
Σε συνολικούς αριθμούς, οι θετικές διαγνώσεις στη χώρα ανήλθαν σε 63.321, ενώ τα θύματα της υγειονομικής κρίσης είναι 909.