Υγεία

AstraZeneca: Στο μικροσκόπιο τα περιστατικά θρόμβωσης και τα «κενά» στις κίτρινες κάρτες

Το όφελος από τον εμβολιασμό με AstraZeneca εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας, δηλώνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Πέντε τα περιστατικά TTS στην Ελλάδα, το ένα θανατηφόρο.

Αναλυτικά στοιχεία για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης – θρομβοπενίας (TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές την Τετάρτη (26/5), τονίζοντας, παράλληλα, πως το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ελλάδας θα συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.

Επισήμως έχουν καταγραφεί πέντε περιστατικά της σπάνιας επιπλοκής, επί 905.915 δόσεων του συγκεκριμένου εμβολίου, δήλωσε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία χθες έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Υγείας.

Από τις περιπτώσεις αυτές, οι τέσσερις εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το νοσοκομείο, τρεις νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε, πρόσθεσε.

Ανακοίνωση «προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca», μετά «την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ)» εξέδωσε χθες και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

«Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης

  • για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000),
  • ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000)», ανέφερε ο Οργανισμός.

Ως προς το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε την Τρίτη, ο ΕΟΦ σημείωσε πως «είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

Με βάση τα στοιχεία αυτά αλλά και με δεδομένο ότι «η επιδημία στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη», η κ. Θεοδωρίδου ενημέρωσε πως:

«Η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca. Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών».

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, «συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο» καθώς «η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Ενδεικτικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύνολο 9.000.000 δόσεων, δεύτερων δόσεων, καταγράφηκαν 15 περιπτώσεις», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Αλλαγή της δεύτερης δόσης με διαφορετικό τύπο εμβολίου, συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης σοβαρού θρομβοεμβολικού επεισοδίου με ή χωρίς θρομβοπενία μετά την πρώτη δόση», κατέληξε.

«Κενό» στην φαρμακοεπαγρύπνηση;

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το απόγευμα της Τετάρτης, στον ΕΟΦ έχουν κατατεθεί εκατοντάδες «κίτρινες κάρτες», χωρίς αυτό να σημαίνει πως το κομμάτι της φαρμακοεπαγρύπνησης δεν επιδέχεται βελτιώσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αριθμό των κίτρινων καρτών, η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε πως «πάνω από 1.500 κίτρινες κάρτες έχουν αναλυθεί για το περιεχόμενό τους και την εξακρίβωση αν οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αξιόπιστες για να διερευνηθούν για την συσχέτιση με το εμβόλιο», αν και επεσήμανε πως ο αριθμός αυτός ίσως δεν είναι ο ακριβέστερος.

Δοθείσης της ευκαιρίας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών πρόσθεσε: «Στη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας, υπάρχει ακόμη ένα κενό. Χρειάζεται μια μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη συμπλήρωση της κίτρινης κάρτας. Αυτό είναι μια επιθυμία και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων που αξιοποιεί αυτό το πολύτιμο υλικό».

Η χθεσινή δεν ήταν η πρώτη αναφορά της καθηγήτριας στο θέμα αυτό. Απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση τη Δευτέρα (24/5), η κ. Θεοδωρίδου είχε επεσημάνει πως ορισμένα από τα εμφανιζόμενα ως «ύποπτα» περιστατικά για θρομβοεμβολική νόσο, γίνονται γνωστά «πρώτα στα κανάλια και μετά συμπληρώνεται η κίτρινη κάρτα». «Δηλαδή υπάρχει ακόμη μία δυστοκία στο να συμπληρωθούν άμεσα τα ιατρικά στοιχεία από το νοσηλευτικό ίδρυμα, από το γιατρό στον οποίο καταφεύγει ένα άτομο», είχε προσθέσει.

Εξηγώντας τη σημασία της κίτρινης κάρτας, ανέφερε πως πρόκειται για το εργαλείο μέσα από το οποίο «ενημερώνεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και κινείται ο μηχανισμός εν τω βάθει διερεύνησης του κάθε περιστατικού». «Πάντως, όταν τεκμηριώνεται το περιστατικό και δεν είναι απλώς η χρονική συσχέτιση, αυτό να είστε σίγουροι ότι θα το αναφέρουμε», διαβεβαίωσε.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και υπεύθυνος του Τμήματος Θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon στο Παρίσι Γρηγόρης Γεροτζιάφας χαρακτήρισε θετική τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής, ωστόσο υποστήριξε πως πρέπει, να εντατκοποιηθεί η φαρμακοεπαγρύπνηση, να υπάρξει κατάλληλη ενημέρωση κοινού – πολιτών, οργάνωση των νοσοκομείων στον τομέα εντοπισμού των περιστατικών TTS κ.α. (εδώ η ανάρτησή του).

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Νέα άρση μέτρων φέρνει η πτωτική πορεία της πανδημίας
AstraZeneca - Johnson & Johnson: Γερμανοί επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο με τις θρομβώσεις
Chevron Right