Υγεία

Ανοσοποιητικό και διατροφή, οι τροφές ασπίδα για τον οργανισμό

Δείτε τις τροφές που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε μαζί της ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου, καθώς πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι η υγεία μας απειλείται ανά πάσα στιγμή.

Είναι, λοιπόν, πιο σημαντικό από ποτέ είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή, όχι μόνο για να προστατεύσουμε τον οργανισμό μας,, αλλά και για να νιώθουμε σωματικά και ψυχικά καλύτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού.

Μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, όπως είναι είναι οι βιταμίνες C, D, ο ψευδάργυρος, τα προβιοτικά.

Από τις πιο ευεργετικές διατροφές για να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δεν είναι άλλη από την μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε όλα τα παραπάνω.

Δείτε παρακάτω τις πιο ευεργετικές τροφές για τον οργανισμό σας:

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, κάτι που την καθιστά απαραίτητη στην καθημερινότητα.

Δεν είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων καθώς μπορείτε εύκολα να βρείτε τη βιταμίνη C σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως είναι τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, ο μαϊντανός και οι φράουλες.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D, αποτελεί ένα από τα πολυσυζητημένα μικροθρεπτικά συστατικά και αυτό γιατί συσχετίζουν την έλλειψή της με υψηλά ποσοστά γρίπης και θνησιμότητας. Επιπλέον, έχει φανεί κάποια συσχέτιση από μελέτες με την ευεργητική της δράση σε καταστάσεις λοίμωξης του αναπνευστικού.

Λόγω της μειωμένης ηλιοφάνειας που σημειώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και ίσως λόγω του εγκλεισμού τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι αρκετά μειωμένα στους περισσότερους ανθρώπους αυτή την περίοδο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη δημοσίευση των διατροφολόγων Πάρη Παπαχρήστου και της Μαρίας Ζέρβου στην ιστοσελίδα mednutrition.gr:

«Ίσως κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού που βιώσαμε να ήταν και το μόνο μικροθρεπτικό συστατικό που πιθανόν να χρειαζόταν ως συμπλήρωμα».

Οι ειδικοί συνιστούν την καθημερινή έκθεση στον ήλιο στο μπαλκόνι σας για περίπου ένα τέταρτο και την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D, όπως είναι ο σολομός, η σαρδέλα και τα μανιτάρια.

Βιταμίνη Α

Η έλλειψη βιταμίνης Α μειώνει τον αριθμό των «μαχητών» του ανοσοποιητικού συστήματος, των Τ και Β-λεμφοκυττάρων δηλαδή, ενώ ελαττώνει και τη δραστικότητα άλλων κυττάρων, με αποτέλεσμα ένα ασθενές ανοσοποιητικό.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι τα γαλακτοκομικά, το μουρουνέλαιο και το συκώτι.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και καταπολεμούν τις φλεγμονές.

Μπορείτε να τις βρείτε στα δημητριακά πρωινού, το αβοκάντο και τις βραστές πατάτες.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 ή ουμπικινόλη, είναι αντιοξειδωτικό διατροφικό στοιχείο, που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες ενώ παράλληλα ενισχύει τη δράση του ανοσοποιητικού.

Το μπούτι κοτόπουλο, το κουνουπίδι αλλά και ο μαϊντανός είναι πλούσια σε ουμπικινόλη.

Αντιοξειδωτικά Συστατικά

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά βοηθούν έναντι του οξειδωτικού στρες και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτοχημικές ουσίες) αναγνωρίζονται στα φρούτα, από τα χαρακτηριστικά τους χρώματα.

•    Βαθύ κόκκινο χρώμα (λυκοπένιο, πολυφαινόλες): κεράσια, κόκκινα μήλα, φράουλες, καρπούζι και ρόδι.
•    Κίτρινο/Πορτοκαλί χρώμα (καροτενοειδή): βερίκοκα, πορτοκάλια, μάνγκο, ανανάς.
•    Πράσινο χρώμα (πολυφαινόλες, χλωροφύλλες): ακτινίδια, αβοκάντο, πράσινα μήλα και πράσινα σταφύλια.
•    Μπλέ/Μωβ χρώμα (ανθοκυάνες): μπλε και μαύρα μούρα, μωβ σταφύλια και δαμάσκηνα..

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία το ανοσοποιητικού και είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την κυτταρική απόκριση. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε μια εξασθενημένη ανοσοαπόκριση.

Τα στρείδια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ψευδάργυρο αλλά μπορείτε να τον βρείτε και σε άλλα θαλασσινά όπως είναι το καβούρι ή ακόμα και στην μαύρη σοκολάτα.

Από μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή δεν θα μπορούσε ποτέ να λείψει η κατανάλωση άφθονου νερού.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να ξεκινάτε πάντα την ημέρα σας πίνοντας ένα ποτήρι νερό και να συνοδεύετε όλα σας τα γεύματα με νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όσον αφορά αυτά που πρέπει να αποφεύγετε για να διατηρηθείτε υγιείς, η απάντηση είναι απλή: «κόψτε τη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την υπερβολική κατανάλωση (περισσότερες από δύο μερίδες) αλκοόλ».

Τέλος, το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο επιβαρυντικούς παράγοντες που πρέπει να αποφύγετε, ή έστω να περιορίσετε καθώς σας καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους σε ιούς που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως είναι ο COVID-19.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, έρχεται ρύθμιση
SputnikV: Πώς το ρωσικό εμβόλιο νικά το κορονοϊό - Ο φόβος των επιστημόνων
Chevron Right