Η Ρωσία έχει υποβάλλει αίτηση για το εμβόλιο Sputnik-V στο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τονίζει πως πρέπει να κυκλοφορήσει γρήγορα στην αγορά, καθώς θεωρεί πως είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 92% κατά του κορονοϊού.
Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα από τις έρευνες και τις κλινικές δοκιμές, υποστηρίζει πως είναι αρκετά και ότι έτσι διακρίνεται εύκολα η μεγάλη αποτελεσματικότητα του.
Καταρχάς, το ρωσικό εμβόλιο πραγματοποιείται σε δύο δόσεις, ενώ η δεύτερη χορηγείται ύστερα από 21 μέρες μετά την πρώτη. Ο ασθενής όμως θεωρείται προστατευμένος τρεις εβδομάδες αφότου λάβει τη δεύτερη δόση, ενώ θεωρείται πως έχει αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 92%.
Επίσης, η αξιολόγηση του έχει βασιστεί σε μόνο 20 συνολικά περιστατικά εμφάνισης Covid -19 σε 16.000 εθελοντές στις δύο ομάδες εμβολιασθέντων, καθώς η δεύτερη έλαβε ψευδοεμβόλιο, δηλαδή πλασέμπο.
Επιπλέον, το Sputnik-V χρησιμοποιεί δύο θεωρητικά αβλαβείς αδενοϊούς, τους Ad26 (στην πρώτη δόση) και Ad25 (στη δεύτερη δόση), που έχουν γενετικά τροποποιηθεί για να μεταφέρουν στο σώμα του εμβολιαζόμενου το κατάλληλο γενετικό υλικό που θα πυροδοτήσει την ανοσιακή αντίδραση.
Παρόλα αυτά, η διεθνής επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως εγείρονται αρκετά ερωτηματικά, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του, για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή υπάρχουν λιγοστά στοιχεία, ενώ ο αριθμός 20 θεωρείται πολύ μικρός για να είναι πειστικός, σύμφωνα με ειδικούς εντός και εκτός Ρωσίας.
Δεύτερον, γιατί τρεις γιατροί που εμβολιάστηκαν μόνο με την πρώτη δόση του Sputnik-V στο διάστημα 25-30 Σεπτεμβρίου, αρρώστησαν επτά έως δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό αυτό.
Η Ρωσία όμως, ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα αποτελεσματικότητας ή ασφάλειας του εμβολίου. Ο υπουργός Υγείας Αλεξέι Κουζνετσόφ είπε πως το γεγονός αυτό, δείχνει ότι ο οργανισμός των γιατρών δεν πρόφθασε να δημιουργήσει ανοσία μετά τον εμβολιασμό, καθώς γι’ αυτήν χρειάζονται τρεις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
Η αμφισβήτηση των επιστημόνων
Σύμφωνα με το περιοδικό «Science», η ανακοίνωση από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέγια στη Μόσχα για τη μεγάλη αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V, αντιμετωπίστηκε από αρκετούς επιστήμονες με υψωμένα φρύδια λόγω καχυποψίας, ενώ από μερικούς σκωπτικά.
«Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές που έχουν εμπειρία, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, πρέπει να εξετάσουν τα ρωσικά στοιχεία. Αυτές πρέπει να κρίνουν αν 20 περιστατικά είναι πολύ λίγα για να πει κανείς ότι το εμβόλιο έχει πράγματι αποτελεσματικότητα 92%», δήλωσε στο CNN ο λοιμωξιολόγος δρ Πίτερ Χότεζ του Ιατρικού Κολλεγίου Μπέιλορ του Τέξας, ο οποίος όμως επέκρινε ως πρόωρη και την ανακοίνωση των Pfiizer/BioNTech. «Καμία από τις δύο ανακοινώσεις δεν θα έπρεπε να έχει γίνει. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα. Οι πληροφορίες μιας κλινικής δοκιμής ανακοινώνονται στο κοινό, αφού πρώτα ενημερωθούν οι ρυθμιστικές αρχές που θα δώσουν την έγκριση τους», τόνισε.
«Είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί η ανακοίνωση (του Ινστιτούτου Γκαμαλέγια). Φοβάμαι ότι είδαν τα αποτελέσματα της Pfizer και πρόσθεσαν ένα 2%», δήλωσε στο «Science» η δικηγόρος της Μόσχας Σβετλάνα Ζαβίντοβα, επικεφαλής της ρωσικής Ένωσης Οργανισμών Κλινικών Δοκιμών, η οποία παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη των ρωσικών εμβολίων για τον κορονοϊό.
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) «δεν θα είχε ποτέ αποδεχθεί μια έκθεση αξιολόγησης εμβολίου με 20 περιπτώσεις», ανέφερε ο ειδικός στα εμβόλια Τζον Μουρ του Ιατρικού Κολλεγίου Weill Cornell της Νέας Υόρκης, ο οποίος έκανε λόγο για «πουτινολογία”. “Γιατί το κάνει αυτό η Ρωσία; Επειδή είναι η διεθνής κούρσα ανταγωνισμού για ένα εμβόλιο. Θέλουν να φανούν ότι συναγωνίζονται επάξια τους ανταγωνιστές τους σε άλλες χώρες. Πρόκειται σαφώς για μια βεβιασμένη ανακοίνωση. Χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι είναι λανθασμένη», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η καθηγήτρια ανοσολογίας-λοιμωξιολογίας Ελεάνορ Ράϊλι του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε στο BBC ανήσυχη ότι υπήρξε βιασύνη στην ανακοίνωση για το ρωσικό εμβόλιο. «Δεν πρόκειται για ανταγωνισμό. Είναι ανάγκη όλες οι κλινικές δοκιμές να γίνονται με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές. Οτιδήποτε λιγότερο δημιουργεί κινδύνους να χαθεί η εμπιστοσύνη του κοινού σε όλα τα εμβόλια», τόνισε.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ