Με συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής θα γίνονται τα τεστ στον πληθυσμό για τον κορονοϊό. Ειδικότερα, στην ενημέρωση της Τετάρτης από τον κ. Τσιόδρα αναλύθηκε ο τρόπος με τον οποίο στο άμεσο μέλλον θα γίνονται τα τεστ.
Ειδικότερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει μια στρατηγική στα τεστ, με κριτήρια επιλογής, αλλά και αντίστοιχη ικανότητα του συστήματος.
«Είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα χωρίς να ελέγχουμε μαζικά όλους, δηλαδή 10.700.000 Έλληνες κάθε μέρα. Πρώτον, είναι αδύνατον και δεύτερον λάθος σπατάλη των πόρων. Ο μαζικός έλεγχος μού θυμίζει το πείραμα της Ισλανδίας, μιας χώρας με πολύ μικρό πληθυσμό. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τα τεστ και τις διαφορετικές τους κατηγορίες. Μοριακά για τη διάγνωση, που χρησιμοποιούμε τώρα, αντισώματα για το αν πέρασες τη νόσο» είπε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε:
«Ετοιμαζόμαστε να τα χρησιμοποιήσουμε στο άμεσο μέλλον ως ΕΟΔΥ και Υπουργείο Υγείας με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό, με επιδημιολογικά κριτήρια, ώστε να αποκτούμε όσο το δυνατόν καλύτερη εικόνα για την πορεία του ιού στην χώρα, για την ακόμα πληρέστερη επιδημιολογική επιτήρηση.
Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά, ώστε να προχωρήσουμε με τον ασφαλέστερο δυνατό τρόπο στην επόμενη φάση, να μας χρησιμεύσουν τα δεδομένα αυτά για την επόμενη χρονική περίοδο αυτής της πανδημίας».
Κατά τον κ. Τσιόδρας θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού διαγνωστικού, αλλά και του τεστ αντισωμάτων, του αξιόπιστου τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της χώρας υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «Δεν θα γίνεται σε ατομικό επίπεδο, αλλά με άλλο στόχο».
Επίσης για τις «παγίδες» που κρύβει το τεστ ο καθηγητής ανέφερε ότι «όταν είσαι στην περίοδο επώασης όλα τα τεστ θα είναι αρνητικά. Και για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η εικόνα, όπως σας έχω πει κάποιοι, μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς καν να αισθανθούν άρρωστοι».
Διαβάστε ακόμη:
13033: Τι πρέπει να γράφει το sms για την απαγόρευση κυκλοφορίας
Έντυπο δήλωσης μετακίνησης: Πού θα το βρείτε για εκτύπωση
Κορονοϊός: Αυτά είναι όλα τα νέα δεδομένα για τα συμπτώματα