Η κινητικότητα των αιμοδοτών στους τόπους των διακοπών τους, ο διαρκής (από τα μέσα Ιουλίου) καύσωνας, η επίπτωση του Ιού του Δυτικού Νείλου αλλά και οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποθεμάτων αίματος στη χώρα. Είναι επιτακτική λοιπόν, η κινητοποίηση των αιμοδοτών μας για να μην κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή από έλλειψη αίματος. Ιδιαίτερη ή/και τακτική ανάγκη για αίμα έχουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και άλλες αιματολογικές ασθένειες, οι καρκινοπαθείς πολυμεταγγιζόμενοι, οι τραυματίες από τροχαία, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργεία αλλά και ορισμένες έγκυες που παρουσιάζουν επιπλοκές κατά τον τοκετό, είναι όλοι συνάνθρωποί μας και χρειάζονται λίγο από το χρόνο μας σε μια περίοδο όπου έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλεί σε μια δύσκολη στιγμή, να κάνουμε τη διαφορά στη ζωή ενός συνανθρώπου μέσα από την εθελοντική προσφορά αίματος.
Μπορεί κάποιος να προσφέρει αίμα:
- Σε ένα από τα σημεία αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα που θα βρεις στην ιστοσελίδα του Ε.ΚΕ.Α. www.ekea.gr —>Που μπορώ να προσφέρω αίμα
- Στη Σταθερή Αίθουσα Αιμοληψιών του Ε.ΚΕ.Α. στο Αιγάλεω (Θηβών 314), καθημερινές 14.00-19.00 κατόπιν ραντεβού στο 2105697986.
- Σε ένα από τα Νοσοκομεία που οι Αίθουσες Αιμοδοσίας τους λειτουργούν εκτάκτως και απογευματινές ώρες δύο ημέρες την εβδομάδα για ολόκληρο τον Αύγουστο.
- -Γ.Ν.Α. «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» (Τρίτη και Τετάρτη 8.30-17.00)
- -Γ.Ν.Μ «ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ» (Δευτέρα και Πέμπτη 16.00-20.00)
- -Γ.Ν.Π.Α. «ΠΑΝ.& ΑΓΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΥ» (Δευτέρα&Τετάρτη 9.00- 17.00)
- -Γ.Ν.Π.Α. «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» (Τρίτη και Παρασκευή 16.00-19.00)
- -Γ.Ν.Α. «Η ΕΛΠΙΣ» (Πέμπτη και Παρασκευή 8.30-18.00)
- Καθώς και στα νοσοκομεία με απογευματινό ωράριο σε σταθερή βάση τους θερινούς μήνες
- -Γ.Ν.Α. «Γ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» (Δευτέρα-Παρασκευή 8.30-18.00)
- Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ» (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-18.30)
- -Γ.Ν.Α. «ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» (Δευτέρα-Παρασκευή 17.00-20.00)
- -Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» (Δευτέρα-Παρασκευή 9.00-18.00).
Η νέα οδηγία της ΕΕ
Η οδηγία πρέπει να έχει εφαρμοστεί από τις χώρες έως το 2027.
Οι απαιτήσεις συνοψίζονται σε τέσσερις κομβικές κατηγορίες που πολύ περιληπτικά περιλαμβάνουν:
Ενίσχυση της προστασίας της υγείας ασθενών και αιμοδοτών
- Θέσπιση και εφαρμογή υψηλών προτύπων για την ασφάλεια και την ποιότητα μέσω τεχνικών και κατευθυντήριων οδηγιών που αναπτύσσονται κυρίως από φορείς εμπειρογνωμόνων με βάση επικαιροποιημένα επιστημονικά στοιχεία
- Ανανεωμένη δέσμευση στην αρχή της Εθελοντικής και μη Αμειβόμενης Δωρεάς, προστατεύοντας τους δότες από την εκμετάλλευση και τους κινδύνους για την υγεία τους, χωρίς να αποθαρρύνει τις δωρεές
- Βελτίωση της αναφοράς και της παρακολούθησης των ανεπιθύμητων αντιδράσεων
Διευκόλυνση της καινοτομίας
-
Κοινές διαδικασίες αδειοδότησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για καινοτόμα σκευάσματα SoHO
-
Φορέας παροχής συμβουλών σχετικά με το ρυθμιστικό καθεστώς κάθε ουσίας ή προϊόντος
Εναρμόνιση, απλούστευση και υποστήριξη
-
Εφαρμογή της εποπτείας με βάση τον κίνδυνο, για αποδοτικότερη χρήση των πόρων (για την έγκριση εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων, τη διενέργεια επιθεωρήσεων, κα)
-
Εφαρμογή κοινών τεχνικών κατευθυντήριων γραμμών με παράλληλη διασφάλιση της δυνατότητας των κρατών μελών να έχουν αυστηρότερους κανόνες
-
Συλλογή πληροφοριών για την προσφορά, την ποιότητα και την ασφάλεια των SoHO, για την εποπτεία, την πολιτική και την έρευνα
-
Υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τα κράτη μέλη μέσω εκπαίδευσης και ενημέρωσης των αρχών, κοινών δραστηριοτήτων, και ανάπτυξης συμβουλευτικού μηχανισμού
Ψηφιοποίηση
- Κοινή ή συμβατή πληροφοριακή πλατφόρμα για τη διευκόλυνση της υποβολής στοιχείων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών.
Ας έρθουμε στη δική μας πραγματικότητα και ας δούμε που βρίσκεται η χώρα μας μέσα σ’ αυτό το Ευρωπαϊκό περιβάλλον, και ποιες είναι οι προκλήσεις της νέας εποχής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) για το έτος 2023 το ποσοστό του αίματος που προσφέρεται από συστηματικούς Εθελοντές Αιμοδότες αποτελεί το 68,7% της συνολικής συλλογής, σε αντίθεση με σχεδόν το 100% στις χώρες της Ευρώπης.
Το υπόλοιπο καλύπτεται από Αιμοδότες του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος των ασθενών, οι οποίοι με την κατάλληλη ενημέρωση θα μπορούσαν να γίνουν τακτικοί Εθελοντές Αιμοδότες, γεγονός που πρέπει να αποτελεί εθνική στρατηγική.
Παράλληλα απαιτείται η εφαρμογή καθολικού συστήματος ποιότητας στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, οι βασικές αρχές του οποίου περιγράφηκαν παραπάνω. Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται δέσμευση της Πολιτείας, αλλά και της Επιστημονικής Κοινότητας που θα πρέπει να θέσει και να εφαρμόσει επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Αιμοδοσίας προς όφελος της κοινωνίας.