Υγεία

Κρούσμα Ιού Δυτικού Νείλου και στην Αττική – Ποια τα μέτρα προστασίας από κουνούπια

Κατεγράφη το πρώτο για φέτος κρούσμα ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική και συγκεκριμένα, στην Καλλιθέα.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει διαταράξει πολλές φυσικές διαδικασίες που σχετίζονται ή όχι με το κλίμα, την αναπαραγωγή των ζώων, την εκδήλωση πυρκαγιών, την έλλειψη νερού και πολλά άλλα… Μέσα σε αυτά πρέπει να συνυπολογίζουμε και τους κινδύνους από το τσίμπημα των κουνουπιών που μπορεί να μάς μεταδώσει ασθένειες δυνητικά επικίνδυνες, όπως την εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δέκα άνθρωποι, συνολικά, στη χώρα μας, έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου από την αρχή του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, από την αρχή της περιόδου 2024 μέχρι τις 14/8, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 76 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 57 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση) και 19 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Πρώτο κρούσμα στην Αθήνα

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, διαγνώσθηκαν και δηλώθηκαν 21 νέα εγχώρια κρούσματα. Επίσης, κατεγράφη το πρώτο κρούσμα στην Αττική και συγκεκριμένα, στην Καλλιθέα, δηλαδή μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Κι αυτό καταρρίπτει την άποψη ότι κινδυνεύουν μόνον όσοι ζουν κοντά στην φύση.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 75 έτη. Ο μικρότερος ασθενής έχει ηλικία 4 ετών και ο μεγαλύτερος 92 ετών. Χρήσιμο είναι ωστόσο να προσέχουν περισσότερο οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά αλλά και τα άτομα με ανοσοκαταστολή και βαριές χρόνιες νόσους.

Οι πρακτικές οδηγίες για να αποφύγουμε το τσίμπημα των κουνουπιών είναι:

  • Να μην ποτίζουμε το απόγευμα τις γλάστρες στο μπαλκόνι ή τους κήπους μας. Να προτιμάμε το πρωί.
  • Να μην αφήνουμε λιμνάζοντα νερά στα πιατάκια των γλαστρών και σε πτυχές του εδάφους. Σε τέτοια σημεία γεννούν τα αυγά τους τα κουνούπια.
  • Να χρησιμοποιούμε καθόλη τη διάρκεια της ημέρας σίτες στα παράθυρα.
  • Να έχουμε κουνουπιέρες στις κούνιες των βρεφών.
  • Να προτιμάμε τις λάμπες με κίτρινο φως για τα μπαλκόνια και τους λοιπούς εξωτερικούς χώρους.
  • Να χρησιμοποιούμε τόσο εντός όσο και εκτός του σπιτιού αντικουνουπικά- εντομοαπωθητικά προϊόντα.
  • Να έχουμε επάνω μας πάντα αντικουνουπικό σώματος ή τα γνωστά αυτοκόλλητα όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού από το μεσημέρι και μετά.
  • Να αποφεύγουμε τις περιοχές με χαμηλή βλάστηση (γκαζόν, χόρτα) κατά την δύση του ηλίου οπότε τσιμπούν περισσότερο τα κουνούπια. Σε αυτή την περίπτωση να φοράμε παντελόνια και να έχουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερο μέρος του σώματος με ρούχα.
  • Οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά βοηθούν στην αποφυγή των κουνουπιών επειδή εμποδίζουν την πτητικότητά τους.
  • Να μην αμελούμε να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια αν ένα τσίμπημα δείχνει να δημιουργεί δερματικό πρόβλημα παραπάνω από ένα 24ωρο.
  • Να ζητάμε ιατρική βοήθεια αν παρουσιάσουμε ανεξήγητη κόπωση ή/και πυρετό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
ΑΕΚ – Νόα: Η ώρα και το κανάλι του αγώνα για τα προκριματικά του Conference League
Ν. Υόρκη: Παραιτήθηκε η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια ύστερα από φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις
Chevron Right