Από τη Δευτέρα το πρωί μπήκε σε εφαρμογή ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, με βάση τον οποίο κάθε πολίτης γνωρίζει πλέον ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του και ο οποίος είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.
Όπως υπενθύμισε απόψε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την επιδημία, ο χάρτης προβλέπει «τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων», με την «υγειονομική εικόνα κάθε μιας από τις 75 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας να αξιολογείται προκειμένου να προσδιοριστεί το επίπεδο συναγερμού στο οποίο βρίσκεται».
Με δεδομένο δε ότι το νέο πλαίσιο «περιλαμβάνει κάποιες τροποποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο», τροποποιήσεις «που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών, αλλά και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους» ο αρμόδιος υφυπουργός επανέλαβε τις «σημαντικότερες αλλαγές» σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.
Αυτές είναι οι παρακάτω:
1.) Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού (1 – 4), δηλαδή σε όλη την χώρα. «Επαναλαμβάνω, όπου υπάρχει συγχρωτισμός – και στους εξωτερικούς χώρους – η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία τη δική μας αλλά και την προστασίας των γύρω από εμάς», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
2.) Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες:
- Από την 01:00 ως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1.
- Από τις 00:30 το βράδυ ως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2.
- Και από τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
3.) Ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, «για τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1 το όριο είναι 100 άτομα, για τις περιοχές στο επίπεδο 2 τα 50 άτομα και για τις περιοχές στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα», όπως ανέφερε ο ίδιος.
4.) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5.) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα ακόλουθα:
- 65% πληρότητα στο επίπεδο 1,
- 50% πληρότητα στο επίπεδο 2
- και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.
6.) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται
- σε 80% για το επίπεδο 1,
- 65% για το επίπεδο 2
- και 50% για το επίπεδο 3.
7.) Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια και για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.
Ειδικότερα, «η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση του επιπέδου 2 και επίπεδου 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων», όπως διευκρινίστηκε.
Ποιες περιοχές, πλην της Αττικής, βρίσκονται σε συναγερμό
Υπενθυμίζεται πως η Αττική βρίσκεται στο «επίπεδο 3», γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου συγκαταλέγονται μεταξύ όσων θα πρέπει να εξοικειωθούν με ακόμη περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορνοϊού.
Ωστόσο «είναι γεγονός ότι, εκτός από την Αττική, υπάρχουν και άλλες περιοχές που μας απασχολούν και ειδικά τις τελευταίες ημέρες, τα τελευταία 24ωρα, υπάρχουν τρεις περιοχές που μας έχουν δώσει alert», όπως επίσης ανέφερε το απόγευμα της Τρίτης ο Νίκος Χαρδαλιάς. Πρόκειται για «δύο συν μία περιοχές», όπως «προκύπτει και από τα στοιχεία που βλέπουμε».
«Από την Παρασκευή που παρουσιάσαμε τον χάρτη, στην Κοζάνη, παραδείγματος χάριν, έχουμε 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες τρεις ημέρες – μέχρι εχθές το βράδυ – και δεν έχουμε προλάβει να κάνουμε ανάλυση των σημερινών. Από αυτά, τα 49, έχουν νομίζω γύρω στις 100 επιβεβαιωμένες στενές επαφές που έχουν τεθεί και αυτές σε κατ’ οίκον περιορισμό», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας. «Άρα, προφανώς η Κοζάνη είναι ένα ζήτημα για εμάς που το παρακολουθούμε», σημείωσε.
Όμως, «εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι και τα Γιάννενα, στα οποία έχουμε από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και χθες το βράδυ, 66 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα». Από αυτά προέκυψαν περίπου 147 στενές επαφές – high και low risk – οι οποίες επίσης έχουν όλες τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, κατά τον κ. Χαρδαλιά.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «Αν σκεφτείτε ότι τα Γιάννενα αυτή στη στιγμή έχουν σχεδόν 200 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα, από τα οποία τα 24 νοσηλεύονται, και η Κοζάνη έχουν 181 ενεργά κρούσματα, από τα οποία τα 8 νοσηλεύονται, αυτές οι δύο περιοχές μας απασχολούν πάρα πολύ και κάνω και έκκληση στις περιοχές αυτές, στους κατοίκους, να εφαρμόσουν σκληρά τα μέτρα, διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη». Συμπλήρωσε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες».
«Από εκεί και πέρα», ανέφερε κατά το κλείσιμο της σχετικής τοποθέτησής του, «σε καθημερινή βάση με διπλές τεχνικές συσκέψεις ό,τι καινούργιο υπάρχει και μπαίνει μέσα στην ΗΔΙΚΑ, και σε συνεννόηση πάντα με τον ΕΟΔΥ, και τα προϊόντα της ιχνηλασίας, υπάρχουν μικρές και μεγάλες ανησυχίες και αγωνίες για κάποιες περιοχές».
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας
Αναφορικά, δε, με τη συνολικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, από την Πολιτική Προστασία γνωστοποιήθηκαν τα παρακάτω δεδομένα:
- Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, έχουν καταγραφεί 22.358 κρούσματα, εκ των οποίων σήμερα τα 5.472 είναι ενεργά και απομονωμένα κατ’ οίκον, τόσο εκείνα, όσο και οι στενές επαφές τους.
- Επιπλέον, 14.019 συνάνθρωποί μας ανάρρωσαν κατ’ οίκον, ενώ 2.418 πήραν εξιτήριο από Νοσοκομείο.
- Από την 1 Ιουλίου, την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός μας, ως τις 11 Οκτωβρίου, δηλαδή την Κυριακή, έχουν εντοπιστεί 1.738 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί συνολικά 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται σε κάθε επίπεδο οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων, καθώς από την 1 Ιουλίου μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου, από τα κλιμάκια της διυπηρεσιακής μονάδας ελέγχου αγοράς, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, των Περιφερειών, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος,
- έχουν πραγματοποιηθεί 421.006 έλεγχοι σε όλη την επικράτεια,
- έχουν διαπιστωθεί 14.597 παραβάσεις
- και έχουν επιβληθεί 15.979 πρόστιμα συνολικού ύψους 6.982.930 ευρώ,
- καθώς και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 5.397 συνολικά ημερών.
Παράλληλα, συνεχίζονται έλεγχοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στα σχολεία, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι εφαρμόζονται τα μέτρα:
- Από τις 14 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, σε 77 ελέγχους που έχουν γίνει σε σχολεία, δεν έχει εντοπιστεί καμία παράβαση.
- Ωστόσο, έχει ανασταλεί η λειτουργία σε 29 σχολικές μονάδες και σε 139 σχολικά τμήματα πανελλαδικά.
Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 408 νέα κρούσματα νωρίτερα την Τρίτη, με τα 170 από αυτά να εντοπίζονται στην Αττική. Συνολικά, τα περιστατικά του ιού στη χώρα, από την έναρξη της επιδημίας, είναι 23.060.