Ο Βασίλης Κικίλιας θα αναγκαστεί πιθανότητα σήμερα να επιτάξει ιδιώτες γιατρούς στην Αττική καθώς δεν έχει αποδώσει …ποσοτικά το κάλεσμά του. Αν μιλάμε για …ποιοτικά χαρακτηριστικά όμως, χτύπησε φλέβα χρυσού!
Λίγοι αλλά …υπέροχοι οι γιατροί που είπαν «παρών» στην έκκληση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του προέδρου του ΙΣΑ, Γιώργου Πατούλη, για εθελοντική βοήθεια στα δημόσια νοσοκομεία. Το iEidiseis εντόπισε δύο, ο ένας με πιο συγκινητική στάση από τον άλλον…
Χθες το μεσημέρι στην πλατφόρμα του ΙΣΑ είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν 46 γιατροί, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τώρα δεν θα είναι παραπάνω από 50… Αυτό σημαίνει ότι πιθανότητα σήμερα ο υπουργός Υγείας θα αναγκαστεί -όπως προανήγγειλε την Τετάρτη- να ανακοινώσει επίταξη ιδιωτών γιατρών με τις ειδικότητες πνευμονολόγου, αναισθησιολόγου και παθολόγου καθώς χρειάζονται εκ πρώτης τουλάχιστον 200!
Δύο εθελοντές μάς μιλούν
Ο πρώτος γιατρός με τον οποίο μίλησε το iEidiseis είναι ο Εμμανουήλ Αναστασίου, ένας «βετεράνος» αναισθησιολόγος του ΕΣΥ που συνταξιοδοτήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και τώρα επιστρέφει να βοηθήσει χωρίς να έχει προλάβει καν να εμβολιαστεί…
«Είμαι πρόσφατα συνταξιούχος από το ΕΣΥ, από το Θριάσιο Νοσοκομείο όπου υπηρέτησα επί 24 χρόνια και όταν έφυγα ήμουν Συντονιστής Διευθυντής του Αναισθησιολογικού, διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και είχα διατελέσει και πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου», μάς λέει και αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάμε με έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει την ζωή του όλη στο δημόσιο σύστημα υγείας.
«Τώρα πάω πίσω διότι το τμήμα έχει αποδεκατιστεί. Από 15 μαζί με μένα που ήμασταν πέρσι τον Ιανουάριο, έχουν μείνει 10 γιατροί. Οπότε πάω στο Θριάσιο να βοηθήσω επειδή ήμουν από τους πρώτους που το στελέχωσαν το 1996 και το θεωρώ δεύτερο σπίτι μου. Είμαι δεμένος με τους ανθρώπους και τους ασθενείς της περιοχής. Είχα ιδρύσει προ ετών τη Μονάδα Πόνου και προσφέραμε σε όλη την περιοχή αλλά γνωρίσαμε και τον κόσμο της. Θεώρησα καθήκον και υποχρέωση να επιστρέψω μετά την συγκινητική έκκληση του υπουργού Υγείας. Είπα «θα πάω». Και δεν ζητάω να μην με κουράσουν. Θα πάω σε πλήρες ωράριο που θα μου ζητήσουν από την 2η ΥΠΕ».
Ο δεύτερος γιατρός με τον οποίο επικοινώνησε το iEidiseis είναι ένας ιδιώτης πνευμονολόγος που δραστηριοποιείται στη Κυψέλη, στο κέντρο της Αθήνας και είναι πατέρας ενός νέου επικουρικού γιατρού.
Ο κ. Δημοσθένης Τσιπιλής, πρώην γιατρός του ΙΚΑ, μάς συγκινεί με άλλο τρόπο: «Θα πάω σε ωράριο καθημερινό αλλά 1-4 το μεσημέρι να βοηθήσω στον «Ερυθρό Σταυρό». Αλλά θα πάω αφιλοκερδώς.
Ας τα δώσουν τα χρήματα στο γιο μου και τα άλλα νέα παιδιά που κάνουν εφημερία μέρα παρά μέρα. Εγώ θα πάω να βοηθήσω χωρίς χρήματα», μάς λέει.
Και συμπληρώνει με την αποφασιστικότητα και την σιγουριά του «παλιού» που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου από τις αποφάσεις των κυβερνώντων: «Θέλω να δω τι γίνεται στα δημόσια νοσοκομεία και να προσφέρω. Ο κόσμος εμβολιάζεται αλλά τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται.
Έλεγαν ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν συμμετέχουν στην εξάπλωση της επιδημίας. Και δείτε τι έγινε… Επίσης, όταν εφημερεύουν οι νέοι γιατροί, οι ειδικευόμενοι, θα γίνονται και λάθη. Μέσα στους επικουρικούς είναι επίσης πολλοί νέοι που μόλις πήραν ειδικότητα. Θέλω το σύστημα υγείας να επανδρωθεί με επιμελητές Β και Α καθώς αυτοί εκπαιδεύουν τον ειδικευόμενο. Οι διευθυντές δεν έχουν πια δύναμη και εκλείπουν από τα νοσοκομεία.
Στο «Σωτηρία» όταν έκανα την ειδικότητά μου υπήρχαν 12 κλινικές μέχρι και το 2015 και τώρα έμειναν 6. Και κάθε κλινική έχει 10 διευθυντές, ένα συντονιστή και μόνο ειδικευόμενους χωρίς επιμελητές. Ποιος θα εκπαιδεύσει και θα επιβλέπει τους ειδικευόμενους;».